Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

500 nap nyár

2015. május 28. - scal

Tom Hansen súlyos problémával küzd. Élete szerelme többé látni se akarja - illetve barátok azért maradhatnak -, és a legjobb tanács amit hall, hogy próbáljon túl lépni az egészen. De hősünk nem akar túl lépni, nem akar felejteni, ő csupán egyetlen dolgot akar. Visszaszerezni Summer Finn szívét, bármi áron, ha törik, ha szakad. Ez a film az ő történetüket meséli el, egy kapcsolat viszontagságait durván másfél éven keresztül, így talán érthetővé válik a tükör fordított magyar cím - 500 nap Summer...

500-days-of-summer-04.jpg

Sokan hajlamosak vagyunk a szerelmet túlmisztifikálni. Hogy akivel találkozunk és átélünk valami különlegeset - legalábbis a kezdet kezdetén -, az csakis a végzet, a sors akaratából lehetséges. És még véletlenül sem azért, mert esetleg össze voltunk zárva, teszem azt egy munkahelyre, ahol előbb utóbb, valami kínos beszélgetés evolválódott mássá. Hogy egy idő után a hibák is kiütköznek, hogy pont azok a tulajdonságai mennek a másik agyára amik annyira tetszettek benne egykor, és az érdeklődés addig marad fenn, amíg nem tudunk eleget egymásról.

Két fél közül elkerülhetetlen, hogy az egyik jobban vonzódjon a másikhoz, jobban szeresse őt, önfeláldozóbb legyen, hovatovább az is elképzelhető, ami az egyiknek az igazi, az a másiknak csak egy futó kaland, rosszabb esetben játék, amit kénye kedvére feltesz a polcra, miután ráunt.

Van egy olyan érzésem, hogy Marc Webb is így gondolkodhat, legalábbis az, hogy első nagyfilmje pontosan ezt a témát dolgozza fel, azért elég beszédes, még úgyis, hogy nem saját ötletéből forgatta a filmet. Igazából mondhatnám, hogy a szenvelgősebb férfiak fogják élvezni, hiszen a főhős Tom, de a nemek felcserélésével könnyedén belerázódhat bárki, hogy milyen amikor csak ő jár a fejedben, amikor nem tudsz mihez kezdni, amikor úgy érzed nincs tovább és haszontalan vagy, amikor már egy hete bámulod a plafont, és egyik nap olyan mint a másik.

tumblr_l9ez2out8e1qdh8buo1_500.png

Értem már honnét volt ez a sok érzelem az új Pókban, Webb egész egyszerűen fenomenálisan ért ehhez, a folyamatok, és az egymás iránti kapcsolatok láttatásához, hogy érzelmi téren bevonja az embert valami olyasmibe ami akár lehet unalmas is, hisz ez két ember magánügye, nekik fontos, nekik számít. Egy rossz rendezés azt eredményezi, hogy az is marad, itt viszont kinyílik az egész, és a végére azt szeretnénk bárcsak 1000 napot kapnánk Summerből.

Mindehhez persze nagyon sokat tesz hozzá az elmesélés formája, a képi megvalósítások forradalmi újításai, a csodálatos színészi játék, és a szívbemarkoló zenei aláfestés. Alapvetően már az is nagyszerű elgondolás, hogy ebből az 500 napból úgy kapunk szemelvényeket, hogy ide oda ugrálunk az időben, és ha figyelünk rájöhetünk a közöttük függő szoros kapcsolatra, utalásokra, hatásokra. Ugyanannak a mondatnak milyen értelme van ha az első tíz napban mondjuk ki, és milyen ha a négyszázadikon. Ezt fűszerezi a kellemesen szarkasztikus narráció, a fekete fehér dokumentarista bevágások, vagy az osztott képernyős megoldás, amikor bal oldalt Tom reményei jelennek meg a randival kapcsolatban, míg jobb oldalt a fagyos valóság.

Joseph Gordon-Levitt tökéletesen adja a munkájába belefásult, egykor reményteljes építészmérnököt, aki mióta gyerekkorában félreértelmezte a Diploma Előtt-et úgy véli addig nem lesz boldog, míg az igazit meg nem találja. Nagyszerűen kiegészíti őt az igazit alakító Zooey Deschanel, aki ugyan már sokadjára alakít furcsa lányt, de még mindig veszettül jól áll neki, mivel nem az a halálos szépség, de gondolkozásmódja, életfelfogása bőven kárpótol minket e terén. Ráadásul a két színész nem először játszik közös filmben, 2001-ben az Őrült-ben is már volt köztük vibrálás, sőt az életben is nagyon jó barátok. Mellettük igazán üdítő jelenség a Tom húgát alakító Chloe Grace Moretz, aki legtöbbeknek a Ha/Ver Hitgirljeként lesz ismerős, és bizonyos téren tizenkét évesen jobban átlátja a helyzetet, mint felnőtt bátyja.

500-days-of-summer-500-days-of-summer-11124694-2559-1706.jpg

Az amit ebben a filmben kapsz létezik, megfogható, és sajnos megélhető. Ráadásul gondosan kikerüli a szirup, giccs és egyéb csapdákat. Úgyhogy mindezek miatt én azt mondom, az 500 nap nyár az utóbbi idők legjobb romantikus vígjátéka, még úgyis, hogy valójában egyáltalán nem is az.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.06. 23:21:04

Na újranéztem.
Tök eredeti, élő, igazi, stílusos, jól ábrázolja a folyamatokat, közben mégis szórakoztató.
Amikor először néztem, lehet, hogy egy kicsit felszínesen figyeltem, vagy mással voltam elfoglalva, de ez tényleg egy jó mozi.
Csak annyi,hogy Zoey Deschanel nekem annyira nem bejövős, meg a végén az Autumn kicsit erőltetett volt, anélkül is megértettem volna, de tényleg ez legyen a legnagyobb probléma.
Mondjuk nem arról szól, mint amit az első bekezdésben leírsz, mert nem csak a szakítás utáni állapotok a lényeg, hanem az egész kapcsolat mindennel együtt.
Szóval bármennyire bírom az új Pókit, azért remélem Webb fog még mással is foglalkozni, mert ez alapján több van benne, mint a mainstream hollywoodi blockbusterek világa.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.07. 08:08:25

"Ez a film az ő történetüket meséli el, egy kapcsolat viszontagságait durván másfél éven keresztül," ? :D

örülök hogy néztél valami jót is mostanság

Nyílméregbéka 2015.05.29. 01:24:59

Először adtam 10/10-et egy romantikus vígjátékra az IMDb-n, mikor ezt megnéztem anno...

para_noir 2015.05.29. 12:57:49

Szuperjó film, teljesen ráismertem egy régi kapcsolatomra benne, nagyon tetszett. Azt viszont nem értem, hogy egy 2009-es film miképpen az "utóbbi idők legjobb filmje"? Béna szófordulat ez így.

Túrós (törölt) 2015.05.29. 19:12:28

szóval mindenféle meta faszságot levonva ez a film arról szól hogy egy gyerek beleszeret egy zakkant pinába aki jól kicsinálja aztán a végén utalás van rá hogy mire túllépne rajta totálisan újra indul az egész.
Mivel a nők nagy része tényleg elég hülye ezért életszerűnek mondható a film.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.05.29. 19:23:12

@para_noir: mert azóta született jobb film a női férfi párkapcsolat boncolgatásáról? szívesen várok egy listát. én csak örülnék ha kimaradt volna valami és megnézhetném :D

@Túrós: hol indul újra az egész? én arra kaptam utalást, hogy mert egyik zakkant pina volt, a másik nem biztos hogy az, és mint Don Juan de Marco nem biztos hogy csak EGY életed szerelem volt
süti beállítások módosítása