Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vissza a jövőbe 2. (1989) - második rész

2015. október 22. - scal

"- Vegyél magadnak korabeli ruhát! Valami nem túl feltűnőt!"

vissza_a_jovobe_usa_today_screenshot_20151021155820_2_original.jpg

Nem gondoltam bele elég jól a tegnapi napba, de ha azt mondom, hogy FELROBBANT AZ INTERNET, akkor semmit nem mondtam. Mindenki a Back to the Future-ról írt, tett közzé valamit, videókat osztott meg, én eszement jól szórakoztam, és még a felét sem néztem meg, molyoltam át, remélem ti is. Sokat agyaltam mi legyen a címlap a mai cikknek, de aztán az utolsó előtti pillanatban az USA Today megoldotta a problémát - képesek voltak extra fedlappal kiadni a mai lapszámot, ezzel azt hiszem meg is nyerték a versengést, ki tud nagyobbat durrantani Vissza a jövőbe kapcsán.

Ha valaki esetleg nem olvasta volna, itt megtalálhatja a második rész első részét - ez de szépen hangzott -, valamint itt az első rész első, illetve itt az első rész második részét :D Aztán pedig öveket bekapcsolni, mert indulunk gőzerővel.

 

1985A

Miután hőseink egy bő félóra erejéig kikalandozták magunkat a jövőben, Doki először veti fel, hogy meg kéne semmisíteni az időgépet, mert beláthatatlan következményekhez vezethet, ha az rossz kezekbe kerül. Marty egy jó fej gyerek, de azért a hirtelen meggazdagodás lehetőségétől ő is elcsábul. Doki pedig ismét belóbálja a vadnyugatot, hogy mennyire szeretett volna oda eljutni... de tudod, hogy van ez, vigyázz mit kívánsz.

bifftannen.jpg

Az alternatív 1985 az egyik kedvenc részem. Ahogy ez a disztópia fel van építve az valami gyönyörű. Minden mocskos, undorító, tombol a káosz Hill Valleyben, a bírósági épületből kaszinó-szállodát építettek, motorosbandák uralják a várost, Mr. Strickland a helyi Walt Kowalski, Biff Tannen pedig a világ ura. Martyék régi lakónegyede gettó lett, a kocsik egymás hegyén hátán roncsként, és pár hulla helye körberajzolva a legutóbbi bandaháború emlékeként mindezt aláhúzza. Az egész éjszaka játszódik, egy pillanatra se kel fel a nap, hihetetlenül nyomasztó az egész. Egyedül Red, a csöves - a 2004-ben elhunyt George Flower - csinálja ugyanazt. Úgy látszik vannak emberek, akiknek minden idősíkban ugyanaz a sorsa. Megnyugtató tudni, hogy történhet bármi ezen a világon, Clint Eastwood egy kibaszott faszagyerek lesz mindig is - oké tudjuk, a harmadik rész a vadnyugaton fog játszódni, felfogtuk!

Marty egyből arra gondol, hogy bizonyára eltévesztették az évszámot, de aztán ahogy a néző sem, úgy ő sem érti mi történhetett. Lehet Dave-vel való eszmefuttatását is azért vághatták ki, hogy tovább készítsék elő a nagy poént, mármint a találkozást az anyjával, pedig egy nagyon jó jelenet az alkoholista bátyussal. Ismét megkapjuk Marty ébredését, persze a néző már rutinból tudja, hogy Marty egyáltalán nem álmodik. Anyjából meg egy szilikoncsoda lett. Itt jegyezném meg, hogy Lea Thompson középkorú maszka egyáltalán nem tetszik, de azt még megértem, hogy az arca nem lett hiteles, dehogy egy pár szilikon mellett se tudtak hihetőre meggyurmászni, az azért kicsit durva.

És akkor a másik oldalon méltatnám Thomas F. Wilsont, aki abszolút a második rész sztárja. Igazából ez a film Biff nélkül sokkal kevesebb lenne. Nagyon jól játszik, és a trilógia során hét különböző alakítást kapunk tőle. A film elején az Adidas melegítős becsicskult Biff szánalomra méltó, szegény épp meg akarná mutatni az új gyufásdobozait Martynak, erre az elhúz egy repülő DeLoreannal, aminek szemtanúja is lesz - ennyi az egyedüli változtatás az ismételt jelenetekben. Nem talál magának barátot, Marty se kíváncsi rá. Szinte sajnálom.

Griffként egy igazi elmebajos, idegbolond. Maffiózó Biffként pedig - akit bevallottan Donald Trumpról mintáztak - valami állat, ahogy bánik a hőn áhított csajjal, akit látszólag már csak trófea gyanánt tart, a legjobb Scorsese filmeket idézi egy, hat és tizennégy évvel Scorsese előtt. Lorraine persze itt is alkoholista. Biff bemutatása is parádés, olyan bigott, hogy saját múzeummal rendelkezik, amiben röviden elmesélik - az nagol eredetiben az isteni Neil Ross narrálásával - hogy is lett Amerika első embere, a legszerencsésebb ember a Földön. Ha láttál már életedben undorító csókot, hát Biff esküvői csókja bizony az. Szinte ordítja, hogy végre megszereztem, végre az enyém vagy! Hiszen annyira vágyott erre a nőre, hogy még Marilyn Monroet is visszautasította.

Egyedül azt furcsállom, hogy nincs saját gyereke, ellenben gondoskodik Lorraine három csemetéjéről, Martyt Svájcban taníttatja, és csak azért haragszik rá, mert azt hiszi megint kicsapták, ergo Marty itt nem jó tanuló - bár nyilván az eredeti idősíkban se volt soha az. Wilson kapta a legjobb maszkokat is, egyetlen jelenetben se kérdőjelezem meg, hogy nem ő az. Marty idős maszkja ehhez képest nevetséges. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért tálal ki csak úgy Martynak? Szerintem azért mert harminc éve őriz egy titkot, és már nagyon meg akarta osztani valakivel. Valakivel, akit aztán megöl, és nem mondhatja el senkinek. Ráadásul azzal a valakivel, akit lényegében átvert, és mert rájött, hogy ő az a kölyök, akiről anno az öreg beszélt neki - igaz arra már nem jött rá, hogy 1955-ben ő volt Calvin Klein. Ha valaki esetleg átvert valakit, és hosszú ideig titokban tartotta, az nyilván tudja mennyire jó kitálalni pont neki, hagy tudja csak meg, hogy át lett verve...

George McFly halálát március idusára időzítették mint Julius Caesarnak, ez sugallja, hogy valaki olyan ölte meg, akit ismert. Ennél azonban nagyobb poén a születése napja, ami meg április 1., íme a magyarázat miért is volt olyan szerencsétlen. Szerintem ez már egy elég alattomos húzás volt Bob Gale részéről, még odaszúrtak egyet Crispin Glover karakterének. Mikor máskor születhetett volna McFly apja mint bolondok napján.

Maga a jelenet eszméletlen erős, ahogy Marty megtalálja az apja sírját, majd a nagy esőben megjelenik Doki és nekiáll elmagyarázni az őrületet. Azért imádjuk Dokit, mert bonyolult dolgokat is képes egyszerűen bemutatni. Mr. Strickland egy idiótának tartja, de az az ember a talpát nem csókolhatja meg, az első részben is azt bírtam benne, hogy csodabogár ugyan, magának való ugyan - de nem kretén! - de a Florence Nightingale effektust séróból nyomta, ergo egyáltalán nem bolond, nagyon is otthon van a tudományos dolgokban. Ahogy itt is elmagyarázza egyetlen tábla meg két vonal segítségével mi is ez az egész rémálom. Imádom, ahogy hátrasimítja a haját mielőtt belefogna. Imádom, hogy számára az egy pozitív lehetőség, hogy csupán csak a mi galaxisunk pusztulna el, de az egész világegyetem nem :D

Az ilyen tanárok azok, akiknek az előadásaira akár passzióból beül az ember az egyetemen, mert sose adnak elő kétszer ugyanúgy valamit, és minden alkalommal élvezetes lesz, sőt valószínűleg még mi földi halandók is érteni fogjuk a lényeget. Lényegében Marty azért értetlenkedik folyton egy tinédzser naivitásával, mert egyrészt karakteridegen lenne tőle, ha ilyesmiket tudjon, másrészt ő testesíti meg a néző filmbeli kivetülését, akinek Doki elmagyarázza mit fognak csinálni, miért csinálják, és hogyan kell csinálni, hogy haladjon a történet. Gyerekként azt hittem, az alsó vonalra önmagát, Martyt meg Einsteint rajzolja oda kis pálcikaemberkék képében. A DVD-n már látszott, hogy az 1985A-t skicceli fel. 

 

1955

És mindez még mindig semmi ahhoz a közel egy órához képest, amikor visszakerülünk lényegében az első film második felébe. Imádom ezt a részt. Ahogy Dokiék megérkeznek, ahogy az öreg magyaráz az éjszakában, miközben fel alá futkározik mint egy sültbolond. A legélvezetesebb az 1955-ös epizódban, hogy megnézhetjük azokat a jeleneteket, amik ugyanaznap történtek, csak máshol másokkal. Ilyen például Biff és Lorraine újabb találkozása az utcán, ahol azért kiderül, hogy Biff nagyon akarná ezt a csajt, és idegesíti hogy nem tudja megszerezni. Vagy ahogy elmegy a kocsijáért. Még egy ekkora parasztot, elveszi a labdát a kisgyerekektől, aztán miután eleget hülyítette őket, feldobja a tetőre, ahol soha nem érik el. Egy másiknak a fejéről leveri a sapkát, mekkora tahó kell ehhez lenni? Biff egy átlagos napja, ahol a kisebbekkel gonoszkodik.

maxresdefault_37.jpg

Wilson ráadásul nem is öregedett olyan látványosan mint Fox, mintha tegnap lépett volna ki az első filmből, valószínűleg mert Fox kisfiúsabb vonásai markánsabbá váltak közel a harminchoz. Wilson lényegében öt különböző karaktert alakít csak ezen a filmen belül. Éjjel nappal dolgozhattak rajta a sminkesek. Egy korai felvétel Buford Vadkutya Tannenről már itt is szerepelt - igen, megyünk a vadnyugatra -, de ez a következő részre sokat módosult, szóval hat különböző alakban fordul elő, csak ebben a filmben.

A kedvencem mégis az öreg Biff. És, hogy miért? Mert ez az ember vénségére bölccsé érett. Először is, ledolgozta az egész életét, ő az egyetlen, aki ad valami információt arról, hogy Marty elbaszarint valamit, ergo nem kárörvendő módon, hanem segítő szándékkal próbálja nevelni az ifjabb Martyt 2015-ben, miután még hatvan évvel később is ugyanazokat a baromságokat nyomatja "Goldolkozz McFly, van itt valaki?". Vajon tudta mit áldoz fel, amikor kitervelte az almanach ellopását? Saját létezését egy jobb élet reményében, amiből ő talán nem is kap semmit? Csak egy másik Biff egy alternatív idősíkon? Ráadásul azzal búcsúzik Martytól, hogy adja át üdvözletét az anyjának, vagyis leélte az életét, úgy hogy egy nőt szeretett igazán. 

Doki ellenben, aki nyilván pontosan tudja milyen baj éri Martyt, nem szól egy árva szót sem. Ezt nem is értettem soha Doki karakterében, látszólag ad hoc dönti el mit lehet megváltoztatni és mit nem. Az első rész végével nem is azért van bajom, mert az anyagi javak teszik boldoggá a McFly családot, hanem mert George ugyanúgy csicskáztatja Biffet, ahogy Biff csicskáztatta őt, és bár látszólag megérdemli, de mennyivel jobb George ha ő is ugyanezt csinálja felnőtt fejjel? És miért is érdemli ezt az autómosó Biff? Mert egy alternatív univerzumban szemétkedett? Lorraine így se, úgy se ment hozzá, ergo vesztes volt, már a film elején is. Vagy mert a középiskolában bántalmazott másokat? Aztán emiatt a következő harminc évben végigszopja az életét?

12030374_10205229445999784_7698313950871348899_o.jpg

És akkor jön Doki, aki miután előadta magát, hogy nem szabad megváltoztatni a múltat lépten nyomon ezt csinálja. Az első részben a jövő úgy változott, hogy akaratlanul befolyásolták, na de itt? Marty szerintem épp eléggé megváltoztatta azzal is csupán, hogy elmondta felfogja találni az időgépet, mert Doki ekkor már korántsem agyalt annyit, vajon sikerül e majd. Mindenki azt kérdezi a szülei nem jönnek rá, hogy találkoztak vele tiniként. Harminc év alatt simán el lehet felejteni néhány napot, még úgyis, hogy egy hetet tartózkodik Marty a múltban. Amiből az a film csupán a szombatot, hétfőt, keddet, pénteket és újra a szombatot mutatja be, a második meg csak a szombatot.

Na de Doki, aki az időutazás tudora? Pont ő ne emlékezne rá, hogy találkozott Martyval? Miért nem azzal kezdi, hogy én ismerlek ám fiú! De ha nem is szólja el magát, alapvetően máshogy viszonyul majd a barátságukhoz. Pont az tetszett az első film végében, hogy leseperték a tudományos maszlagot, és Doki, aki leginkább ragaszkodik görcsösen az elveihez nyögi be, hogy "Úgy gondoltam, kit érdekel." De az teljesen rendben van, hogy jobbra balra változtatják a jelent, jövőt, múltat a saját érdeküknek megfelelően. Biff is ezt csinálja. Jah, csakhogy ő a gonosz. Dokiék szempontjából bizonyára.

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy Biff cselekedetei rendben lennének, de míg az első részben egy papírmasé gonoszként funkcionált, aki paprikajancsi módjára rikácsolt hogy márpedig az lesz, amit ő akar, a második részben sikeresen elmélyítették a karaktert, hátteret adtak neki. A Vissza a jövőbe 2-ben rengeteg állt, vagy bukott Biffen, aki sikeresen Marty és Doki karaktere mellé jött fel. Ettől válik valaki jó gonosszá egy filmben, hogy érthető, átélhető lesz az ő oldala is, és nem csak úgy spontán genyózik. Ettől jobbá válik maga a film is. Ezért haragszok a harmadik részre, ahol megint mit kapunk, egy analfabéta idiótát, aki belesik a trágyába. Jó persze mit várjunk a vadnyugattól?

10672276_977299755630299_974571548317508310_n.jpg

Ebben a részben azt is megláthatjuk, hogy Biffet nem neveli senki, csak az idegesítő nagymuterja, egyáltalán nem biztos, hogy irigylésre méltó gyerekkorral rendelkezett. A nagyi hangját egyébként az angol eredetiben Charles Fleischer adja, aki Roger nyúlnak is volt a hangja, és a filmben még két szerepben tűnik fel, ő tisztítja ki Biff kocsiját, és ő ülteti el 2015-ben Marty fejében a gondolatot, hogy megvegye az almanachot. A filmben apróbb poén, hogy bizonyos dolgok sose változnak, 2015-ben még MINDIG az óratoronyra gyűjtenek - látható a háttérben a Doki által letört párkánydarab! -, pedig a polgármester 1985-ben a szavát adta, hogy kijavítja, bár az újraválasztásánál is ugyanazokat a frázisokat pufogtatta mint elődje 1955-ben.

Nagyon tetszik a jelenet, ahogy az öreg Biff átadja fiatalkori énjének az almanachot. Ugyan már hallottuk a középkorú Bifftől mindezt, de épp ezt szeretem az egész trilógiában, hogy gyakran többször is megismétlődik egy jelenet, mindig kicsit máshogy, itt például egyszer hallottuk, most meg látjuk valójában hogyan is történt. Beszól ennek a pökhendi, idióta énjének, olyan jó nézni, ahogy saját magát alázza: "Kopj le mint a festék! Nem tűnj el, hanem kopj le, mindenki idiótának fog tartani, ha rosszul mondod!" - öregkorára megtanulta ezt is. Sajnos az első rész egyik szinkronja se fordította ezt jól, úgyhogy nálunk itt kezdődik Biff téves mondásainak eredete, de kifejezetten jól ültették át a nyelvünkre.

Végül megkezdődik a küzdelem az almanachért - ez egy arab szóból ered egyébként, elképzelhető az vajon, hogy arab hatás növekedésére utalna az is, hogy rendelhetsz Komeini Ajatollahtól is kaját 2015-ben? Kérdésem csak a következő. Mi történne, ha nem ezen a napon vennék el Bifftől a sportfüzetet? Miért kell sietni? Nem övék a világ minden ideje? Az első részben meg volt a hajtóerő, Marty kikopott volna a múltból a bálig, itt viszont még három év telik el, mire Biff megteszi első tétjét a lóversenyen. Az USA-ban nem csak alkoholt nem ihatsz 21 éves korig, de hivatalosan szerencsejátékot sem űzhetsz. Biff pedig nyilván nem akarta megosztani a titkot senkivel se, így inkább kivárt. Viszont addig nem is változik a jövő, nem igaz?

back_to_future-deloran-dmc-time_machine-2x-terabass.jpg

Persze csak kötözködök, egyértelműen azért ezen a napon zajlanak az események, hogy elkapjunk egy sereg jó jelenetet, amiben Marty saját maga elől kúszik, mászik, még azt is elintézi, hogy a három csatlós nehogy elkapja az első Martyt, mert a végén lemaradna a hazatéréséről. Imádom amikor Doki meghagyja Martynak, hogy vegyen korhű ruhát, de ne túl feltűnőt, erre Marty megveszi a létező legjampibbat, amit csak találhatott. Nyilván azért öltöztették így a készítők, hogy a néző még véletlenül se keverhesse össze azokban a jelenetekben, amikor mindkét Marty a vásznon van. És ez kell is, mert a teljes Johnny B. Goode jelenet ismét lezajlik, csak ezúttal más szemszögből. Ezt a jelenetet lehetetlen volt ugyanúgy felvenni a sok táncos miatt, totál mások a statiszták, még a ruhák se stimmelnek.

Lorraine a parkolásnál megjegyzi, hogy bármit megenged majd a gyerekeinek ha ő anya lesz, ezt eredetileg be akarták tenni az első részbe, de végül kiszedték a forgatókönyvből, most viszont remek alkalom kínálkozott ahhoz, hogy elsüssék. Valamint az eredeti Marty üti ki a mostani Martyt amikor azt épp harmadszor nyuszizzák le. A filmben látható még afféle retroaktív marhaságként, hogy Biffék felturbózták a  puncsot tömény alkohollal, és mivel George abból iszogatott, nyilván az segített neki tököt növeszteni. De ebben megint azt látom, hogy még azt az egyetlen alkalmat is mással akarják utólagosan magyarázni, amikor George összeszedte magát, véleményem szerint azért, mert vágyának tárgya ott esdekelt előtte a fűben, most meg kiderül, hogy csak bátorra itta magát? Mert amúgy karakteridegen lett volna?

Kapunk még egy klassz jelenetet Stricklanddel, akiről megtudjuk, hogy amíg a fiatalok mulattak, pornóújságot nézett, és tütükézett a kis szobácskájában, majd Doki is belefut saját magába egy szintén fantasztikus jelentben. Az első részbe véletlenül bekerült egy ballonkabátos statiszta a képbe, és utólag Zemeckisék azért adták ezt a ruhát Dokira, hogy úgy tűnjön, már eleve benne volt az első részben is. És akkor most egy újabb kérdés, itt Doki meredekebben fut össze saját magával mint bárki a filmben, még direkt javasol is egy jobb kulcsot, mert nyilván jól emlékszik az ominózus éjszakára. Na de a tér-idő kontinuum csak akkor omlik össze, ha az ember felismeri saját magát? A tér-idő különbséget tud tenni aközött, hogy két ember ugyan azonos szubsztancia más korszakból, de mivel ezt ők nem tudják, semmi gond? Ezért nem méltóztatott összeomlani akkor se, amikor Biff saját magának adta a sportújságot? Mert nem ismernek egymásra?

vissza_a_jovobe_usa_today_screenshot_20151021155948_1_original.jpg

A végső akciójelenet az alagútban - Biffet megverték, a csaj is mással koccolt le, és még csak be se tudott rúgni rendesen, így haza megy - az egyik örök kedvencem. Amikor a három idősík egybeforr. A jelen sráca diadalt arat a múltban, egy jövőből hozott tárgy segítségével. A légdeszka, ami a jövőben egy volt a sok közül, itt hirtelen csodafegyverré válik, és Marty megszerzi végre a magazint, Biff meg megint nyelheti a trágyát. Szinte hallom, ahogy követelitek, ohohó, de hát a trágya összetételéről még nem is beszélt, pedig ez már a negyedik írás. Nos jó, a trágya valójában lótakarmány volt, tőzeggel elkeverve, látszódnak is a lócitrommá göngyölt kis golyócskák.

A filmben újságcikkek változnak ahogy a jövő is alakul, lehet vitatkozni meg logikát keresni ebben, szerintem semmi értelme, nagyon látványos, és különösen azért, mert pl. ahogy Dokit kitüntetik, vagy elmegyógyintézetbe zárják, az két mozdulat, vagy lefogják, vagy épp a kezét rázzák, és ugye mennyire nem mindegy. Zseniális, ahogy az is, hogy az újság egyéb cikkei is változnak, pl. Reagent választják másodjára vagy Nixont ötödjére! Ez utóbbi főhajtás a Watchmen előtt, aminek alternatív univerzumában választották meg Nixot ötször egymás után.

A három DeLorean közül nekem természetesen a repülő verzió a kedvencem, ahogy véletlenül belecsap a villám, és Doki ezáltal eltűnik, abban van valami katartikus. Marty hirtelen magára marad a semmi közepén, bekövetkezett a katasztrófa, amit a műszerfal már jelzett előre. Kérdés, mitől gyorsult be a kocsi? Esetleg a villám beindította a kocsi elektronikáját, hiszen már nem villám kellett csak szemét ahhoz, hogy időt utazzon?Azért, azt hozzátenném, hogy nem a fluxuskondenzátor gyorsítja a kocsit, és nem is a villám, az csak az energiát szolgáltatja.  Hogy miért épp 88 mérföld? Zemeckis erről csak annyit mondott, hogy jól hangzik a szám, és 1985-ben 140 km/óra, még nagyon gyorsnak számított. Mindenesetre itt a levegőben fordított 99-est ír le a kocsi, ami a kerekeinek viharos pörgését jelképezi.

És miután Marty magára maradt, jön a film legfantasztikusabb jelenete. Ömlik az eső, látszólag minden elveszett, itt ragadt 1955-ben, amikor egy titokzatos kocsi jön a távolból, majd kilép belőle egy ballonkabátos idegen. Mi a faszt akarhat, gondoltam mikor először láttam a filmet, és bár ma már tudom, minden újranézéskor beleborzongok. Aztán közli, hogy van nála egy levél, amit hetven éve őriznek, és meghagyták, hogy hozzák ki erre a helyre, ebben az időben, és itt fog állni egy fiú. Annyira hihetetlenül jól átgondolt a film negyedik dimenziós logikája, hogy az elképesztő. A postás ott értetlenkedik, Marty pedig hagyja, hogy hülyén halljon meg, hiszen: Csak egyetlen ember segíthet rajta.

Mivel Marty mellől a Doki tűnt el, Doki mellől meg Marty, logikus, hogy ismét őt keresse meg. Ismét láthatjuk az első rész csúcspontját - nem lehet elégszer megnézni - Doki önfeledt örömét, hogy aztán, pár másodperccel később megkapjuk a világ egyik legelképesztőbb befejezését, vagy cliffhangerét - kinek hogy. Nekem az állam leesett, amikor először láttam, és vagy hatszor visszapörgettem a VHS-t. Marty érkezik futva és bejelenti, vissza jött a jövőből. "De hát az lehetetlen, most küldtelek vissza a jövőbe. Tudom, hogy lehetetlen, de mégis itt vagyok. Vissza jöttem a jövőből." Csoda, hogy ez már a Dokinak is sok volt?

Megnéztem volna a moziban a korabeli filmkedvelők arcát, mit szólnak ehhez a gyomroshoz. Annyira hihetetlenül jó lezárása ennek az őrült két órának, és egyben újabb fantasztikus kalandok sorát ígéri, ami után manapság kutya kötelesség máris kezdeni a harmadik részt. Nektek azonban várnotok kell, egészen október 26-áig. Mert lehet nem 1885 lesz, de Marty ezen a napon jelenik meg a vadnyugaton.

mcfly-house-jpg.jpg

6. A film fogadtatása

A filmet az USA-ban Hálaadás hétvégéjén mutatták be 1989. november 22-én. Ez a rész mindössze két hétig vezette a toplistákat, de még így is világszinten 332 milliót kaszált, ami bőven megérte, noha kevesebb volt mint az első rész hozama négy évvel korábban. Ezzel együtt az akkori év harmadik legsikeresebb filmjévé vált, a Batman és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag mögött. A harmadik részt viharos tempóban, hat hónappal később mutatták be a mozik.

A kritikusok meglehetősen hűvösen fogadták a filmet, lezárták annyival, hogy hiányzik belőle az eredeti frissessége, nagyon sok az ismétlés, sőt egyesek azt kiáltották a film sértő a nőkre nézve, hiszen az egyik alkoholista, a másikat állandóan elkábítják ne legyen a srácok útjában, hogy azok játszhassák a játékukat, ráadásul még Marty lányát is Fox alakítja, aki képes volt nőnek öltözni, hogy ezáltal is elvegyen egy szerepet egy nő elől. Ellenben méltatták a film speciális effektusait, amiért jött is a Saturn, a BAFTA és egy Oscar jelölés. A reklámok miatt se bántották a filmet, mivel Zemeckis állta a szavát, és ezúttal már csak azok szerepeltek, amikkel a főbb szerződéseket is kötötték, mint a Nike, Pepsi, Texaco, Mattel, Black & Decker, és a Pizza Hut.

 

1990. május 22-én már VHS-en és Lézerlemezen csücsült a film. MCA ezúttal kiadta a teljes Alan Silvestri albumot. Silvestri zenéjére is azért nem tértem ki, mert bár 44 percnyi anyagot komponált, ezek legtöbbje az előző album variációja, például a Légdeszkás üldözés, a Gördeszkás üldözés újrakevert verziója. Az alagutas üldözés, meg ennek a kettőnek a keveréke. A legtöbb eredeti dallam a jövőben, és az alternatív 1985-ben csendül fel, de ezekből se lesz sok. A tizenhárom számból összesen hat darab ami vadonatúj.

A filmben előforduló betétdalok ezúttal korántsem olyan hangsúlyosak, fele az első részből ismételt nóta. Sajnos nincs olyan erős betétdal mint az első rész The Power of Love-ja, és azt még csak nem is hasznosítják itt sehol. Viszont kapunk remek dalokat, Michael Jacksontól a Beat It-et, ami a Cafe 80-ban adja meg az alaphangulatot. Perry Comotól a Papa Loves Mambo, - ezt hallgatja Biff miközben vezeti a kocsiját - és Sammy Hagartól az I can't Drive 55. Ezen kívül újra meghallgathatjuk a Mr. Sandmant a Four Acestól, az Earth Angelt, a Night Traint a Cápa főtémáját, amikor Martyt be akarja kapni a hologram, és természetesen a Johnny B. Goode-ot

 

7. A DVD kiadásról

A változatosság kedvéért erről sem tudok sokat papolni. ugyanis sokkal soványabb a tartalom, mint az első rész esetében. Minthogy trilógia kiadás, így a borítóval, szitázással, menüvel - Hill Valley jövőjét kapjuk, ami ráadásul mozog is! -, vagyis a külalakkal ugyanúgy nincs gond, ez a borító nekem jobban tetszik, mert az egészből árad a futurizmus. A jelenetek közül ismét húsz darabból válogathatunk, az eredeti 5.1, DTS, és magyar hangsáv mellé ezúttal kapunk cseh sztereót is - egy próbát megér ezzel végignézni a filmet, nagyon vicces pláne annak, aki nem beszél csehül. Feliratok terén ugyanabból választhatunk mint eddig, a nyelvek mellé, görög, arab, török és románt is kapunk bónuszként. A kép pedig 1.85:1-es.

max1347283251-front-cover.jpg

Extrákból alig lesz, de amit kapunk, azt magyar felirattal ellátták. Audiokommentárt ne is keressünk - ez a film csak a 25. évfordulós Blu-ray kiadványnál kapott ilyet -, se trivia tracket, erre a korongra semmi nyalánkság nem került fel, egy fél óra alatt végezhetünk minden extrával. Megkapjuk a korabeli hatperces werket, amiben Zemeckis trollkodik a légdeszkákkal kapcsolatban. A negyed órás 2002-ben készített rövidfilm folytatja az előző korongon megkezdettet, igen ha jól számolunk, akkor ez egy háromnegyed órás werkké áll össze majd a harmadik korongon. Itt Zemeckis, Gale sőt Fox is megszólal a filmmel kapcsolatban. Rövid idő alatt sok mindenről beszélnek, forgatókönyvről, alternatív verziókról, a Gloverral való összetűzésről, és a maszkokról.

Kapunk egypercnyi outtakest, három percnyi kivágott jelenetet, ebből kettőt említettem, a harmadik Marty házába kalauzol el minket, na azt nem baj, hogy kivágták. Szintén alig egy percben láthatjuk a légdeszkákat működés/tesztelés közben, valamint a légdeszkás üldözés stroryboardját is összehasonlíthatjuk a végleges jelenettel. Megkapjuk az eredeti előzetest, és ezúttal a galéria lesz a legértékesebb, mert csomó skiccet, és vázlatot böngészhetünk végig, hogyan is építették fel 2015 jövőjét a grafikusok a nulláról. Legyen szó épületekről, kocsikról, ruhákról. Ezen kívül kapunk forgatási fotókat, és a Marty McFly fotóalbumot - ahol a színészeket mutatják kosztümökben.

A szinkront ezúttal nem ütöm, megtettem eleget az előző résznél, ez kb. egy fokkal jobb maximum, itt nincs annyi félrefordítás, 1990-ben készült, és az eredeti szinkron is mindössze a három főbb hangot, Rudolf Péter, Rajhona Ádám és Götz Anna, hívta vissza az első részből. George McFly kb. három mondata miatt lecserélték Zsótér Sándort Felföldi Lászlóra, Biff Sipos András helyett a sokkal testhez állóbb Hankó Attila hangján beszél, mindkét cserehang meghalt a 2007-es újraszinkron előtt. Jennifert Földesi Judit, Mr. Stricklandet pedig Perlaki István szinkronizálja. A véleményemet úgyis ismeritek, vagy az eredetit hallgassátok, vagy az angol hangsávot válasszátok felirattal, mindkettő jobb, mint a kiöregedett, modorossá vált, rosszul rendezett hangok.

Idáig tartott a mai nap, ideje visszamenni 1985-be, hogy onnét 2015. október 21-re ugorjunk, és megakadályozzuk, hogy galibát okozzon Marty fia, így talán Marty eljuthat a vadnyugatra, és... jól van már jól van, jövőhéten megyünk a vadnyugatra, hogy a rosseb esne bele. Addig beszerzek egy normális kalapot.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Lemaradtál az első részről, sebaj, olvass tovább!

UI: az éjszaka érkezett a hír, hogy a Nike mégis csak megcsinálta a Nike MAG-ot, csak hét lakat alatt őrizték, hogy minél nagyobb legyen a meglepetés. Az első működőképes párat már el küldték Michael J. Foxnak, 2016-ban a boltok polcaira kerülhet, és a bevétel a Fox Alapítvány számlájára megy majd, amellyel a Parkinson kór kutatásait támogatják. Remélem nem lesz iszonyat drága, mert akarok egyet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2015.10.22. 08:05:39

Szuper cikk!
Ahogy elemzed Biffet stb. le a kalappal.

De a helyesírást átnézhetnéd, igekötők külön/egybe írása stb., ne rontsák el ilyenek ezt a nagyon jó írást.

Terézágyú 2015.10.22. 08:22:45

"És miután Marty magára maradt, jön a film legfantasztikusabb jelenete."

Ilyenkor sajnálom, hogy az embernek nincs önmérséklete, hogy megállítsa a filmet (ha otthon nézi), és egy kis agytornaként nem gondolkozik el, hogy mi ebben a helyzetben a megoldás. Ő rájönne-e. Hogy most akkor honnan szerez Marty időgépet...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.22. 08:49:10

@Terézágyú: nyugi átnézem :) túl korán olvastad el :D de örülök, hogy tetszett

Terézágyú 2015.10.22. 09:05:31

Biff "rájött, hogy ő az a kölyök, akiről anno az öreg beszélt neki."

De arra ő se jött rá, hogy egyszersmind ő Calvin Cline is :)

Egyébként igazából továbbra sem indokolt pszichológiailag, hogy a dupla trágyaevés illetve a kiütés miatt ennyire becsicskuljon...

2015.10.22. 09:07:40

Csatlakozom, szuper írás. Tegnap kezdtem az első résszel, ma elolvastam a másodikat, 26-án el fogom olvasni a harmadikat is.

Amúgy kedvenc filmem. Tegnap a nagy nap tiszteletére meg is néztem. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.22. 09:25:27

@Terézágyú: ööö azért ott biztos elindult valami folyamat Georgeban is, amit írok is, hogy kis geci lett belőle - és ezzel nekem nagyobb bajom van mint a monetáris anyagi javak = boldogság baromsággal, mert aki jól él az jobb kocsit vesz, szebb házban lakik, ez ennyire egyszerű, és bár a pénz nem boldogít, de a hiánya meg végképp nem :D - meg ugye ott felajánlják neki rögtön hogy legyen iskola elnök :D vagy titkár vagy mi

igaz erre még rájátszanak azzal a vörös hajú kis buzival is, ami meg már tök nevetséges ebből a szempontból, hogy sokkal nyüzügébb mint Biff és elveszi tőle Lorrainet? :D WTF?

tehát ergo George a következő 30 évben folyamatosan abuzálta Biffet, mert előtte vele voltak szemetek, nem tudott tovább lépni, nem tudott magasabb szintre emelkedni, egy bosszúálló kis szarházi lett belőle :D

Terézágyú 2015.10.22. 09:34:07

@scal:
"meg ugye ott felajánlják neki rögtön hogy legyen iskola elnök :D vagy titkár vagy mi"

Ez is érdekes kérdés, mert emlékeim szerint a film elején, amikor szívatják az iskolában George-ot, akkor NEM Biffék lökik el, nem ők rakják a hátára a papírt stb.

Tehát túl hirtelen történik a váltás...

Esetleg az öt perccel korábbi esemény - hogy kiütötte Biffet - ilyen gyorsan elterjedt a többiek között?

Azért az iskolatársai is milyen szemetek, hogy korábban szivatták, illetve asszisztáltak a szivatáshoz, most, hogy kiütötte a "rosszfiút" és egy jónővel van, egyből az ölébe hull minden...

(Vajon Lorraine volt az osztály legszebb lánya? :) Ezért akarta őt mindenáron Biff, az "alfahím"?...)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.22. 09:50:33

@Terézágyú: igen de tudod, kiüti az alfahímet, = ő lesz rögtön az alfa :D

de ezt a második részben jobban ki lett domborítva, hogy sokan látták is, és a pletyka azért suliban terjed ám

lehet hogy Lorraine volt a legszebb, bár nekem speckó mindkét barinője jobban bejött :D

Darkcomet 2015.10.22. 13:04:40

Pöpec írás!!! Nekem a második rész olyan izé volt. Fasza, de az első után, a harmadik, ami western környezetbe játszódik mindent visz. Mondjuk nagy western buzi vagyok, tehát lehet, hogy ezért.

Ja igen! Totalcarék kipróbáltak egy DeLorean DMC-12-őt.

totalcar.hu/belsoseg/2015/10/21/delorean_vezetes_vissza_a_jovobe_nap/

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.22. 13:36:35

@Darkcomet: köszi!

én is szeretem a westernt, de nekem az nem western amikor visszamennek az időben westernesdit játszani :D abszolút nem westernként tekintek rá

aztán az a baszkodás Saemussal, - nem értem miért erőltették Foxnak ezeket a szerepeket

bhead 2015.10.22. 14:39:49

Fantasztikus a cikk ismét, egy apró megjegyzésem lenne: "Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen intelligens filmet képesek voltak megalkotni a nyolcvanas évek végén." Én úgy gondolom az intelligens filmek virágkora a hetvenes-nyolcvanas évek voltak, majd a 90es évek elejével jött el a nagy zuhanás és a cgi szerepének erősödésével ez máig tart. Csak 2008/10 körül az indie filmek egyre könnyebb terjesztésével szakadt meg ez a folyamat, meg a nagyon kevés eredeti kortárs író-rendező csodával határos stúdió-jelenlétével.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.22. 17:36:53

@bhead: igen ez a mondat nem is tetszett, ki is szedtem már, nem is értem hogy tudtad elolvasni 2 után így :D

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2015.10.22. 21:08:31

" Szinte hallom, ahogy követelitek, ohohó, de hát a trágya összetételéről még nem is beszélt, pedig ez már a negyedik írás. "

Nos ezen a mondaton 5 percig röhögtem hangosan, pedig az nem szokásom :-D Minden filmismertetők legcsúcsa :-D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.22. 22:50:41

@Sigismundus: alkalomadtán majd köszönd meg Galla Miklósnak, bárcsak én tudnék ilyen zseniális poénokat kitalálni, egyik előadásán mondott valami hasonlót, persze kicsit átszerkesztettem :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.10.23. 17:46:40

Az Úttalan út című film utalásairól tervezel írni?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.10.23. 18:11:57

Az írást megint több helyen nem vágom...

Az 1985-ös tökös Mcfly fater egyáltalán nem csicskáztatja Biff-et. Azért fizet, hogy kenje le normálisan a kocsit, amit Biff szokás szerint el akart sumákolni...

Miért volt sürgős az Almanach megszerzése? Azért kellett, mert ha Biff tényleg rájön mire is jó, akkor egyre jobban fogja őrizni és egyre nehezebb hozzáférni. (Valójában meg azért, mert a filmezének korlátai vannak.)

Valahol őrjítő egy kiritkában, hogy a történetvezetésnél a hirtelen teljesen reális világot képzel el, de máshol ez meg nem nem mérce. Talán tessék már egyenszilárd megközelítéssel vizsgálni a filmet, mert különben ez így, hát izé....

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.23. 18:28:09

@molnibalage: @scal: "Az 1985-ös tökös Mcfly fater egyáltalán nem csicskáztatja Biff-et. Azért fizet, hogy kenje le normálisan a kocsit, amit Biff szokás szerint el akart sumákolni..."

Igen, valóban itt csúszik el a kritika, és ezért baromság a gondolatmenet nagy része. Abba meg ne is menjünk bele, hogy megint kivel akar azonosulni a kritika írója.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.24. 01:52:28

@molnibalage: nem, az nem a Vissza a Jövőbe része, miért akarnék? sem a Szenzációs recepciósról, sem pedig a többi Fox filmről nem óhajtok írni talán később de ez most bőven elég

ami azt illeti az Úttalan utat eddig meg se mertem nézni

értem hogy fizet érte de, miért pont azzal akar egy munkát elvégeztetni, aki szarakodott vele középiskolában? miért akarná a háza körül tudni azt, aki erőszakoskodott a feleségével? persze ez a poén része Zemeckisék szerint, de ettől még simán támadható

ahogy George a végén viselkedik az egyértelműen kommunikálja a megváltozott viszonyokat, ahogy beszél vele, amilyen lekezelő, ha fizetek valakinek, azzal nem így viselkedek

de azért kettesben megjegyzik, hogy ha nem lenne Biff, nem találkoztak volna... érdekes, azt hittem ha Marty nem lett volna, nem találkoznak :D

az elmúlt 30 évről nem tudunk semmit, de hogy Biff így becsicskult az nyilván nem egy pofonnak köszönhető

azért remélem nem őrültél meg, hol nem mérce? mindig az adott logikát nézem nem a realitást, és a kettő nem kel, hogy fedje egymást

@Santino89: ha annyira baromság, majd veszed a fáradtságot és bebizonyítod róla, nem csak a levegőbe beszélsz

de menjünk már bele nyugodtan, még le is írom, hogy nem helyeslem amit Biff csinál, de Foxról, meg Lloydról az első részben épp eleget pofáztam, a kettes rész oroszlánrésze Wilsonon múlt, és nagyon jól helyt is állt, sőt minden maszk mögött hiteles míg Foxról ezt nem tudom elmondani

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.24. 12:43:18

@scal: szerencsére nem kell bebizonyítanom, előttem pont leírták :) aztán jön a szokásos csűréscsavarásod most, de az már engem annyira nem érdekel. egyébként meg nem beszélt vele csúnyán, nyilván nem először maradt volna a le a második réteg :) meg egy kisvárosban lehet nincs túl sok autósikáló vállalkozó. ennyi :)

egyébként abban is igaza van a kommentelőnek, hogy hol ez a mérce, hol meg amaz, és jobb lenne ha tartanád magad valamihez.

amúgy meg persze buksisimi minden más téren (kutatómunka pl), megérdemlik ezek a filmek, és sehol máshol nem lehet olyan jókat olvasni erről, mint nálunk, úgyhogy ilyen téren jár a respect maximálisan.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.24. 15:27:04

@Santino89:

először is, sehol nincs az, hogy fizetne érte, lehet haveri alapon dolgozik nála,

másrészt Biff egész viselkedése a mozgása, behozza a csomagot, félreteszi a gyertyát, megdicséri Martyt, stb. mikor része ez bárminek, amiért fizetsz? mikor fogja behoznia csomagod a festő? csak ha a csicskád :D

ez nem csűrés csavarás, ez van a vásznon, ami nincs rajta az nem történik meg :D

poén részen persze jókat nevetünk Biffen mert megérdemli persze, vita sincs, DE a morális része már nem ilyen egyszerű, ennyi

a filmből sokkal inkább az jön le hogy Biff a hát körül lebzsel éjjel nappal és "baráti" ismerősi alapon kapja a munkát

de nem értem hol van a hol ez a mérce, hol az a mérce, tudod jól, hogy néha szeretek a dolgok mögé nézni, maximum ezt érthette félre, de majd akkor ő kifejti ha te nem akarod, tartok tőle, hogy nála elsúgtam a lasztit Shue ügy kapcsán :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.25. 08:28:31

@scal: aha, te hát van egy autófényezéssel foglalkozó vállalkozó, aki éppen egy autót fényez... hmm... biztos ingyen csinálja :) de nem felesleges csűrés csavarás, dehogy...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.25. 12:34:20

@Santino89: majd nézd meg neked mikor hozza be bárki a postádat aki épp a szobádat parkettázza

nálatok tuti nem volt olyan soha, hogy ha volt egy ismerősöd aki értett valamihez, akkor inkább neki szólt apád, anyád, mint egy vadidegennek...

azonkívül meg a viselkedése is alátámassza mindezt

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.25. 12:48:39

@scal: ez megint csűréscsavarás, Biff így viselkedik, ettől George nem lesz a rosszfiú.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.25. 12:58:16

@Santino89: de miért viselkedik így? miért nem viselkedik normálisan?

nem azt mondtam hogy George rosszfiú, hanem hogy morálisan egy fokkal se jobb a film végén

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.10.26. 13:24:23

@scal: Kicsit nehezen fogadod el, hogy más nem ért veled egyet egy teljesen szubjektív megítélésű helyzetben úgy, hogy a háttéről semmit nem tudni.

Tehát információ hiány közben te végtelenbe extrapolálsz úgy, hogy csak egy nézpőont van és feltétel rendszer van. A tiéd... Csak néhány gondolat...

Honnan tudod, hogy az McFly fater milyen szolgáltatásokért fizet Biffnek az autófényezés mellett...?

Az fel sem merül benned, hogy McFly fater részben szánalomból foglalkoztatja őt...? Övé a csaj, ezek után lehet gáláns és bujtatottan cinikus is.

Ezen felül az se feledd el, hogy a film mikor játszódik, amikor az USA-ban még recesszióból kifelé lábalás volt. A jenkiknél meg tudod a pénz és szolgáltatás beszél...

Sorolja még az okokat, hogy miért lehet az a filmben, amit látsz? Megint az van már, amit írtam. Hol 100%-os életszerűséget vársz el, hol meg simán elnézed, hogy ez egy film, tehát belefér. Bocs, de ez a skizofrénia csúcsa...

Eddig viszonylag szimpi voltál, de most nagyon keményen kezd elszaladni veled a ló...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.26. 15:48:27

@molnibalage: nahát ha olvasnál gyakrabban rájöhetnél hogy nekem aztán pláne nem csak egy nézőpontom van, van hogy ugyanazt több szempontból is körbejárom, vagy keresek egy másik nézőpontot ami nem is az enyém

itt jelen esetben miért foglalkozzak azzal, hogy George Csak visszaadja amit kapott? amikor a filmből ez jön le alapból, sokkal érdekesebb az amibe sokan bele se gondolnak

az pedig, hogy a háttérről semmit se tudni kétélű kard jelen esetben, bármi betehető ebbe a harminc évbe, ami ugyanúgy alátámasztja mindkettőt

mindenesetre Te foglalkoztatnál valakit, aki erőszakoskodott a feleségeddel, és terrorizált a suliban? még ha pofán is verted? én biztos nem akarnám többet látni, harminc év alatt még el is felejteném

DE a film szempontjából így poénosabb ez kétségtelen

a szánalomból foglalkoztatás valóban jó gondolat, a melegítőben ugráló Biff tényleg nem tűnik egy nyertesnek - hiszen még a kenésen is spórolnia kell (szegénykének :D)

Honnan tudod, hogy McFly fater egyáltalán fizet a szolgáltatásokért?

ez a skizofrénia ez képzavar, nem életszerűséget várok el, hanem a film logikáját amit a szerzők felállítottak

egyszer hallottam egy nagyon egyszerű tételt

ha egy filmben állítanak valamit, a néző automatikusan elfogadja (lásd időutazás és szabályai) de ha pl. kiderülne az is, hogy Doki ugyanúgy meg tudja bűvölni az embereket minta droidokat Obi van az már necces lenne

tehát azért nem értem min kellene értetlenkednem? az egyik egy tudományos technológiai kérdés - amit elhiszek, mert elképzelhető, hogy valaki, valahol feltalálja, és a legfontosabb nincs benne az életünkben

a másik azonban egy pszichológiai kérdés, amely egészen másképp kezelendő, és sokan sokszor találkozhattak vele

az például életszerű, hogy valaki nekimegy végső elkeseredésében a helyi meláknak, az NEM életszerű, hogy ezután az első nyikhaj lecsapja a csajt a kezéről - de ez utóbbi nem olyan iszonyatos hiba, hogy több bekezdésen keresztül pörögjek rajta

ami a McFly família változását jelenti, az attól lesz érdekes, mert mivel a film végén látjuk egyfajta tanulság lesz belőle = ne legyél beszari és ez mind a tiéd lesz, vagy legyél beszari és azt kapod amit a film elején

végső soron pedig mégis kinek a véleményét várod egy kritikában? a sajátodét? ha nem értesz vele egyet automatice szar lesz?

"Eddig viszonylag szimpi voltál, de most nagyon keményen kezd elszaladni veled a ló..."

és látod én még le se skizofréneztelek...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.10.27. 10:36:15

@scal: Nem a sajátomét, de ez a komment is skizofrén. Megint realitás vs. film. Lehetne 100% reálisa filmet csinálni. A kérdés az, hogy ki nézné és élvezné...? A filmkészítés lényegét veszted szem elől. Egyszerűen ezt nem értem...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.27. 11:38:23

@molnibalage:

de mit nem értesz azon, hogy ami LOGIKUS az nem REALISTA is egyben? hol kérek számon bármikor is realizmust? alapvetően kevered a két fogalmat

okés, akkor a következőt ajánlom

mivel én vettem a fáradtságot, hogy három héten keresztül tanulmányozzam ezeket a filmeket, tiszteljél már meg annyival, hogy bővebben kifejted az általad nem értett dolgokat

keressél szépen példákat az írásból, támaszd velük alá az érvrendszered, és akkor esetleg jobban tudok majd válaszolni rá,

nem kell ma, vagy holnap megcsinálni, amikor időd engedi, szánd rá azt az egy órát, ha ez neked valóban fontos

de amíg csak azzal dobálódzol, hogy skizofrén ez, skizofrén az, addig ne haragudj, de nem tudlak komolyan venni

Gery87 2020.07.10. 23:15:55

@scal:

3 év után talán már mindegy de én ebben inkább neked adok igazat:)

Én ezt a tökös/beszari George, Biff dolgot így képzelem:
Biff ugye az első rész szerint állandóan csicskáztatja George-ot, mert az hagyja....Biff ennek ellenére nem viszi persze sokra, mert hülye, George pedig azért nem mert gyáva....a kisvárosban maradnak, egy céghez kerülnek, egy középszar állással....Biff George hátán "kapaszkodik" picit feljebb....ezért lesz ott a főnöke....valójában azt a vacak "vezetői" posztot kapja meg amit George-nak kéne de hát ő ennyire balfék....
Ha George nem lenne még ennyire se vitte volna...

Amikor tehát George tökös lesz, nem ott dolgozik, megvalósítja az álmát stb....Biff meg még annyira se viszi az életben mert nincs a csicskáztatható George és még egy középszar állás sem bír összehozni....alkalmi melókból él....se imádott nő, se csicskáztatással, hatalmaskodással fenntartott egó és állás.....tehát lecsúszik!
Ezért olyan amilyen.....

Hogy George ezt mennyire használja ki nem tudjuk....nincs is megírva!
Mert nem lényeg, csak érzékeltetni akarták hogy megváltozott a felállás....és legyen vicces...
Ha összefutnak a járdán vagy mutatják Biffet amint a középszar állásából hazafele egy 20 éves kocsival, turkálós öltönyben leselkedik és irigykedik utánuk az nem ütött volna akkorát...
Szerintem ennyi.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2020.07.11. 21:42:35

@Gery87: köszönöm :D

most elérted hogy a szombatom jelentős részét azzal töltsem, hogy újra átolvassam, a cikket, kommenteket, :D

igazából már hozzászokhattam volna hogy hosszú évek után néha nekem lesz igazam :D akkor nem csak majd később amikor már nem számít,

annyit kellett volna írjak (mai ésszel) hogy ez szinte egy toposz, ez az amerikai filmgyártás rengeteg filmben visszatérő elme, (főleg vígjátékokban van ez) amikor a film elején a főhős aki szánnivaló, akit bazsogatnak, a film végére fordított helyzetbe kerül és persze az az értelme amit te írtál

viszont ez annyira egyszerű, annyira szánalmas, hogy akarva akaratlanul ezt az üzenetet sugallják, hogy megérdemled, legyél te is ilyen, tehgát morálisan nem lesz győztes a főhős, de ugye egy egyszerű filmben egyszerű közönségnek egyszerű példák kellenek, és ilyne ez a Bif-es párhuzam is... egyszerű :D
süti beállítások módosítása