Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sully – Csoda a Hudson folyón (2016)

2017. február 27. - scal

„Egész életemben repültem, most mégis harminc másodperc határozza meg a karrierem..."

sully-poster-sized.jpg

Amikor eljutottam a moziba, hogy megnézzem a Sullyt, már mindenhonnét özönlöttek a Tom Hankses mémek, hogy ezzel az emberrel életveszélyes utazni. Egyébként se hagynék ki egy Clint Eastwood-filmet, pláne ha már az Amerikai mesterlövész is meg volt, aminél didaktikusabbat, unalmasabbat, meg giccsesebbet akkor se fog tudni csinálni, ha direkt erre törekszik. A Sullynál végre észrevette, hogy a kevesebb több, és bár szó sincs olyan sziklaszilárd, csontig hatoló tökéletességről, mint A millió dolláros bébi, hát még a Gran Torino esetében, de egy nagyon pöpec kis filmet készített egy vénségére meghurcolt emberről, aki tökösen és gyorsan cselekedett, és így megmentett egy egész repülőgépnyi utast a haláltól.

A film legnagyobb bravúrja kétségtelenül az, hogy mindez megtörtént, és az ilyesmi bizony rá tud tenni egy lapáttal bármire. Mert az életben nem szeretik a hősöket. Azok maradjanak a filmek világában. Az életben ha valaki nem úgy tesz, ahogy az az előírásban van, akkor amennyiben az emberek, és főleg a pilóta, életben maradt, akkor atomjaira szedik a gépet, csak hogy bebizonyítsák, hogy már pedig itt akkor is emberi mulasztás történt, ha a fene fenét eszik. Mert az, hogy hajtóműhiba még hagyján, de hogy mind a kettő egyszerre, meg vadlibák vagy kacsák, vagy mi a kénköves istennyila, az azért már mégis csak túlzás! Hát hol a gép fekete doboza, Sully ma meg ide üljön, mondja el hatvannyolcadszor is, mi történt, hátha most megbotlik a nyelve, és kiderül, hogy eddig is csak hazudott.

A sajtó képviselőivel meg ne érintkezzen, hát a végén még a közvélemény megszereti, meg megtudja, kicsoda maga, és akkor el se tudjuk ítélni. És lehet, azt hiszitek, eltúlzom a dolgot, de ez a szomorú valóság. A hősök dögöljenek meg, és akkor talán hősök maradhatnak. Hát ki szereti azt? Mert az ilyen vizsgálati bizottságokat kiállító cégeknek dolgozó szürke öltönyös aktakukacok aztán végképp nem. De Eastwood szereti, és úgy döntött, majd ő világgá kürtöli, mit tett egy öregember a Hudson folyón. Ahol nemhogy még soha senki nem szállt le, de egyenesen képtelenségnek tartották, hogy ez akár csak lehetséges legyen. Az meg pláne, hogy egyetlen utasnak sem esett semmi baja, és ép bőrrel megúszta.

maxresdefault_59.jpg

Elképesztően sok jó jelenetet kapunk ettől a filmtől. Maga a tárgyalótermi huzavona, ahogy pofátlanul bebizonyítják először, hogy Sully igenis tévedett, és mehet a börtönbe, a felesége meg semmit nem kap nyugdíjként. Aztán, ahogy Sully szépen elmagyarázza, hogy ez a valóságban picikét máshogy zajlik, mint egy szimulátorban. Vagy ahogy arra készülnek, hogy megkezdjék a mentést, mert épp most zuhant bele egy gép a folyóba, mire Sully higgadtan kijavítja őket: nem zuhantunk, landoltunk. Amikor landolás után Sully utoljára elhagyta a repülőgépet, és első dolga, hogy felhívja és megnyugtassa a feleségét: Drágám, az a lényeg, hogy tudd, jól vagyok. És persze ott van maga a nagy jelenet, maga a leszállás, az a kérdéses 201 másodperc, amit azzal sikerült tökéletesen elmesélni, hogy különböző szemszögekből, máshonnan, időben visszalépve, újra és újra bemutatja a nagy mester: igen, ez valahogy így történhetett.

De persze a film nem lenne ennyire erős, ha Hanks nem lenne ennyire jó. Összehasonlítva Robert Zemeckis pár éve készült Kényszerleszállásával, sokkal erősebb az anyag, már azért is, mert mindenki életben maradt, és mert ez megtörtént. Arról már nem beszélve, hogy a két filmben két ok miatt akarták meghurcolni a pilótát. Aaron Eckhart pedig nagyszerűen asszisztál, elsőrangú a másodpilóta szerepében. Remek kettőst alakítanak Hanks-szel, akivel itt nemcsak azt kell eljátszaniuk, hogy olyan kollégák, akik évek óta ismerik egymást, de nagyon jó barátok is, akik feltétel nélkül megbíznak a másikban, és most bizony erre nagy szükség van. Anna Gunnt pedig itt is lehet gyűlölni nyúlfarknyi szerepében, pláne azoknak, akik már a Breaking Badben sem szerették.

Az is jót tett a filmnek, hogy Eastwood nem húzta el, mint a rétest, hanem szembe menve a kor elvárásaival, csinált egy másfél órás filmet, mintha azt mondaná, ebben a történetben ennyi volt, elmondtam, amit akartam, tessék. Az egyetlen negatívum, hogy kegyetlenül csúsztat, mert a filmben közellenségnek beállított vizsgálóbizottság a valóságban egyáltalán nem szállt rá Sullyra, és inkább egy hosszadalmas eljárásban vizsgálták az esemény hátterét, végül pedig leírták, mennyire nagyra tartják a pilóta lélekjelenlétét. De hát ilyen ez a filmszakma, mindig kell a műbalhé. A film végi archív felvételek az igazi Sullyról szerencsére nagyon meghatóra és emberségesre sikeredtek, ott látjuk csak igazán, mennyire szerethető is ez a tisztességben megőszült pilóta, akinek tényleg a munkája lehetett az élete. Úgyhogy le a kalappal. Eastwood, Hanks, de főleg Sully: ez szép volt!

Ha tetszett a kritika, kérlek, lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2017.02.27. 08:51:27

Kevés film van amit azért akartam megnézni mert bejött a trailer és szinte éreztem, hogy most az előzetes nem is hazudik (mert valljuk be őszintén sokszor NAGYON átbasznak minket). Szóval egyértelműen nézős, csakis ajánlani tudom.

maksz 2017.02.28. 12:02:23

Érdekesség egyébként, hogy a filmből valóban a régi barátság és szoros kapcsolat süt Sully és a másodpilóta között, de valójában csak 2-3 nappal előtte találkoztak először.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.01. 02:45:43

@maksz: ajvé, akkor ez még egy komoly csúsztatás, de ez esetben minek kell "valós történetet" választani?
süti beállítások módosítása