Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2017 legjobb filmjei

2017. december 30. - Santino89

Mint ahogy minden évben, úgy idén is a magyar mozibemutatókat vettem alapul a lista összeállításakor, illetve ahogy az elmúlt években mindig, úgy idén is leginkább az érzelmeimre hallgattam mind a sorrend, mind a felkerült filmek tekintetében, úgyhogy objektivitásra, vagy megfelelni vágyásra véletlenül se számítson senki. 

cqutlizvuaan9rr_jpg-2.jpg

 

10.

A Viszkis

20161021a-viszkis.jpg

Sokféle mozi készülhetett volna Ambrus Attila élete alapján; lehetett volna akár dráma, vagy vígjáték, esetleg szociológiai kérdéseket körbejáró film. Antal Nimród úgy döntött, egy vérbeli bűnügyi filmet készít, amivel sok lehetőség a kútba esett, és tényleg lehetett volna ez ennél jóval több, önmagában mégis dicséretes önmérsékletre vall, nem mellesleg bátor vállalkozásnak számít itthon, ahol a Dögkeselyű óta nem készült értékelhető film ebben a zsánerben. Mindenesetre hibái ellenére is nagyon örültem, hogy A Viszkis nem csak ahhoz képest jó film, hogy magyar.

Legjobb jelenet: Magyar filmben is létezik profi autósüldözés?

 

9.

Wonder Woman

chris-pine-and-gal-gadot-in-wonder-woman.jpg

Sok mindenbe bele lehet kötni a Wonder Woman kapcsán a gagyi akciójelenetektől kezdve a körülményes expozíción át egészen a jelentéktelen mellékszereplőkig. Hogy akkor miért szerepel mégis a listán? Elsősorban a szerethetősége, az érzékenysége, a drámaisága miatt. Mert minden kétkedésem ellenére Gal Gadot lett a tökéletes Wonder Woman, karakter és színész ritkán talál ilyen tökéletesen egymásra. A mozi egyszerűsége, romantikája és lelkesedése az év egyik legjobb szuperhősfilmjévé teszi.

Legjobb jelenet: Diana és Steve két csata között táncolnak a hóesésben.

 

8.

anyám!

tmp_raj4mb_4bd04d97332ad885_mother-ff-114l-2ra.jpg

Nem vagyunk hozzászokva, hogy vérbeli szürrealista mítosz- és teremtéstörténeteket nézzünk a plázamoziban, vagy hogy szimbólumokat kelljen értelmeznünk, ha pedig ez önmagában nem lenne elég elrettentő, a rendezőzseni, Aronofsky előbb rohadtul kényelmetlen áldozatszerepbe kényszerít minket, majd mindent a lehető legkegyetlenebbül elvesz tőlünk, semmilyen tabut nem ismerve. Egy kurvanagy remekmű az anyám!, amin jócskán lehet gondolkodni, akár a férfi-női szerepekről, akár az alkotó és a múzsa, akár az Isten-természet és az emberek viszonyáról.

Legjobb jelenet: Mi történik a babával?

 

7.

Testrõl és lélekrõl

testroleslelkrol.jpg

És számomra is teljesen hihetetlen, de egy újabb magyar filmnek örülhetünk a listán, úgy látszik valami nagyon beérett 2017-re a honi filmművészetben. Az utóbbi tíz évben összesen nem válogattam be a toplistába annyi magyar filmet, mint idén. Enyedi Ildikó alkotása pedig nem csak ezt érdemelte meg tökéletesen, de az Arany Medve díjat is, ezt a kicsit lassú, de nagyon emberi és rendkívül érzékeny, hihetetlenül természetes színészi játékokat felvonultató  mozit igazán könnyű megszeretni. Borbély Alexandrába pedig még így, autistán is simán bele lehet zúgni.

Legjobb jelenet: Nagyon idegesítő, ha pont akkor csörög a telefon, amikor már a kádban vagy.

 

6.

Nyomd, bébi, nyomd

baby-driver-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

Az év legvagányabb filmje, az év legdögösebb soundtrackjével. Páran ugyan kicsit kiakadtak a történet egyszerűségén, de a filmeknél a Hogyan? is sokat nyom a latba, ennél stílusosabban pedig nem tudnám elképzelni ezt a sztorit. És nagyon úgy tűnik, hogy itt láthattuk utoljára a vásznon egyik örök kedvencemet, Kevin Spaceyt.

Legjobb jelenet: Gyalogos menekülés.

 

5.

Az

it-movie-image-bill-beverly.jpg

Az egyik legjobb Stephen King adaptáció, ami valaha készült, simán jobb-szórakoztatóbb a film, mint az ugyan erős pillanatokkal operáló, de helyenként unalmasan túlnyújtott, máskor meg kifejezetten összecsapott regény. A gyerekszereplőket remekül összeválogatták, a poénok végig ülnek, és olyan dolgokat láthatunk, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak egy nagy stúdiófilmtől. Abszolút megérdemelt siker, az pedig külön öröm, hogy a nosztalgiafaktort sem tolták túl, bíztak annyira magukban, hogy enélkül is működni fog a film.

Legjobb jelenet: "...és most nyírhatom ki ezt a faszom bohócot..."

 

4.

Kong - Koponya sziget

kong-skull-island-29-1500x844.jpg

Úgy látszik ilyen az, amikor egy függetlenfilmes ki tudja bontakoztatni a tehetségét egy blockbuster keretein belül. A Koponya sziget telis tele van jobbnál jobb vizuális ötletekkel, gegekkel, poénokkal és öniróniával, miközben az eredeti vállalásáról sem feledkezik meg, és pont olyan látvány-és akcióorgiát kapunk a pénzünkért, amiért szeretünk elzarándokolni a multiplexek sötét termeibe. Az év legkellemesebb csalódása.

Legjobb jelenet: A helikopteres, a szamurájkardos, vagy a végső nagy móka? Nem tudok dönteni.

 

3.

Logan

logan_2017_highonfilms.jpg

A legnépszerűbb X-Man méltó hattyúdala. Lehetett volna még melankolikusabb, még posztapokaliptikusabb, de a helyzet az, hogy így is hihetetlenül bátor mozi, amely nem akar görcsösen megfelelni a saját franchise-ának, úgy mer káromkodni, mint egy kocsis, és olyan brutális, mint egy független horror a '80-as években. Hugh Jackman pedig életében először mert szarul kinézni a vásznon. Szóval ez egy nagyon felszabadító élmény volt mindannyiunk számára. Az év szuperhősfilmje.

Legjobb jelenet: Mészárlás a farmon.

 

2.

Wind River

windriverr2.jpg

Ha pedig már a húsbavágó élményeknél tartunk, következzen Taylor Sheridan első rendezése. A korábbi forgatókönyvei (Sicario, Hell or High Water) alapján készült filmek nekem annyira nem ütöttek be, mint a kritikusoknak általában, de a Wind River egyszerűen letaglózott, akár a benne rejlő drámáról, akár az akciójelenetekről, akár a mindenen áthatoló fagyról és kilátástalanságról beszélünk. Simán ez lenne az év filmje, ha nem idén mutatták volna be nálunk a... 

Legjobb jelenet: A végső igazságszolgáltatás.

 

1.

A régi város

manchester-by-the-sea-001.jpg

Most kivételesen ez az egyetlen mozi, ami hivatalosan 2016-os, de nálunk csak februárban mutatták be. Miután láttam, kicsit elképzelhetetlennek tűnt, hogy ezt idén bármi is tudja überelni, és hát nem is sikerült. Ennyire durván életszerű filmet talán még sohasem láttam, ahol minden egyes apró gesztus, annyira igazinak, annyira valódinak tűnik, hogy szinte el se hiszem, hogy mozgóképet látok. Az elviselhetetlen, kibírhatatlan, feldolgozhatatlan tragédia után nincs menekvés, nincs feloldozás, nem létezhet katarzis. Ennek ellenére mégsem egy végtelenül nyomasztó mozi A régi város, sőt helyenként kifejezetten vicces. Akárcsak maga az élet. Egyértelműen az év filmje. 

Legjobb jelenet: Megszólal az Adagio, és kitépik a szívedet.

 

A korábbi évek listái:

2016 legjobb filmjei

2015 legjobb filmjei

2014 legjobb filmjei

2013 legjobb és legrosszabb filmjei

Top '12 - 2012 legjobb filmjei

TOP 10 - 2011 legjobb filmjei

2010 legjobb filmjei

2009 legjobb filmjei

2008 legjobb filmjei

2007 legjobb filmjei

2006 legjobb filmjei

2005 legjobb filmjei

2004 legjobb filmjei

2003 legjobb filmjei

2002 legjobb filmjei

2001 - A kultfilmek éve

A 2000. év legjobb filmjei

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.12.31. 10:35:30

A régi város úgy tűnik, hogy csak engem nem fogott meg. Végig se bírtam nézni, annyira untam. A Wind River második helyezésével viszont abszolút egyetértek, nem is gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz. Nem tudom, hogy én írok-e listát idén. Nem sokat voltam moziban és akkor is többnyire mellényúltam a választott filmekkel.

Von Hermanitz 2017.12.31. 22:55:22

Wind River, Wonder Woman, Kong a Koponya sziget és a Logan stimmel! A többi hat nálam mellé ment!

Harper. 2017.12.31. 23:01:07

Ez bevállalósabb és őszintébb lista, mint amit SB -en láttam. És van átfedése a mi listánkkal (igaz, csak kettő): a Wonder Woman és a Wind River! :-) Boldog Új Évet srácok!

Jegkoko 2018.01.01. 00:10:17

Na ne már a king kong bekerült a listába?Ez most komoly az a minősithetetlen hulladék, akárcsak a nyomd bébi is, mert semmi sztorija nem volt annak se.

Darkcomet 2018.01.01. 01:02:25

Kong? Ez komoly? Na jó, biztosan csak vicc volt. Wind River. Tipikus példája számomra ez a film, hogy egy jó szerkezettel induló filmet hogyan lehet leamortizálni a középszerűség határára.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.01.01. 12:12:00

Kong, kérlek ne. A Nyomd bébi? Egy gyenge 80-asévekbeli VHS film, nem több. Se sztoti se 3D karakterek...

Ukraine war 2018.01.01. 20:31:32

Érthetetlen számomra, hogy A régi város és a Testről és lélekről mit keresnek az egyes filmlistákon? Unalmasak, érdektelenek.

verjemanyadba 2018.01.01. 21:25:48

Kong Wonder woman hahaha kiegtem. 2 vérgagyi film, vegig se birtam nezni.A nyomd baby viszont tetszett mint otlet.Nem valami sokat mondo film megis tetszett a dinamikaja es a zenei vilaga hogy pozitivan ertekeljem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2018.01.01. 21:31:53

számomra meg az az érthetetlen, hogy mindenki sír a nosztalgia, meg a 80-as évek miatt, és amikor készítenek végre egy igazi mozit ennek szellemében, ami oké kicsit buta, de tökös, meg cool, akkor jaj de rossz volt a Kong, jaj, de nem volt jó :D

@H character: majd ha meghalt valakid, ráadásul miattad, és aztán te tovább élsz, és meg se bűnhődsz érte, akkor majd megérted

az viszont tényleg WTF hogy a Viszkis hogy a kóchengeres picsában került ide fel?, totál középszerű, elbaszták a végét, fél óra mire beindul, Nimród nem tudta melyik irányba is vigye el a filmet, az egy dolog hogy alapvetően nincs nagy repertoár akciófilmből itthon, hogy a tavalyi Árkádos üldözést simán veri, de ettől még nem lesz profi

ahogy a kommandós a Ladából lőtte a Viszkist, hát én kérek elnézést, vagy lehet a dagadt postásos motorbiciklis üldözésre gondoltál? :D

a Viszkisnél akkor már jobb a Kincsem, de még azt se tenném fel egy tízes listára, hát nehogy ennél nem volt jobb a Pókember, a Thor bazdmeg, a Thor, vagy akár a Star wars, John Wick 2, Némaság Logan Lucky, vagy a Barry Seal ahogy kb ezta filmet is el kellett volna készíteni

Wonder Woman...

annak viszont tökre örülök, hogy legalább az a nyüves Dunkirk nincs itt

Ukraine war 2018.01.01. 22:06:14

@scal: mégis mennyire kell alacsony IQ, hogy egy ilyen mondatot bekínálj, te szerencsétlen? Azért jó egy film, mert előad egy olyan helyzetet, ami velem nem történt meg és én mégis átélhetem, a nyomort és szenvedést? Jesszus. Akkor nézz csupa olyan nyomort, ami megtörtént emberekkel: meghalt anyukád, meghal a fiad, kiirtják a családod, rákos leszel ... ezen az elven ez csupa jó film, nemdebár. Jó szórakozást hozzájuk. Te aztán érzed mitől jó egy film :DDD

Ukraine war 2018.01.01. 22:08:04

@scal: Ja még annyit ... te persze jól érted, mert veled megesett, hiszen miattad meghalt valaki és te tovább élték bűnhődés nélkül. Természetesen ezt el is hiszem készséggel. Naná :P

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2018.01.01. 22:11:42

@H character: jah akkor a második verzió lesz a befutó, egy emócióhiányos, érzéketlen fasz vagy :D

Ukraine war 2018.01.03. 09:18:17

@scal: ja, te meg egy beképzelt segg :D

Recensor 2018.01.03. 11:57:44

Hááát, a listát elnézve, reméljük a 2018 -as év erősebb lesz a filmek terén! Gyengébb nem nagyon tud lenni! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2018.01.06. 23:14:28

@H character: nagyon megtisztelő, hogy csak azért létrehoztál egy accountot, hogy mindezt ide felhányd, de sose értettem, az ilyen emberk mint te, akinek semmi meglátása a filmekről, semmi értelmes megnyilvánulása, mégis miért érzik fontosnak, hogy csak emiatt regisztráljanak, csak emiatt hozzászóljanak egy cikkhez, miközben Ha egyetértenek, azt le se szarják

pl vagdalkozás helyett leírhattad volna, hogy mi nem tetszett ebben a két filmben, vagy leírhattad volna a te tizes listádat... de nem

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2018.01.06. 23:16:48

@Rozsdabarna: 2010 óta nem volt ennyire erős termés, figyeld csak meg, a tíz jelentkező közül 5 nem folytatás/adaptáció vagy feldolgozás

Skorzeny 2018.01.09. 21:02:09

Ha már magyar film, nekem az 1945 a csúcs. Egyszerűen földhözvágott az egész.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.01.29. 20:19:58

Kicsit aggódva kérdezem meg, mert nagy a csend, újra alkotói válság, szerkesztőségi nézeteltérés lépett fel a blogban?

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2018.01.29. 22:36:42

@Sigismundus:

:)))

A többiek nevében nem tudok nyilatkozni, de már egy ideje amúgy is csak én vagyok úgy ahogy aktív. :)

Tavaly év végén három hét szabin voltam, és azt hittem, majd ontani fogom magamból a szövegeket, de hiába kezdtem bele többe is, vagy nem jött az ihlet, vagy elfáradtam az egyéb teendőkbe, és nem volt kedvem írogatni.

Év elején Plakátfiú blogjába írtam néhány ajánlót soron kívül (ezek még mindig folyamatban vannak), itt a Filmbookon pedig most pénteken lesz új szövegem. Nem merem ígérni, hogy ezentúl hetente írok egyet, majd ahogy jön. :)

A többiek is talán visszajönnek, legalább mint special guest stars. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2018.01.30. 21:00:08

@Field64: nem, nem jönnek, én legalábbis csak kibicelni

@Sigismundus: én mostanában ide írok: ps4pro.eu/hu/category/mozi/

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2018.02.04. 01:18:04

@Field64: udvariassági lájk

Luckylány is megtáltosodott, nagyon jó hírszerzővé ért/vált, kérdés, hogy mitől táltosodott meg, és miért nem mondjuk úgy egy éve

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2018.02.04. 10:19:10

@scal:

Megtalálta a helyét, ahol a legjobban ki tud bontakozni. Gratulálok neki, sok sikert!
süti beállítások módosítása