Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014 legjobb filmjei (Santino)

2014. december 27. - Santino89

Sokáig nagyon el voltam keseredve idén, mert valahogy elmaradoztak a jó filmek, viszont annál több csalódásba botlottam. Végül azért sikerült 2014-nek is szépítenie, ráadásul 10-nél több film került fel a szokásos év végi toplistára, de azért maradjunk annyiban, hogy nem a mozi történelmének csúcspontjaként fogunk emlékezni a 2014-es esztendőre. Következzék hát a magyar mozikban bemutatott 12 legjobb film!

edge-of-tomorrow-character-poster-emily-blunt-slice.jpg

 

12.

Dollár, kanna, szerelem

12brassteapot560.jpg

Ez az alig észrevehető kis gyöngyszem valójában 2012-es, és tulajdonképpen kész csoda, hogy egyáltalán eljutott hozzánk, pedig az alapötlet remek, a történet fekete humora is nagyon rendben van, no meg az egyszerre tehetséges és imádnivaló Juno Temple-re érdemes lesz odafigyelnünk a jövőben.

Legjobb jelenet: Juno Temple karaktere kezd becsavarodni.

kritika itt

 

 

11.

Csillagainkban a hiba

10-the_fault_in_our_stars_review_article_story_large.jpg

Adaptációnak nem tökéletes, kicsit szépelgő alkotás, de a remek színészek, Shailene Woodley-val az élen igyekeztek minél giccsmentesebben megjeleníteni ezt a rákos-tinédzseres témát. És a könyvnek hála rengeteg emlékezetes, valóban szívhez szóló momentummal facsarták szarrá a könnycsatornáinkat.

Legjobb jelenet: A próbatemetés.

kritika itt

 

 

 10.

Rossz szomszédság

09_bad-neighbours.jpg

Addig van jó dolgunk, amíg minden évben legalább egy vígjátékot fel tudok pakolni a listára. A Rossz szomszédság nem tökéletes, de remek vegyítése a mostanság divatos partyfilmeknek és a Judd Apatow nevével fémjelzett 30-as vígjátékoknak úgy, hogy ebből a két műfajból csak a legjobbak maradtak meg, minden felesleges sallangot sikerült elhagyni. És persze átkozottul vicces.

Legjobb jelenet: Hol vannak a légzsákok?

kritika itt

 

 

9.

X-Men - Az eljövendő múlt napjai

10-x-men-days-of-future-past.jpeg

Bryan Singer visszatérésével az X-Men franchise egy újabb remek darabbal gazdagodott, melyben ügyesen ötvözték a régit az újjal, és fordítva. A korhangulat megidézése tökéletes, megvan benne a kellő dráma, elég okos, elég izgalmas, és mégis szórakoztató. Gyönyörű befejezése a régi trilógiának és a First Classnak, miközben megteremti a lehetőséget bármilyen jellegű folytatás számára.

Legjobb jelenet: Higanyszál magánszáma.

kritika itt

 

 

Sráckor

08_boyhood-actor-through-the-years-civer.jpg

Nem feltétlen értek egyet azzal a könnyed világszemlélettel, amelyet ez a mozi képvisel, sőt nem is tartom annyira természetesnek, amennyire mások, de ez előtt az egyedülálló, monumentális kísérlet előtt mindenképpen térdre borulok. Az sem elhanyagolható persze, hogy közel 3 órás a film, nem történnek benne igazán nagy dolgok, mégis teljesen magával ragadott.

Legjobb jelenet: A SUM 41 betétdala a kertes jelenetnél.

kritika itt

 

 

Csillagok között

07_intestellar.jpg

Christopher Nolan filmjei ritkán kerülnek ennyire hátra a toplistákon, talán nem is véletlen, hogy annyian vitatják ezt a mozit. Számomra mégis az év egyik legnagyobb, de mindenképpen a leginkább lenyűgöző élménye volt. Hans Zimmer csodálatos zenéje, a gyönyörű látványvilág, a drámai csúcspontok és a remek színészek felejthetetlen egységbe forrtak össze.

Legjobb jelenet: A fekete lyuk elnyeli az űrhajót.

kritika itt

 

 

A galaxis őrzői

06_guardians-of-the-galaxy-trailer-teaser-rocket.jpg

Ez a mozi olyan gigantikus hype-ot kapott, hogy rengeteg ember csalódott benne, de én már valahogy ezeknek nem tudok annyira bedőlni. Mindenesetre remekül szórakoztam A galaxis őrzőin, ez a műfaj már tényleg nagyon régóta hiányzott a mozik műsoráról. A kitűnő látványvilág és a jó poénok mellett leginkább az emlékezetes karakterek vitték el a hátukon ezt a filmet.

Legjobb jelenet: Szökés a börtönből.

kritika itt

 

 

Éjjeli féreg

05_night_article_story_large.jpg

Jake Gylenhaal hátborzongatóan jól alakítja az éjjeli keselyűt/hiénát, aki először még csak a dögszagra gyűlik, de végül minden határt maga mögött hagy. Korrajz a világunkról, lesújtó jelentés a médiáról, ritkán lehet látni olyan filmet, ami egyszerre ennyire szórakoztató, miközben nagyon durván nyomasztó.

Legjobb jelenet: A híradó stáb élvezkedik a vér látványától.

kritika itt

 

 

A holnap határa

04_edge-of-tomorrow-review-20140605-001.jpg

Számomra az év legnagyobb meglepetésfilmje, a középszerű iparos Doug Limanból, meg az öregedő Tom Cruise-ból nem néztem volna ki, hogy leteszik az év egyik legjobb blockbusterét. Sajnos a világ többi része se nagyon hitte el, így hatalmasat bukott ez az egyébként baromi jó mozi.

Legjobb jelenet: Montázs Tom Cruise halálairól.

kritika itt

 

 

Az eltűnés sorrendjében

03_order_of.jpg

A legfőbb tanulság: Ne szórakozz a hókotró emberrel! A csontig hatoló hideg dermesztő atmoszférájában nem gondolnánk, hogy lesz kedvünk nevetni ezen a morbid melankolikus mesén, de aztán szépen, apránként átszakad a gát. A meglepően erős, drámai jelenetekre pedig bőven jut annyi fekete humor, hogy ne legyen túl nyomasztó az összkép.

Legjobb jelenet: Bármelyik amelyikben megjelenik a fekete háttér, fehér felirattal.

kritika itt

 

 

Amerika kapitány 2

02_captain.jpg

Legmerészebb álmaimban sem hittem volna, hogy a minden szempontból közepes Amerika kapitány folytatása végül az év egyik legjobb filmjévé avanzsál. A Marvelhez képest földközeli akciójelenetek, az ügyesen összerakott történet mellett természetesen a film végére megkapjuk a lélegzetelállító akcióorgiát, amely az év talán legjobb akciójelenete is egyben.

Legjobb jelenet: Amerika kapitány leteszi a fegyvert.

kritika itt

 

 

Holtodiglan

01_gone_girl.jpg

Ben Affleck és Rosamund Pike lubickolnak a tökéletesen rájuk szabott szerepekben, nem mellesleg ez Fincher messze legjobb filmje a Harcosok klubja óta. És mégsem a színészek, vagy a rendezés miatt annyira jó ez a mozi, hanem a kiváló történet miatt, amit az eredeti regényt és a forgatókönyvet is megíró Gillian Flynnek köszönhetünk.

Legjobb jelenet: A stáblista előtti hátborzongató pillanat.

kritika itt

 

További filmek, amiket még szerettem idén, sorrend nélkül:

John Wick

Augusztus Oklahomában

Káprázatos holdvilág

Grand Hotel Budapest

Piszkos pénz

Lego kaland

Eszeveszett mesék

12 év rabszolgaság

 

A külön díjat pedig az év leggyönyörűbb filmjéért Hayao Miyazaki Szél támad című lenyűgözően szép animéje kapja, ami maga a nagybetűs művészet, és ha igazán jó ízlésem lenne, felkerült volna a toplistára is.

the-wind-rises-creating-planes-clip.png

 

 

A legjobb csak dvd-n, bd-n megjelent filmek:

 

Jersey Boys

jersey-boys.jpg

Clint Eastwood egy film erejéig átment Martin Scorsesebe, woodyallenesen kibeszéltette szereplőit a cselekményből, és közben a rá nem jellemző önreflektív elemekkel dúsította fel ezt a korfestésben, illetve drámában egyaránt erős életrajzi filmet. Nem a legnagyobb alkotása, de üde színfolt a pályáján, még annak ellenére is tudtam szeretni, hogy ki nem állhatom ezt a fajta zenét.

 

Időhurok

idohurok.jpg

Egy igen egyedi, nagyon fordulatos és érdekes időutazós thriller, ami rengeteg meglepetést tartogat, de a legnagyobb poén talán mégis csak az, hogy a film nagy részében mindössze két ember beszélget egymással. Remek film, mindenképpen ajánlatos tenni vele egy próbát. Mondjuk időhurok az pont nincsen benne.

 

Az első igazi nyár

the-way-way-back.jpg

Jelenkorunk kiemelkedő színvonalú coming of age filmjeinek egyik legjobb darabja. A félénk, elnyomott kissrác egy víziparkban talál munkát, ahol a halál laza, iszonyatosan jóarc Sam Rockwell veszi a védőszárnyai alá. Aztán történnek a megszokott dolgok, de nyálmentesen, és nagyon jó hangulatban. Ráadásként Steve Carell egy igazi pöcs a mostohafater szerepében.

 

A rajtaütés 2

the-raid-2-kitchen-fight.jpg

A film nem igényelt volna egy ilyen komplexnek szánt, ámde klisés történetet ugyan, de az akciójelenetek nagyjából kenterbe vernek mindent, amit valaha láttunk harcművészeti téren. Lehengerlő erő, intenzitás, brutalitás és lendület. A legtöbb filmet pár hónap alatt elfelejtjük, viszont A rajtaütés 2 minden egyes összecsapására úgy emlékszek, mintha csak tegnap láttam volna.

kritika itt

 

Super

super2.jpg

A galaxis őrzői sikerére volt szükség ahhoz, hogy a rendező, James Gunn a szuperhősöket relativizáló, kisköltségvetésű remekműve végre-valahára, 4 év után megjelenhessen nálunk. A fekete humorba öntött dráma nem kompatibilis ugyan a nagyközönség ízlésével, mert ahhoz túlságosan felkavaró és brutális, de az ínyencek nagyra értékelhetik a film katartikus befejezését.

kritika itt

 

Végül pedig egy film, ami csak tv-ben mutattak be nálunk:

Az élet habzsolva jó

the_spectacular_now_38957.jpg

Az HBO hozta el hozzánk a The Spectacular Now című coming-of-age gyöngyszemet, gagyi magyar címmel, gáz szinkronnal, de talán így is többen látták ezt a filmet, mintha be se mutatták volna. Engem, személy szerint jobban megérintett ez a remek film, mint bármi az elmúlt évben, ezért kihagyhatatlannak éreztem a listáról.

kritika itt

 

Ha nem volt elég, íme Lazók kolléga listája. Ha pedig kíváncsiak vagytok a legutóbbi évek toplistáira is, vagy akár összehasonlítanátok őket a jelenlegivel, akkor itt megtalálhatjátok a 2013-as év legjobbjait, az alábbi linken pedig 2012 válogatott gyönyöreit.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Co2 2014.12.27. 18:15:11

Az edge of tomorrow-nak bukás visszhangja lett? fura, 200 milla profitot termelt, jó nem egy avatar de csak összekapart 370millát...

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2014.12.27. 18:27:11

Megnéztem "Az Első Igazi Nyár-t"! Tényleg nem volt rossz! :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.27. 18:33:19

@Co2: USA-ban 100 miliót hozott összesen, 178-ba került. Világszerte szebb az összkép, de az meg tovább osztódik.

@Rainse: jó is ilyen hidegben ilyen nyári filmeket nézni :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.27. 19:02:40

@Co2: Santi szereti túldramatizálni a helyzetet, szerintem csak nem kapott elég figyelmet, amiben közrejátszhat, hogy Cruiset lassan úgy megutálja a nép mint Gibsont a faszságai miatt és már csak azért se mennek el megnézni a filmjeit a moziba

a bukás szerintem inkább John Carter, 47 Ronin

Co2 2014.12.27. 19:28:04

Azért van egy két nagy mozi ami otthon nem hozta be az árát de világ szinten nyerő lett, valamelyik x-men is ilyen volt ;)
John Carter az tényleg bukó, mondjuk nekem tetszett és nem értem miért hasalt ekkorát, de hát senki sem tökéletes :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.27. 20:13:14

@Co2: nekem is tetszett, és azért hasalt akkorát mert ezt a filmet végképp nem a Dsiney-nek kellett volna megcsinálni

porch monkey 4 life! 2014.12.27. 22:02:46

Azért ezek - egy két kivétellel - kizárólag mainstream filmek, sőt klasszikus blockbusterek.

Csak két érszrevétel:
- a szomszédos film nem egyáltalán nem vicces, hanem kurvára erőltetett (a légzsákos poén tényleg jó, csak ellőtték az előzetesekben)
- a Holtodiglan az év csalódása. Az atmoszféra hibátlan (ebben még mindig Fincher a király), viszont a történet ezer sebből vérzik, tele logikátlanul cselekvő fő- és mellékszereplőkkel, nem beszélve arról, hogy az egész mutatvány kriminalisztikailag kábé 24 órán belül seggre ülne :)

Az első igazi nyárért és a Raid 2-ért jár a nyuszis matrica :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.27. 22:29:15

@porch monkey 4 life!: a Filmvilág blogján jelentek most meg ilyen jellegű (nem mainstream, pláne nem blockbuster) évzáró toplisták. nekem annyira nem kenyerem ez a téma.

Előzeteseket igyekszek nem megnézni (a kérdéses filmét sem láttam), viszont vígjátékról van szerintem a legkevésbé értelme vitázni. Ezt pont megnéztem 2x, és másodjára is sokat nevettem, többet, mint idén bármin igazából.

Küszöbmajmos matrica miért jár? :)

porch monkey 4 life! 2014.12.27. 22:34:11

küszöbmajmos matrica az anti-PC filmekért jár, mint a Shop-Stop 2 (alapító alkotás) vagy az Életrevalók. A lényeg, hogy irtsuk a nyomorpornót, ahol csak lehet. Például a Csillagainkban... több jelenete is matricára érdemes. Ráadásul egységes filmként is jó :)

A nép fia 2014.12.28. 09:26:18

Az időhurok eredeti címe: Predestination, ami kb. "eleve elrendelés"-t jelent. Ez a cím jobban fedi a film lényegét.

A szomszédos film egy hulladék, kár volt listára rakni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.28. 17:41:18

"Sokáig nagyon el voltam keseredve idén, mert valahogy elmaradoztak a jó filmek"

Hát, filmeket kéne nézni esetleg. ;) Pedig én azért többször is igyekeztem mondogatni, hogy mit érdemes. (Látod, pl. a Kraftidioten is igen előkelő helyen kötött ki.)
Viszont akkor én meg ezt a teáskannás dolgot pótolom majd valamikor.

Btw akkor itthon semmilyen formában be nem mutatott filmek nem is lesznek? The Guest, The Babadook stb.?

Amúgy eszerint nekem kell a Rossz szomszédságot megvédenem, az év vígjátékának azért nem nevezném, de a két Anchorman mellett messze az egyik legviccesebb dolog, ami az Apatow-istállóból kikerült.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.28. 19:07:13

@danialves: "de a két Anchorman mellett messze az egyik legviccesebb dolog, ami az Apatow-istállóból kikerült."

ezzel nem igazán véded meg, sőt inkább csak a középszerűségét erősíted

Nyílméregbéka 2014.12.28. 23:52:54

6.-tól lefelé már többnyire olyan filmek vannak, amik az én "legjobbfilmes" listámon is szerepelni fognak valószínüleg. :) A csillaginkban a hiba és a Sráckort még nem láttam, az Interstellar és az X-Men nálam a csalódások listára kerül.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.29. 08:02:49

@danialves: nem a megnézett filmek mennyiségével, inkább a minőségükkel volt probléma.

Nem szoktam be nem mutatott filmes (vagy nevezzük nevén, ncore-os) toplistát csinálni, de Lazók kolléga úr listájában lesznek ilyen filmek is.

Az év vígjátékának én se nevezném, ha lett volna bármi más, amin többet röhögök :) Az Anchormaneken pl én egyáltalán nem tudok röhögni, a másodikat végig se bírtam nézni.

@Nyílméregbéka: 12-ből 6, az nem is rossz. Az X-Ment részemről, a biztonság kedvéért kétszer is csekkoltam, és nagyon bejött. Tényleg A majmok bolygója végül neked tetszett? Hogy nézne ki a te listád?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.29. 12:32:35

@Santino89: De a mennyiség megfelelő irányú növelésével több minőségi darabra is lehet ám akadni.
Szóval azt még mindig nem tudom, hogy pl. az említettek azért maradtak ki, mert nem láttad, nem tartottad érdemesnek őket vagy csak simán nem listázod az ilyen filmeket. Mindenesetre ha az első, akkor pl. itt jelentősen növelhetted volna a jó filmek arányát.

Szerintem meg amúgy maradjunk a be nem mutatott kifejezésnél, mert ha már nevén nevezzük a dolgokat, mindketten tudjuk, hogy a The Spectacular Now-t sem az HBO műsorán láttad először márciusban, amikor januárban írtál róla. Meg mintha A rajtaütés 2-ről sem a dvd-megjelenés környékén jött volna a kritikád. ;)
Szóval ahogy látom, ezek és mondjuk a Locke között mégiscsak a bemutatás volt a különbség.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.29. 12:57:01

@danialves: Jah, csak az erre fordítható idő véges, filmből meg sok van (régiből is).

Magamtól idézek: "Nem szoktam be nem mutatott filmes (...) toplistát csinálni"

Tőled: "Szóval azt még mindig nem tudom, hogy pl. az említettek azért maradtak ki, mert nem láttad, nem tartottad érdemesnek őket vagy csak simán nem listázod az ilyen filmeket."

Szövegértelmezési nehézségek, kolléga úr? :)

Az általad említetteket egyébként pont láttam, ha már így kérdezed, arról meg végképp szó sincs, hogy nem tartanám érdemes filmeknek őket, a Babadook pl a legjobb horror, amit 8 éve láttam.

Nem álszenteskedésből tartom az éves toplistát a hivatalos megjelenésekből, hanem mert ez egy jól behatárolható kör, amiből lehet meríteni. Be is baszna, ha az HBO-s adásra várnék, tekintve, hogy nincsen HBO-m :D

Nyílméregbéka 2014.12.29. 17:08:02

@Santino89: X-Mentől és az Interstellartól is többet vártam, ezért csalódás mindkettő, holott rossz filmnek egyiket sem mondanám. A Majmok Bolygója tetszett, 8/10, de a legjobbak közé nem fér be...
Nálam idén főleg blockbusterek vannak a listán, mivel nem torrentezek, főleg moziban látom azt a 70-80 filmet ami az éves termés, és csak kisebb része iTunes, vagy HBO, így többnyire szórakoztató filmek vannak többségben ha már pénzt adok ki érte. :)
Sorrend nélkül, kb így néz ki az én kedvencek listám, persze még változhat pár helyen.
Lone Survivor
Grand Budapest Hotel
Gone Girl
Hobbit 3
Captain Amerika 2 (legjobb képregényfilm idén)
Guardiens of The Galaxy (az év legszórakoztatóbb mozija volt)
Edge of Tomorrow
Chef ( az év feelgood filmje nálam)
John Wick vagy The Equalizer
The Normal Heat
Draft Day (NFL fan vagyok, minden jöhet a témában)
Dallas Buyers Club vagy Éjjeli féreg

Azért még csiszolom a listát, meg még van pár film amit a napokban megnézek.

Nyílméregbéka 2014.12.29. 17:11:02

@Nyílméregbéka: Jav. The Normal Heart (legjobb HBO film idén)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.29. 18:32:26

@danialves: az Anchorman első részében valóban van pár sikítós poén, de pl. a Csupasz pisztoly ezt anno kisujjból hozta 90 percen át, a film nagy része azonban sokkal középszerűbb, tipikusan "amerikai humor amerikaiaknak" pedig tömve van korunk legjobb "amerikai" nevettetőivel

összességében nekem többet mondott ez a film a televíziózásról mint poénokról, vígjátékról

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.29. 18:46:58

@Santino89: Hát ha szerinted az eredeti szövegből kiderült pl. az, hogy te láttad a Babadookot és jó filmnek tartod, akkor lehet, hogy tényleg szövegértelmezési nehézségeim vannak.
De a "nem csinálok ilyen listát" szövegben nekem benne volt az is, hogy
a) nem csinálok, és éppen ezért le is szarom az ilyen filmeket
b) nem csinálok, mert megnéztem pár ilyen filmet és nem volt semmi érdemleges
c) nem csinálok, az itt kifejtett okok miatt, egyébként láttam rengeteg jó filmet is ebből a körből.

És asszem pont az említett két darabról nem is írtál, szóval talán jogosan merült fel ez a dilemma.

Egyébként oké, hogy ez egy jól behatárolható kör, de akkor most az elmúlt 8 év horrorja nem jelenhet meg az év legjobbjai között nálad, mert hoztál egy ilyen szabályt?
De nekem aztán mindegy, csak akkor meg a panaszkodást nem érzem jogosnak, mert az összeállítás alapján tényleg úgy tűnhet, hogy nem volt elég jó film, közben pedig csak nem vettél róluk tudomást (legalábbis e lista keretein belül).

Offtopic, de megnéztem a teáskannát, és tényleg elég jópofa kis film, de nálam azért nem lenne elég egy toplistára. Apropó, Cheap Thrills megvolt? Ugyanez a téma, csak kicsit groteszkebb és szerintem ügyesebb módon feldolgozva.

@scal: Nyilván pont annyi értelme van győzködnöm téged arról, hogy az Anchorman igenis jó vígjáték, mint mindenki mást arról, hogy a Rossz szomszédság is az, nagyjából semmi. Humorról még annyi értelme sincs vitatkozni, mint filmes ízlésről.

Mindenesetre szerintem amíg a Felkoppintvának vagy a 40 éves szűznek nincs számottevő rajongótábora, addig nyugodtan mondhatom, hogy a Rossz szomszédság mellett a két Anchorman a kiemelkedő darabjai ennek a brancsnak.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.29. 21:09:45

@danialves: a 40-es éves szűznek nincs? végül is az indította be Apatow szekerét, a Felkoppintva már ugyanaz az erőltette faszomság, a Superbad akkor már inkább

az Anchormannak leginkább sznoboskodó rajongótábora van itthon, pl. Dancsó is erre veri, amikor lényegében technikai szemszögből nézi a filmeket és saját bevallása szerint sem ért hozzájuk/nem jár moziba/nem ismer eleget, meg van egy "kolléga" aki képes volt kirepülni Londonba a második rész premierjére :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.30. 11:12:24

@danialves: engem az lepett meg, hogy harmadik opciónak azt írtad be, amit én eredetileg. de lehet egy kicsit túlgondoltad :)
Nálam abból nem érdemes kiindulni, hogy miről írtam, a megnézett filmeknek kb a 15-20%-ról írok csak, de lehet hogy sokat mondtam.

Hát az szintén tény, hogy eltelt egy negyed év, mire láttam olyan filmet, ami felkerült erre a toplistára, és az év közepén is csak 3-4 filmnél jártunk, pedig tavaly-tavalyelőtt már simán volt 10 jelölt. Ezen érdemben az enkóros filmek sem változtattak, a Babadookot pl az utóbbi egy hónapban láttam, úgyhogy a bevezető még ezzel együtt is jogos. A szabályok áldozatokkal járnak, ha meg véletlen bemutatják jövőre, akkor meg ne legyen rajta a listán, hiába akkor került nálunk bemutatásra?

Annak viszont örülök, hogy megnézted a Brass Teapotot, annak meg pláne hogy tetszett is, remélem a lista alapján még vannak így páran, mert semmi figyelmet és elismerést nem kapott ez a film. A Cheap Thrillst is láttam, az valóban ütősebb+drámaibb film, de a Brass Teapoton ezerszer jobban szórakoztam.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.30. 13:19:09

@scal: Hát én még senkitől nem hallottam emlegetni, hogy mekkora kedvence ez a film, de lehet, hogy én mozgok rossz körökben.

Dancsót hagyjuk már, különben is nem tudom, mi köze van ehhez, nyilván nincs olyan film, amelynek a rajongói között csak és kizárólag vérprofi szakértők vannak.

@Santino89: Mondjuk ez törvényszerű, hogy az év mindig nehezen indul, és az utolsó két hónapban látod a toplista felét. A saját top 10-emből is 3at decemberben, valamint ezekkel együtt 6-ot szeptember óta láttam. És szerintem ha visszanézném a tavalyit, akkor ugyanez lenne a helyzet.
Na mindegy, arról már júniusban sem tudtalak meggyőzni, hogy igenis vannak jók, szóval valószínűleg most sem foglak. :D

"ha meg véletlen bemutatják jövőre, akkor meg ne legyen rajta a listán, hiába akkor került nálunk bemutatásra?"
Visszakérdezek, és ha nem mutatják be, akkor meg soha senki ne halljon róla?
Pl. a Brass Teapot kapcsán most kiemelted, hogy reméled ennek hatására sokan megnézik, mert kevés figyelmet kapott. De ha történetesen nem kerül itthon a mozikba, akkor belenyugszol abba, hogy nem ismertetheted meg senkivel?

De amúgy ja, miért lenne baj, hogy a 14-es listán van rajta a 15-ös helyett? Elvégre a te évedet összegzi filmes szempontból, nem mindenki másét. Én ezért is dobtam rá a Whiplasht meg a Birdmant, hiába csak most jönnek. Nekem inkább az tűnne furának, hogy olyan film szerepel az adott évi listámon, amit másfél éve láttam.

Persze szíved joga, nyilván kell valamilyen elv, ami alapján összeállítod a listát, csak mintha egy kicsit a saját szándékaiddal mennél szembe.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.30. 13:34:22

@danialves: jah, erről beszéltünk, de nálam nem így szokott lenni (pl. most a Birdman, vagy valószínűleg a Whiplash személyében már év elején lesznek toplistajelöltek).

A soha senki egy kicsit erős, legfeljebb tőlem soha senki, dehát ugye szerencsére nem a filmbook az egyetlen filmes blog, úgyhogy aki tájékozódik, az hozzájuthat. A Brass Teapot kapcsán azért nyugodnék bele, mert Scal írt már róla, úgyhogy nem gáz, ha én nem.

Egyébként szerintem éppen ez a különbség, hogy nem az én évi toplistámat összegzi, hanem a magyar mozik évi toplistáit az én szememen keresztül. Pl itt van a Starred up című film, ami eredetileg 2013-as, én 2014-ben láttam, de nálunk nem mutatták be. Akkor milyen alapon mondom rá, hogy 2014-es film? Csak mert én akkor láttam? Idén láttam először az 1980-as A tengeralattjárót, mégse tenném fel a listára. Azt meg ki nem szarja le, hogy mit mikor láthattam először? :) Szóval én ementén a logika mellett haladok, meg a "2014-es év magyar mozibemutatók" az nem egy kimeríthetetlen zsák, van miből válogatni, viszont így nem tudom, hol lehetne meghúzni a határt.

De amúgy lehet igazad van, és össze kéne ütni valamikor a közeljövőben egy enkóros toplistát is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.30. 20:24:21

@Santino89: Szerintem érted, hogy mire gondolok, kár azon rugózni, hogy hol és hányan írtak róla. (Bár őszintén szólva én egy helyen nem olvastam még, hogy ez a film ilyen jó lenne.) Az volt a kérdés, hogy felfogod-e ezt egyfajta kultúrmisszióként, hogy terjeszd, ami neked tetszett és kevesen ismerik, vagy sem.

"Akkor milyen alapon mondom rá, hogy 2014-es film? "
Miért, a 2012-es Brass Teapotra milyen alapon mondtad? Hogy most mutatták be itthon moziban? Akkor az Alien rendezői változata is 2014-es film, mert idén mutatták be a mozikban?
Ezzel a logikával a te módszeredről is meg lehet magyarázni, hogy hülyeség. :D

De mondom, nekem aztán mindegy, hogy milyen alapon csinálod, csak azt akartam mondani, hogy ha a filmek egy részét szándékosan kiveszed a számításból, akkor tényleg könnyen úgy tűnik, hogy gyenge év volt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.31. 11:22:16

@danialves: Kultúrmisszió? Persze, alapvetően kellene hogy legyen ilyen vetület is, de saját tapasztalataim alapján, és a nézettségi adatokat figyelembe véve, a kutya nem kíváncsi a kultúrmisszióra, bármilyen jól is hangzik elméletben.

Mekkora poén lett volna betenni az Alient első helyre, kár hogy nem jutott eszembe :D

Nem érzem egyébként gyengébbnek ezt a listát a tavalyinál.

Nyílméregbéka 2014.12.31. 17:16:16

Most, hogy átnéztem az IMDb-n az idei filmes listámat, feltűnt, hogy idén nálam egy 10/10-es film sem volt, a tavalyi hárommal szemben (Gravty, Rush, Django), mégis az idei filmes felhozatal en bloc jobb volt, sokkal több 8-9/10-es lett idén...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.01. 12:35:26

@Santino89: Nem mondtam a kultúrmisszióra sem, hogy kéne, hogy legyen, csak a "remélem a lista alapján még vannak így páran, mert semmi figyelmet és elismerést nem kapott ez a film" szövegből úgy fogtam fel, hogy neked ez fontos. De akkor eszerint félreértettem ezt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.01. 14:04:26

@danialves: nem értetted félre, fontos, de egy év végi listánál nem ez a legfontosabb szempont.
BÚÉK minden esetre, kommentfightokban és jó filmekben gazdag évet kívánok :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.01. 14:09:29

@Nyílméregbéka: "többnyire szórakoztató filmek vannak többségben ha már pénzt adok ki érte. :)"
Hát ezt a szempontot abszolút meg tudom érteni :) Ahogy végignézek az idei listán, nálam is ez volt a vezérlőelv, még az Éjjeli féreg+Sráckor is elég szórakoztató, mégha nem is feltétlen mainstream+blockbuster vonal.

"idén nálam egy 10/10-es film sem volt" szerintem emiatt ne aggódj, nálam az utolsó 10/10-es film 2008-ban volt :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.01. 14:28:02

@Santino89: Továbbra sem arról volt szó, hogy ez legyen a legfontosabb, csak lehetett volna ez IS szempont. :D

Na mindegy, szerintem bőven túlbeszéltük, hasonlóképpen akkor kívánom, hogy idén több jó filmet láss, mint tavaly. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.06. 14:55:18

A télkatonából nekem a liftes jelent tetszett a legjobban. mikor mondja, hogy most még ki lehet szállni az hatalmas.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.06. 15:05:16

@doggfather: még úgyis nagyon jó, hogy szerintem azt a Die Hard 3-ból kopizták :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.06. 15:57:43

@scal: ott azért simább az ügy jóval. :D
süti beállítások módosítása