Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Top '12 - 2012 legjobb filmjei

2012. december 26. - Santino89

Nagyon szép évet zárhatunk 2012-vel, különösen akkor, ha összevetjük 2011-el. A tavalyi toplistám kicsit sznobnak tűnik az ideivel összevetve, de akkor gyakorlatilag vadásznom kellett az érdemtelen filmeket, hogy összejöjjön 10 darab. Idén szintén nagyon nehéz dolgom volt, de szerencsére azért, mert olyan töménytelen mennyiségű jó film készült, hogy nagyon komoly következetességgel, borzasztó szigorúan kellett szelektálnom. A lista összeállításakor nem valamifajta kritikusi attitűd volt a meghatározó, hanem az a zsigeri hatás, amit az adott mozi képes volt rám gyakorolni. 2011-ben azt hittem velem van a baj, pedig egyszerűen csak a filmek voltak szarabbak, ez az év tökéletesen megerősített abban, hogy helyén van az ízlésem, csak a megfelelő alkotásokra van szükségem. Azonban azt is meg kell jegyeznünk, hogy a trendek alapjaiban folytatódtak, így a lista tobzódik a különféle adaptációkban és folytatásokban, melyeket általában joggal kárhoztatunk, de ezúttal mégis kiemelkedően jó szórakozást biztosítottak nekünk.  Így most következzen az a stílusosan 12 mozi, amit vétek volt kihagyni 2012-ben.

film_review_dark_knight_rises-085d2-4549.jpg

 

12.

A feláldozhatók 2arnold-schwarzenegger-sylvester-stallone-and-bruce-willis-in-the-expendables-2-2012-movie-image1_1.jpg

Mert hiába beszélhetünk egy az első résznél kategóriákkal gyengébb filmről, mégis olyan színtisztán nyers, bűnös akcióélvezetet jelent a ’80-as évek VHS generációja számára, hogy azt nem is lehet szavakba önteni. Arról nem is beszélve, hogy mikor nézhettünk utoljára Van Damme filmet moziban?

Legjobb jelenet: Mikor a filmtörténelem három legnagyobb akciósztárja egymás mellé állva aprítja az életképtelen statiszták tömegeit.

kritika

podcast

 

11.

A hét pszichopata és a si-cu7-psychopathes-seven-psychopaths-30-01-2013-05-12-2012-2-g_1.jpg

Mert a Martin McDonagh nevezetű zseniális író bebizonyította, hogy a rikítóan laza, végtelenül vicces gengszterfelszín mögé nem csak mély drámát tud kiválóan társítani, hanem az egész műfaj posztmodern megkérdőjelezését képes felmutatni úgy, hogy közben ellenállhatatlanul szórakoztató maradjon.

Legjobb jelenet: A „quaker pszichopata” története. Ebben a kis betétben érzékelhető leginkább a film morbid humora, és McDonagh egyedi zsenialitása.

kritika

 

10.

A csodálatos PókemberAndrew-Garfield-and-Emma-Stone-in-The-Amazing-Spider-Man-2012-Movie-Image2-600x332_1.jpg

Mert mindenki lehúzta ezt a szerencsétlen filmet, pedig megtette azt, amit egy érvényes rebootnak meg kell tennie: jobb volt az eredetinél. A történetszövés finomságait senki nem volt hajlandó észrevenni, és mindenki született scriptdoktorrá vált hirtelenjében. A csodálatos színészeket, az átélhető történetet, és a giccsmentes románcot pedig igazán illett volna értékelni.

Legjobb jelenet: A főhős kimenti a hídról lelógó, lángoló kocsiban rekedt kisfiút. Ez a jelenet gyönyörű metaforája a filmnek, egyszerre lírai, izgalmas és lélegzetelállító. Nem mellesleg nagyon érzékletesen ragadja meg azt a pillanatot, mikor az önbíráskodó hülyegyerekből valódi hős válik.

kritika #1

kritika #2

podcast

 

9.

Tedted-10-10-2012-3-g_1.jpg

Mert egyetlen egy mozin sem röhögtem ennyit idén. Nem akartam, hogy ez a divatvígjáték kerüljön fel a listára, de egyszerűen nem volt választásom a film humora, és elképesztő ötletessége teljesen letaglózott. A füves, felnőtt kismaci történetét gördülékenyebben is ki lehetett volna dolgozni, de ennyi nevetés hatására könnyen elfeledjük a film hibáit.

Legjobb jelenet: Bunyó a macival, avagy a hihetetlenül vicces verekedés.

podcast

 

8.

Bosszúállókthe-avengers-the-avengers-25-04-2012-04-05-2012-23-g_1.jpg

Mert azt hittem, hogy gáz lesz 5 szuperhős egy filmben, és nagyot tévedtem. Mindenkiből a létező legjobbat hozták ki, mindenkit a helyén kezeltek, ráadásul bőségesen kihasználták a bennük rejlő humorforrásokat is. A látványvilágra pedig nincsenek szavak, hogy mennyire lélegzetelállítóra sikerült. Simán az év leglátványosabb, és mindenképpen az egyik legszórakoztatóbb filmje.

Legjobb jelenet: Hulk elkapja Lokit.

kritika

videó

podcast

 

7.

Míg a világvége el nem választseeking-friend-end-world-trailer_1.jpg

Mert minden idők egyik legjobb romantikus vígjátékáról beszélünk. Szimpatikus színészek, jól megírt karakterek, hatalmas ötlet. A világvége árnyékában vajon hogyan viselkedne az emberiség? Mindez nagyon szatirikusan, aranyosan, érzelmesen, de tökéletesen nyálmentesen elmesélve, minden idők egyik legmeghatóbb zárójelenetével. Mit akartok még?

Legjobb jelenet: a katartikusan szomorú, elkerülhetetlen végkifejlet, ahol szem nem marad szárazon.

kritika

 

6.

A sötét lovag - Felemelkedésthe-dark-knight-rises-the-dark-knight-rises-25-07-2012-20-07-2012-9-g_1.jpg

Mert sikerül abszolút méltó módon befejezni ezt a nagyszabású trilógiát. Nem hibátlanul, de mindenképpen nagyon élvezetesen.Többször újranézhető moziról beszélhetünk, szokás szerint nagyszerű színészgárdával, komplex forgatókönyvvel, és a kellő drámai-érzelmi hatással.

Legjobb jelenet: az utolsó pár perc, a megváltás, Nolan méltó búcsúja.

kritika #1

kritika #2

podcast

 

5.

Az éhezők viadalahunger-games-the-hunger-games-21-03-2012-18-g_1.jpg

Mert életemben nem gondoltam volna, hogy egy alapvetően lányoknak készült ifjúsági regény ennyire jó ízléssel használja ki a történetében rejlő potenciált. Nem csak szerelmet láthatunk a vásznon, hanem valódi drámát, vért, könnyeket és komoly harcot. A főhősnő nagyon azonosulható, és egy percre sem veszti el a nőiességét.

Legjobb jelenet: Lázadás a 11-es körzetben. A könyvben nem szerepelt, de a rendező jó érzékkel forgatta le ezt a nagyon erős képsort, ahol végre a néző is kiengedhette magából azt a rengeteg dühöt és feszültséget, amely felgyülemlett benne a film során.

kritika

videó

 

4.

Skyfallskyfall-24-10-2012-4-g_1.jpg

Mert James Bond végre igazán visszatért, a sorozat egyik legjobb darabjában. Sam Mendes úgy folytatja következetesen a Casino Royale által kijelölt ösvényt, hogy közben összeköti a régi szép hagyományokkal. Nem mellesleg a főcímtől kezdve, az egyedi akciójeleneteken át, az újfajta karakterábrázolásig minden annyira a helyén van, hogy nem győzünk eléggé hálásak lenni Mendes-nek.

Legjobb jelenet: A csodálatosan fényképezett, egyedi megvilágítású, de félelmetesen kemény bunyó a shanghai-i toronyházban, illetve az ezt megelőző hosszas, feszült felvezetés.

kritika

podcast

 

3.

Az Argo-akcióargo-argo-argo-07-11-2012-14-g_1.jpg

Mert Ben Affleck rendező úrtól a büdös életben nem vártam volna, hogy egy ennyire kiváló filmet le tud tenni az asztalra. Az igaz történetből készült Argo-akció dokumentarista realizmusa előbb kémfilmbe, majd hollywood szatírába csap át, hogy a legvégén megállapodjon minden idők egyik legizgalmasabb thrillerénél. Affleck pedig minden műfajból a lehető legjobbat hozta ki.

Legjobb jelenet: Idegtépően hosszú, fantasztikusan feszült percek a reptéren.

kritika

 

2.

Az utolsó műszakend-of-watch-end-of-watch-14-11-2012-4-g_1.jpg

Mert a leghitelesebb, leginkább realista igényű, legemberibb, mégis az egyik legizgalmasabb mozi, amit valaha láttam. Tökéletes bizonyíték arra, hogy egy egyszerű, sablonos történetet mennyire hihetetlenül jól fel lehet dolgozni. Persze ehhez az kell, hogy minden összetevő hibátlan legyen a forgatókönyvtől kezdve a színészi alakításokig. És itt ezt megkapjuk.

Legjobb jelenet: A két főhős behatol az eltűnt öreg néni lezárt házába, és velük együtt a leghalványabb sejtelmünk sincs, hogy mit fognak odabent találni.

kritika

 

1.

Utódokthe-descendants-the-descendants-25-01-2012-26-g_1.jpg

Mert ez a film életszerű figurákat, életszerű szituációkat mutat be, nagyon durván komoly, mély drámája van, ami egyetlen pillanatra sem csúszik át sem érzelgősségbe, sem giccsbe. Nagyszerű humorral bír az Utódok, rengeteget lehet rajta nevetni, a legfurcsább pedig az, hogy ez a két teljesen ellentétes hatás nem hogy nem oltja ki egymást, de csodálatosan megférnek együtt; van olyan, hogy egy jelenetben először meghatódsz, és azért sírsz, de pár perccel később már a nevetéstől folyik a könnyed. Igazi érzelmi hullámvasút az Utódok, félelmetesen jól sikerül bevonnia a nézőt a cselekménybe, és az összes szereplő lelkivilágába, akikkel mind együtt tudunk érezni. George Clooney és Shailene Woodley pedig csodálatosak.

Legjobb jelenet: A legtöbben valószínűleg George Clooney viccesen szánalmas, papucsos futását említenék, de engem leginkább Shailene Woodley víz alatti sikolya fogott meg. Ezt az ötletet már ellőtték korábban a Rekviem egy álomértban, illetve a Perfect Blue-ban, de az elfojtott, néma sikoltás még sose volt ennyire kifejező, mint itt.

kritika

 

Most pedig álljon még itt indoklás és sorrend nélkül újabb 12 film, amit nagyon jó szívvel tudok a figyelmetekbe ajánlani.

Tetovált lányA némafilmesWarriorA legszebb dologA diktátor, Az erő krónikája, Project X, Fehér pokol, Csak a szerelem számítA boldogság nem jár egyedül, Kertvárosi kommandó, Holdfény királyság 

Végül pedig írjátok meg kommentben, hogy mit hagytam ki, vagy mit nem kellett volna rátennem a listára!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.26. 10:54:19

Nagyon nem vagyok képben az új filmeket illetően, mivel a felsoroltakból csupán egyetlenegyet láttam moziban, az új James Bondot. Blu-Rayen láttam (ott viszont 3D-ben!) A BOSSZÚÁLLÓK-at, és mindkettő tetszett, bár az előbbi a történet miatt is, utóbbi inkább csak a látvány okán.

A FELÁLDOZHATÓK 2 még előttem áll, és biztosan nem fogom kihagyni (ámbár ebből már csak DVD vagy Blu-Ray lesz), már csak azért sem, mert karácsonyra megkaptam a cimborámtól az első részt, mivel tudja rólam, hogy mekkora Lundgren-fan vagyok. A TED már bevetésre készen áll, DVD-élmény lesz majd, ahogyan a felsoroltak közül is néhányat valószínűleg látni fogok házimozizás keretében.

Ami a legjobban érdekel: AZ ARGO-AKCIÓ. Ami a legkevésbé: AZ ÉHEZŐK VIADALA.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.26. 17:42:47

@field 64: A Bosszúállókban az is a lényeg, a látvány meg a poénok.
Még nem láttad a Feláldozhatók 1-et? Sürgős pótlásra vár :)

Az Argo-akció nagyon jó, valóban jobb, mint az Éhezők viadala, de utóbbit is nagyon jó szívvel ajánlom, nem véletlen szerepel a listán, és nekem is lennének előítéleteim, ha nem láttam volna.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.26. 17:44:46

Field: téged be kell vadítani nagyon durván :D

Santino: még mindig HAT szuperhős van a Bosszúállók moziban

2012.12.26. 19:48:35

@Santino89:

Ezek szerint félreérthetően fogalmaztam. Láttam korábban A FELÁLDOZHATÓK első részét, méghozzá moziban, csak most megkaptam DVD-n is. Valamikor talán írtam is, hogy bár tetszett, de el nem tudnám mondani, hogy mi volt a sztorija. A BOSSZÚÁLLÓK-kal kb. ugyanez a helyzet. Nagyon látványos volt, és gyakran vicces is, de a történetét nem tudnám elmesélni.

Az ÉHEZŐK VIADALÁ-val szemben nincs egyértelmű előítéletem, csak moziban többször láttam az előzetesét, és egyáltalán nem keltette fel az érdeklődésem. Azért valószínűleg előbb-utóbb látni fogom.

2012.12.26. 19:59:48

@scal:

Fénykoromban, ami azért nem tegnap volt, nemhogy naponta, de olykor naponta kétszer is elmentem moziba, sok filmet többször is láttam. Talán ez az oka annak, hogy a régebbi filmek elevenebben élnek bennem, mint az újak. Aztán leszoktam a moziba járásról, még csak nem is elsősorban anyagi okok miatt. Ahhoz a DVD kezdetben nekem túl drága volt (4000–9000 Ft / db!!), hogy találomra vegyek meg filmeket, a letöltéseknek nem voltam híve, sőt régebben azt se tudtam, hol és hogyan lehet. Szóval sok filmről ezért maradtam le.

Cimborám filmes ízlése csak nagyon vékony szeletben fedi az enyémet, ő kifejezetten szereti az új filmeket és a látványfilmeket (a képregényfilmeket is), szóval nála sok olyat látok, amiket egyedül nem néznék meg. Az elsőrangú technikai körülmények és a kiegészítők (pizza, chips, csokis keksz, kóla stb.) miatt nagyon sok film tetszeni is szokott egy-egy ilyen közös filmnézés alkalmával. A fenti toplista filmjeit is valószínűleg így fogom majd látni az elkövetkezendő hónapokban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.26. 20:20:20

a pókember egy ilyen év filmje listán?!
vattafakk?!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.12.31. 01:19:48

@doggfather: úgy, hogy képregényhű, tehát jó film. Sokan nem ismerik a képregényt, így nem tudják igazából, hogy milyen is Peter.

Ezért van akiknél a Toby féle a menő, holott az közel sem hasonlít rá.

Amúgy jó lista :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.31. 08:53:56

@REMY: és aki igazából ismeri az tudja, hogy a képregényben marhára nem ilyen. ;)

A filmben egy deszkázó, okos fiatal aki kiáll a furcsa gyengékért akiket megvernek az erősebbek. Úgy ábrázolják, hogy amolyan kívülálló, mert azt választotta.

A képregényben ebben az időben, mikor még nem Pók, vagy éppen Pók kezd lenni akkor ő az a furcsa gyenge akit vernek a többiek.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.31. 09:58:38

@doggfather: Nem egészen. Nemrég olvastam az eredeti, legelső számokat, nem veri el szegény Petert senki, egyszerűen kiközösítik azért, mert okos, és érdekli a tudomány (ismerjük ugye az átlag amcsi hozzáállást). Egy idei filmben, de még egy tíz évvel ezelőttiben is ez már kevés, és idejétmúlt, de az biztos, hogy ez a kívülálló inkább hasonlít hozzá, mint az a lúzer, akit Maguire-től láthattunk, és aki végig, mind a rész során az marad. De az sem véletlen, hogy itt kiáll a gyengékért, az előzőben meg ő lett volna az a srác, akiért ki kell állni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.31. 10:59:59

@Santino89: ahogy írod, kiközösítik, garfield meg maga nem keveredik, ez azért elég nagy különbség, nem?!

Tobey lúzer volt, garfleid egyfajta outlaw, de parker amolyan geek volt.

Ezek azért nem ugyanazok.

És de verték, flash tompson verte. ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.31. 14:44:28

@doggfather: Ezekben az első számokban még biztosan nem, később meg már ugye azért nem, mert Pókember lett belőle. Flash egyébiránt még meg se jelent ezekben. Akkor még ez a kifejezés, hogy geek szerintem nem létezett.

Olyan szempontból Garfield áll közelebb a képregényes eredetihez, hogy ő maga is egy kis zseni, lásd a hálóvető szerkezetet, vagy az ajtó kinyitását. Mindenesetre úgy gondolom, hogy nem feltétlenül attól jó valami, hogy hű az eredeti képregényhez, hanem attól, hogy önmagában filmként, hogy állja meg a helyét. Ez a mozi pedig nagyon.

Most ha azokat a nagyon korai képregényeket akarná valaki igazán hűen adaptálni, akkor egy nagyon buta, elnagyolt, bájos rajzfilm kerekedne belőle, abból pedig nincsenek dollármilliárdok. Nagy a képregényes lobbi mostanában, de ezek a régi képregények azért nem olyan hatalmas, monumentális, örökérvényű művek, amilyeneknek utólag próbálják sokan beállítani, hanem sokkal inkább az akkori gyerekeknek készült párcentes ponyvák rajzokkal. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének élvezetesek mai szemmel is egy érdeklődőnek.

De hogy ne csak erről beszéljünk a többi filmről mi a véleményed?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.31. 15:01:17

az éhezők viadal igen túlértékelt, amit igazából semmi se indokol. Se a színészek, se a történet, se a kivitelezés.

A skyfall, mint bond the dark knight-ja nekem nagyon tetszett, sőt az egyik kedvenc bond filmem lett.

Bosszúállók bitang jó kis film volt, és egyszerre volt hű is a képregényhez, meg jó film is, és ezek közül egyik se mondható el a Pókemberről. ;)

A tdkr sajnos sokkal monumentálisabb, heroikusabb, kerekebb akart lenni, mint kellett volna, egyszerűen sok.

A feláldozhatók 2 nagyon gyenge volt, egyedül JCVD volt benne jó, de ő nagyon.

A többit (shame on me) nem láttam.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.31. 16:36:48

@doggfather: nekem kevés filmen sikerült annyira izgulnom, mint az éhezők viadalán, a főhősnő nagyon jó volt, meg az alapszituáció is, én alig várom a folytatást.

Az új Pókember nekem első látásra jobban tetszett, mint a Bosszúállók, de aztán megnéztem mind a kettőt újra, és a Bosszúállókon másodjára már jobban tudtam szórakozni. Látom neked nagy fájdalmad az új Póki, pedig azt hittem szereted az egyéni hangvételű listákat ;)

A TDKR-t minél többször nézem, annál jobban a szeretem.

Remélem azért a többihez is szerencséd lesz hamarosan. Mindenesetre Boldog Új Évet addig is!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.01. 13:20:59

@Santino89: Amióta az eszemet tudom képregényeket nézegetek, mióta tudok olvasni olvasok, a képregényfilmeket lehet ezért nem jó "szemüvegen" keresztül nézem.

Pókember sose volt kedvenc figurám, nem is értem, hogy miért pont ő lett a világ #1 szuperhőse (mert az majdnem minden tekintetben, ezt természetesen nem vitatom).

Így (szinte biztosan) előfordulhat, hogy nem tudok egy Póki filmre még minimális objektivitással se tekinteni.

Az éhezők viadala: Az volt az ÉRZÉSEM (nem több, nehogy megbántsak bárkit), ami a twillight-al, vagy a harry P-rel is, hogy olyanoknak készül akik még semmit, vagy nem sokat olvastak a témában és NEKIK tud nagy és/vagy meghatározó élmény lenni.

Ám aki olvasott hasonló, vagy ugyanolyan témájú könyvet (poszt apokaliptikus jövő, vámpíros, varázslós stb, mindegy is) az rögtön rájön, hogy bár rendkívül olvasmányosak (ezt természetesen ismét nem merném elvitatni) olyan mértékben leegyszerűsítettek, sablonosak "buták", hogy az már fájó.
És ez a könyv alapanyag, és ebből csinálnak filmet...

Neked is BUÉK!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.03. 20:08:33

Pótoltam 1et amit eddig nem láttam: Ted.

Hát nálam ez se idei top film, sőt. Közepes lett.
süti beállítások módosítása