Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Raymond Chandler - A hosszú álom (1939)

2022. február 18. - scal

Ez volt az első Raymond Chandler regény, és talán emiatt - bár nagy siker lett, olyannyira, hogy ebből készült az egyetlen vállalható filmadaptáció Humphrey Bogarttal - nekem kevésbé tetszik, mert eddigre már olvastam a nagyobb ágyúkat, de hozzátenném, csak és kizárólag Chandlerhez képest, vagyis a HÉT regényén belül. Nagyjából az Asszony a tóbannal egyenrangú nálam, ha jól csalódok ezt csak egyszer és félszer olvastam. Mindjárt rá is térek miért.

39666.jpg

2003 őszén találkoztam az első Femme Fataleommal, aki annyira fatális lett, hogy folyton rá asszociáltam, valahányszor kezembe vettem a regényt, amit eddigre olyan közepéig kivégeztem. Fájt, na. Pedig 2001–2003 között - kis buksisimi - négy és fél regényét schnellben kivégeztem, még a magam coitus interruptusos tempójában is. Hogy a dolgot tetézzem, ekkoriban egy filmes kurzusra is jártam, és megnéztem A hosszú Álmot, a már említett Bogart-féle feldolgozásban, ami egyébként a film noirok másik megkerülhetetlen alapvetése a Máltai sólyom mellett. Vagyis tudtam mi a lesz a regény vége.

Teltek múltak az évek, és még mindig nem tudtam beszerezni se A magas ablakot, se A kicsi nővért, - web 2.0 előtt járunk - ekkoriban puszta szerencsén múlott, hogy antikváriumban felbukkan-e egyik másik. Aztán olyan 2007 tájékán rábukkantam A magas ablakra, és ennek örömén, újraolvastam az összes Chandler regényt, már sokkal gördülékenyebben, mint elsőre, hiszen legtöbbször tudtam mi a vége, bár sokat felejtettem belőle, de ezek az a fajta regények, ahol élvezet minden mondat, ahol a legtöbb oldalon van egy idézhető beköpés, szóval magáért a nyelvezetért is érdemes elolvasni bármelyik könyvét.

bigsleep2.jpg

És akkor eljutottam A hosszú álomig is – ironikus, hogy számomra is hosszú volt az álom, amiből ébrednem kellett –, és úgy voltam vele miért is ne olvasnám el, csak nem fog egy régi csalódás elvenni tőlem egy regényt? Még úgyis, hogy még mindig emlékeztem a befejezésre. Viszont nem tudtam volna csak onnét folytatni, ahova betűztem négy évvel korábban a könyvjelzőt, úgyhogy újra olvastam az egészet. Ezért a másfél. :D

Vissza a regényhez. Itt is két novellát gyúrt egybe Chandler, epizódok évekkel korábban megtalálhatóak voltak a Függöny, és A gyilkos az esőben, című novelláiban, de másik kettőből is vett át elemeket. Talán egyetlen történetében nem szerepelnek ennyire emlékezetes karakterek, a két bolond nővér, a tolószékes ezredes, akit azóta megannyi könyvben, filmben utánoztak. Itt merült fel bennem először a véletlenek túlhasználása, amiről máshol már ejtettem szót, hogy Marlowe több ügyön is dolgozni kezd, aztán minden mindennel összeér, csak annyira mesél, annyira elragadnak a sorai, hogy nem jegyzed meg a részleteket, aztán egyszer csak rád dobja mindezt.

0dc988eab7bbd15f13339215f644b9ad--southern-california-s.jpg

Imádom ezt a hangulatot, imádom Los Angeles, Bay City leírásait, amikről úgy beszél mintha magam is minden nap végig hajtanék a Hollywood Boulevardon, hogy mit eszik, iszik, hogy mit csinál, és, hogy mindenki, de tényleg mindenki hazudik. Akár önmaga, akár mások védelmében, vagy csupán mert, már nem is tudnak őszintén beszélni az emberek, mert ez a világ mocskos, és rohadt, és már ilyen volt száz éve is, és ilyen volt az USA is, a szabadság és igazságosság hazája.

A könyvet a TIME magazin mellesleg beválasztotta a legjobb száz regény közé, noha Chandler kutatók ennél legalább hármat jobbnak tartanak. Én azonban mégis úgy vagyok vele, nem bánom, hogy később olvastam, és nem is ajánlanám kezdésnek ezt olyannak, aki csak most igyekszik ismerkedni Chandler életművével. Ugyanakkor meg kit érdekel, ezekben a regényekben pont az a jó, hogy bármelyiket olvashatjuk először, és nem kell félnünk, hogy spoilerekbe futhatunk. Ekkoriban azt se tudták mi volt az. Boldog idők.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2022.02.18. 17:16:00

Tinédzserként az egyik első krimi volt, amit olvastam. Sokáig nem tudta überelni más. /A másik első a Temetni veszélyes volt A. Christie-től./
süti beállítások módosítása