Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gotti (1996)

2022. június 01. - scal

Szerencsére Gotti-ból is létezik egy korábbi film, igaz "csak" egy TV film, azt viszont az HBO készítette, úgyhogy meglepően magas színvonalról beszélhetünk. Lényegében egy mozifilmet kapunk tehát, amit a tévében adtak le, költséghatékonysági szempontból. Azonban a sikere akkora lett, hogy később ez hívta életre a hat évadot megélt Maffiózókat.

img399360-tv5925.jpg

Sajnos manapság leásni eddig a filmig nem mindig sikerül, pedig megérte a kutatómunkát, mert semmi szégyellnivalója nincs, és minden téren agyonveri azt a förtelmet, amit Travoltával akartak eladni - egyáltalán el lehet ma még bármit adni vele? A címszerepet itt a rendkívül karizmatikus Armand Assante játssza, az ő alakításában végre megértjük, hogy miért is volt ez az ember akkora ász a 80-as évekbeli New York-ban. Ha kell gavallér, ha kell elegáns, ha kell, akkor viszont egy keménykezű állat. Ráadásul csomó mindent megtudunk Gottiról, pl, hogy meghalt a fia, hogy az élete folyamatos veszélynek volt kitéve, és hogy jó párszor hülyét csinált a rendőrségből.

Assante munkáját szerencsére remek mellékszereplők segítik. Dominic Chianese, Frank Vincent, Vincent Pastore, Dominic Sirico, és Frank Pellegrino mind egyéniséget adnak ezeknek a sötét alakoknak, olyannyira, hogy később mindegyikük bekerült a már említett Maffiózókba. Azonban van itt még valaki, akinek nagyban köszönhető a film minősége, Anthony Quinn olyan kisugárzással rendelkezett minden filmjében, ami itt is elsöpör minden mást. Valahányszor megjelenik rögvest egy magasabb szintre emeli az egész filmet. Kisujjból hozza a Gambino család egyik legtekintélyesebb tagját, aki a régi törvények szerint él és minden áron betartja a Cosa Nostrát. Hovatovább Gotti mentora, aki lehetővé tette számára a kitörést a mocsokból. Összességében nagyon jót tett a filmnek, hogy elvállalta a szerepet, mert miatta éreztem igazán, hogy ez egy remek film, és Quinn is odatette magát, nem alibizte végig a szerepet rutinból, noha megtehette volna.

A filmet Jerry Capeci és Gene Mustain 1988-as könyvéből rendezte Robert Harmon, aki ezen kívül olyan filmeket tett le az asztalra mint az egészen zseniális Országút fantomja, vagy a 2002-es Ők. Capeci afféle maffia-kutatónak számít, aki újságírói éveit annak szentelte, hogy megírja az öt nagy New York-i maffia család élettörténetét. Harmon pedig a legjobb maffiafilmekből tanulva remekül festi meg a maffiózók világát, így jó pár emlékezetes jelenettel - és kivégzéssel - gazdagodhatunk.

466.jpg

A gondok inkább a történetvezetéssel adódnak, hiszen közel húsz évet ölel fel, amivel túl sokat markolt, így inkább töredékeket, szemelvényeket kapunk Gotti életéből, semmint egy folytonos, egybefüggő filmet. Sokan emiatt úgy vélik Gotti élete inkább egy sorozat formájában elmesélve bontakozna csak ki igazán. Mindenesetre ez sokkal jobban összeállt olyan filmek esetében, mint a Kaszinó, vagy a Volt egyszer egy Amerika.

Ezt leszámítva azonban sokat nem tudnék sokat kötözködni a filmmel, egyszerűen minden tetszik benne, már amikor a főcímben levezetik a Gambino családfát, és a fontosabb szereplők arcai felvillannak, éreztem, hogy egy kellemes két óra elé nézek. Ami főleg annak a tudatában elképesztő eredmény, hogy ezt egy tévéfilmtől kapja az ember, amibe többnyire tizedennyi energiát se fektetnek. És mindezt nem sikerült - nemhogy leköröznie - de még megkarcolnia se a NAGY MOZIFILMNEK. Külön érdekessége a filmnek, hogy az elkészültekor Gotti még életben volt.

Az ilyen Assanték kapcsán jövök rá mennyi ember létezik Hollywoodban, akik sosem kapják meg a nekik járó hírnevet, és aztán száz meg száz produkcióban kénytelenek fillérekre váltani a tehetségüket. Assante az alakításért végül egy Emmy díjat vihetett haza, jelölték Golden Globe-ra is, - őt is meg Quinnt is - de azt végül nem kapták meg. Szóval a film nem tökéletes, de mindenképpen ezt nézd meg ha érdekel ki volt az a John Gotti, ha akarsz egy jó maffiafilmet látni a 90-es évekből, és főleg ha tudni akarod, miért olyan sikeres az HBO a mai napig - mert már húsz éve olyan filmeket kalapált össze, aminek a receptjéért a Netflixnél akár a saját anyjukat is eladnák manapság.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.06.01. 12:33:41

Köszönöm az ajánlót
süti beállítások módosítása