Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hétvégén kezdődik a 43. HungaroCon

2023. október 09. - Filmbook
Tudni akarod mi fán terem az igazi sci-fi? Gyere el a HungaroConra! Egész napos sci-fi tematikájú rendezvény az Avana Egyesület szervezésében. A rendezést segíti a Szkeptikus társaság. Az időpont: 2023. október 14. A helyszín: FMK – Ferencvárosi Művelődési Központ (1096 Budapest, Haller u. 27.) Szórakoztató programok, tudományos előadások, ismeretterjesztő és kulturális előadások, díjátadók, játékbemutatók, vásártér, kiállítók és egy nagyszabású, több témakört érintő kvíz színesíti a rendezvényt. Kattints a Tovább-ra a részletes programért.
hcon2023fejlecweb-800x329_1.jpg

Előadások:

Dávid Gyula: Tanácsok kezdő időutazóknak. Az időutazás rövid története oda és vissza.

A fantasztikus művek állandó témája az időutazás és a hozzá kapcsolódó ellentmondások, logikai csapdák, amiknek feloldását az ember azzal próbálja helyre tenni a hétköznapi életben, hogy az időutazás nem lehetséges. Ezt támaszthatja alá az is, hogy többszöri sajtóbeli felszólításra sem jelentkezett még senki, aki hitelesen igazolta volna, hogy a jövőből érkezett. De vajon mit mond erről a témáról a fizika és az időről eddig legtöbbet kiderítő tudományág, az általános relativitáselmélet? Többek nagy meglepetésére Einstein egyenletei nem zárják ki az időutazás lehetőségét! Hogyan lehet beilleszteni az időutazást a tudományba anélkül, hogy beleütköznénk az ellentmondásokba, például abba, hogy meggyilkolhatjuk-e saját őseinket?

382547230_1275391886492411_3312243338989977392_n-800x800.jpg

Györgyey János: Rendelkezünk-e a szuperhősök szupergénjeivel? Mire képes a génszerkesztés?
Az X-Men univerzum filmjeiben Logan (Rozsomák, avagy a magyar fordításban Farkas) képes bármilyen sérülésből rövid idő alatt meggyógyulni. Más mutánsok emberfeletti erővel, gyorsasággal vagy pszichés képességekkel rendelkeznek. De a filmekben bárkiből vállhat szuperhős vagy szupergonosz, ha egy (feltétlenül) rikítóan színes folyadékot látványosan tekergő és persze átlátszó csöveken keresztül, intravénásan a testébe pumpálnak. Vajon ezek a képességek csak az írók, forgatókönyvírók, képregényrajzolók képzeletének szüleményei? A genetika fejlődése, a molekuláris biológia új eszközei, akár a génszerkesztés vagy az mRNS-technológia, fantasztikus lehetőségeket nyitnak előttünk. Már a közeljövőben jelentősen befolyásolhatják életünket, legyen szó az egészségünk javításáról, vagy éppen fejlődésünk fenntarthatóbbá tételéről
De mire vagyunk és leszünk képesek ezekkel a technológiákkal? És az emberi gyarlóság milyen tisztességtelen előnyöket kovácsolhat belőlük? Új eszközöket alkottunk, amikkel beleavatkozunk a természet rendjébe, megtanultuk jól is használni azokat?
Hraskó Gábor: Van-e félnivalónk az AI-tól? Minden, amit az AI-ról tudni érdemes.

Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hol tartunk a szingularitás fele vezető úton? Hraskó Gábor volt biológusként, szkeptikus aktivistaként, jelenleg a szoftverfejlesztés területén dolgozva több nézőpontból szemléli a fejlődést, közben aktívan vizsgálja az AI üzleti alkalmazási lehetőségeit. Az előadásáról álljon itt az egyik mesterséges intelligencia ajánlása: Az előadás során bemutatjuk, hogy mire vagyok jelenleg képes, és hogy hogyan tudom például az előadás előkészítésében segíteni Gábort. Kétséges, hogy idén ezt meg tudom tenni, de igazából lassacskán előadóként se lesz rá szükségem. Megcsinálom magam, még észre se vennétek a cserét, hacsak azon nem, hogy sokkal tágabb a tudásom, mint neki. Élvezzétek ki az idei HungaroCon-t, mert lehet, hogy ez az utolsó, amit hús-vér emberek szerveznek, és humán részvétellel zajlik. 2024-ben az androidok a cosplay műsorban tán híres humánoknak fognak beöltözni. Ennyiben még ott lesztek…

382566476_1044145346601050_5882608270520573527_n-800x800.jpg

Képes Gábor: Holdraszállás zsebszámológéppel. Érdekességek a számítógépes játékok világából.

A szekrény méretű amőbázógéptől sok lépés vezetett a lenyűgöző VR-játékokig, a Pong asztalitenisztől a God of War Ragnarök akciójátékig. Kíváncsi vagy a számítógépes játékok aranykorára és azzal együtt az otthoni informatika felemelkedésére? A sci-fi tárcanovelláiról is ismert Képes Gábor bölcsészinformatikus, a Neumann Társaság munkatársa, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum korábbi főmuzeológusa lesz az előadónk. Az általa elmesélt sztorikból nemcsak a számítógépes játékok története bontakozik ki, de az is, miként vált a háznyi méretű számítógép otthonaink zsebben hordható mindennapi kellékévé.

Süle Zoltán: Lehet szexi egy sci-fi? Az erotika útvesztői a fantasztikus filmekben.

Űrkalandornőktől a színes-szőrös párkereső idegeneken át a társpótlék robotokig. Megvetendő az ágyat a súlytalanságban megvetni? Lennénk-e a férfiak utolsó példányai egy nőkkel teli bolygón? Hány bikinis emberformájú űrlény kell egy ZS-kategóriás filmbe? Erotika vagy sci-fi? Erotika ÉS sci-fi! Fiúk, lányok, mindent bele! Süle Zoltán az indokolt és indokolatlan filmklasszikusok gyűjtőjeként kalauzol az SF és az erotika határterületén.

Vancsó Éva: 60 éves a Dr. Who univerzum. Valóságos rejtélyek, amikre Doctor Who választ talált.

A Doctor Who sorozat történetei nem csak a sci-fi világhoz kötődnek, hanem a történelmi események rejtélyeihez is. Nem egy olyan történelmi esemény létezik, ami fehér foltnak számít még ma is, nem tudjuk miért és hogyan estek meg a dolgok. Ezekre az eseményekre a maga módján próbál választ találni a sorozat. Winston Churchill vajon idegen lények segítségét kérte a második világháborúban? Erre a kérdésre is megadja a saját izgalmas válaszát a Doctor Who univerzum. Agatha Christie, a híres írónő miért és hová tűnt el tizenegy napra? Talán furcsa lények jártak a házában? Természetesen a Doctor Who univerzum erről a rejtélyről is lerántja a leplet. A sorozat a kezdetektől fogva szívesen foglalkozott történelmi eseményekkel mindig egy kis csavarral fűszerezve azokat. Ha érdekelnek a történelem rejtélyes fehér foltjai, és hogy azokra milyen elképesztő megoldással szolgál a Doctor Who univerzum, akkor minden kérdésedre választ kapsz az előadáson.

kviz6.jpg
Az ország nagy kvízjátéka! Kvízmestereink hat témakörben és külön villámkérdésekkel várják a kvízjátékok szerelmeseit. Kvíztémakörök: Induljon a harc a nagy értékű nyereményekért! A rendezvény látogatói 6 témakörben mérhetik össze tudásukat!

 

Kvízmesterek és témakörök:

    Szélesi Sándor: Tévés sorozatok
    Kasza Magdolna: Szuperhősök
    Vancsó Éva: Dr. Who
    Süle Zoltán: Horror, rémtörténetek
    Kasza Magdolna: Időutazós filmek
    Szélesi Sándor: Sci-fi irodalom

Mindegyik témakör 10 kérdésből áll, és minden témakör bajnokának jutalma 10 ezer forint.
Azonkívül mindegyik témakörből külön 3 villámkérdés is elhangzik, amelyeknél a leggyorsabb válaszadó tárgynyereményt kap.

Aki az összes témakörből a legtöbb jó választ adja, az pedig elviszi a 20 ezer forintos fődíjat!

Díjátadók:
Monolit-díj
Peyer Hugo emlékére novellapályázat díja
Trethon Judit emlékgyűrű műfordítói díj
Elővételes jegyek és további részletek: hungarocon.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2023.12.12. 11:59:13

Új poszt????????

plíz miszter POSZTmen!!!!!!!!!!!!!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.12.13. 21:27:55

@Terézágyú: lehet a kedvedért írok egyet :D legalább egy olvasója már lesz

Terézágyú 2023.12.15. 09:03:35

@scal:
és azok kedvéért, akik szívesen olvassák a "régimódi", folyamatos szövegű, értelmes, "maradandó" bejegyzéseket.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.12.15. 17:15:44

@Terézágyú: de Field termeli a kontentet a MovieCopson, nem elég az? :D
süti beállítások módosítása