Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pompeji 3D

2014. március 18. - scal

Elkeserítő, hogy alig tapostuk március idusát, és máris lebőgött a négy szandálos filmből három. A Herkules egy vicc, a 302 se valami nagy etvasz, ez a Pompeji meg csak abban különbözik, hogy haladtunk pár évszázadot, és a helyszín a Római Birodalom. Most komolyan. Ennyi elég? Szomorú ha igen, bár a bevételéi adatok szerint annyira azért mégsem.

pompeii.jpg

Nem tudom, ki mit tud Pompejiről, - leginkább semmit - de egyike volt ama három városnak, amit a Vezúv kitörése elpusztított, ráadásul úgy, hogy annyi hamut (lapilli) lövellt a városra, hogy akiket nem vert halálra a szünni nem akaró kőzápor, és nem égtek el a vulkánból lecsapódó tűzfelhőben, azok megfulladtak a NYOLC méteres piszok alatt, a legtöbb ház teteje pedig beroskadt így akik a pincékbe menekültek, kijönni már nem tudtak. Szinte senki nem élte túl a katasztrófát, ami egyrészt annak volt köszönhető, hogy az utolsó pillanatokig senki nem hitte el, hogy a tűzhányó mégiscsak kitör, másrészt, hogy a város kikötője az elsők között semmisült meg, ezáltal lehetetlenné téve a gyors menekülést. Azonban maga a város, és benne az emberek érdekes módon fennmaradtak az utókornak, szénné égett testük megkövült, szinte mindenki utolsó pillanata rögzült a halála előtt. És nem, akármit is állít ez a film, nem találtak egy csókolózó szerelmespár kőszobrot.

Ez a történet moziért kiált! Ez eddig rendben is vagyon. Pompeji katasztrófája tényleg hátborzongató, ugyanakkor egyedülálló a világon - a város mai napig célpontja a kíváncsi turistáknak - és egyértelmű, hogy ez már a feltárása után jó alapanyagot nyújtotta  kreatív embereknek, akik egy egész város halálából is nyereséget kívántak húzni. Mert azért valljuk be, a legtöbb katasztrófafilmen épp azért tudunk izgulni, mert valaki(k) túlélik. Itt viszont???

Így az idők folyamán már 1913-ban készült belőle film, kik mások keze nyomát viselte magán, mint az olaszokét, de az amerikai verzióra se kellett sokat várni, 1935-ben elborzadhattak a tengerentúlon is, hogyan pusztul el Pompeji, de készült belőle tévésorozat, romjait díszletnek használta a Pink Floyd. Tíz éve a BBC gondolta, hogy jó ötlet belőle tévéfilmet forgatni - ezt egyébként lehet meg is tekintem, mert a Trója filmjük se lett rossz - majd most jött ez a szipi szupi csilli villi alkotás, Paul W.S. Andersontól, aki két Resident Evil rész között úgy gondolta ideje leporolni ezt a történetet. Még mielőtt jön az Asylum adaptáció - mert van még ennél is lejjebb.

pompeii-291.jpg

Igazából lett is volna létjogosultsága modernizálni ezt az egészet, mert az tény, hogy még a legutolsó ráncfelvarráskor sem létezett ilyen minőségű CGI - egy TV film esetében meg pláne nem -, de a dolog ott csúszott félre, hogy Paul úgy gondolta nem igazán tudja elvinni mindössze húszezer ember halála a szűk 105 percet, így beleíratott egy elbaszott szerelmi szálat azokkal a gyökerekkel akiknek az utolsó munkájuk a Mindörökké Batman volt... Bezony.

És itt kezdődnek a bajok. Van ugyan pár érdekes szereplőnk. A szebb napokat látott Kiefer Sutherland, aki azt hitte ő Jeremy Irons a Dungeons & Dragonsban és megpróbált még annál a legendásan ripacs alakításnál is szörnyűbb lenni. Carrie-Ann Moss, aki szintén látott már szebb napokat, amikor még ő vele akartak összekapcsolódni a férfi protagonisták egy külső realistában - ma már szimplán csúnya. Emily Browning - én semmi vonzót nem találok ebben a csajban, egy bolti eladónak elmenne, vagy kasszásnak, de hogy ő érte epekedjünk a vásznon. Ugyan már. Ráadásul el se tudom hinni, hogy egy ókori kis suna. És akkor el is érkeztünk Kit Harringtonhoz, aki állítólag azért vállalta elé ezt a szart, mert megkívánta a szálkásítást Christian Baletől, és valóban öt hét alatt egy igazi adonisz testét gyúrta ki magának, szó se róla - ugye, ő a Trónok Harca Havas Jon-ja - mikor megláttam a kockáit, első gondolom az volt, de megváltozott ez a gyerek, de hát hallottam én már cifrább dolgokról is, mint egy kis CGI kockahas.

Ha ezt a mindenképpen elismerésre érdemes tényt elhanyagoljuk akkor azonban marad az, hogy főhősünk szól vagy két tucatot a teljes történet alatt, akkor is minek, hiszen ő a kelták utolsó nagy harcosa, akiből gladiátor lesz - na ne basszál máááár, tééényleeeeg - ott összehaverkodik egy fekával, és ketten majd jól megdöntik a mini diktátor hatalmát, de közbe szól Vesuvius, így inkább gyorsan egymásba szeretnek a fiatalok, menekülnek egy sort, majd meghalnak.

l_11072013_1200.jpg

Technikailag a CGI ugyan elsőre pofás, de minthogy a film 70%-a sötétben játszódik, így nem igazán érzékelhető, a 3D egy vicc, a film zenéje pedig ugyanolyan iszonyatosan silány mint a színészi alakítások, fogalmazhatnék úgy, hogy jól kiegészítik egymást... 

Szóval, minden hiányzik ebből a filmből ami ahhoz kell, hogy ne aludj el rajta, motiváció, izgalom, vonzódás, kémia, jól megírt párbeszédek, és a méltóság. Te jó isten mennyire klisés itt néhány jelenet. Még a legérdekesebb karaktert talán Sutherland jobbkeze kapta, neki van egy egész fasza párbaja a néger gladiátorral, de még azt is keresztbe sikerült baszni, mert ömlik a tufa, és ahelyett hogy rájönnének, hogy itt már tényleg semmi értelme egymást gyilkolni, az utolsó pillanatig harcolnak.

Rossz volt látni mindezt a középszerű megvalósítást attól az embertől aki tíz éve még ha hülye filmeket is rendezett, de legalább kicseszettül szórakoztatóak voltak. A Pompeji-nek viszont sajnos be kell érnie a szimplán hülye jelzővel.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.03.18. 11:24:31

A vikingekről szóló filmekben is lesz feketebőrű????

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.18. 14:29:55

@Hoppácska: nézd ez egy ilyen műfaj, legyen, leszarom, annyira nem zavaró egy Római filmben, mert hát tényleg nagyon sok afrikai rabszolga volt, az viszont már igen is az, hogy a szerepe egy az egyben ugyanaz mint a Gladiátorban látott rabszolgának...

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.03.18. 21:22:23

és ez a híres regény alapján készült? (Amiből én mondjuk csak a Zórád féle képregényverziót olvastam.)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.18. 21:26:53

@MolnarErik: minthogy a szerzők között nincs meg emelítve, így erősen kétlem...

2014.03.19. 12:41:03

„Szóval, minden hiányzik ebből a filmből ami ahhoz kell, hogy ne aludj el rajta, motiváció, izgalom, vonzódás, kémia, jól megírt párbeszédek, és a méltóság.”

Kedves Barátom, ami engem illett, szerintem mindezt a rendező egész eddigi életművéről elmondhatjuk. :))

Néhány éve az IMDB-n még Roman Polanski várható filmjei között szerepelt egy POMPEJI címet viselő projekt. Nem tudom, ez lett volna-e, vagy valami egészen más, de az övét szívesebben megnéztem volna, mint Andersonét.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.19. 14:52:25

@field 64: nem bántani Andersont!!!! talán az egyetlen tényleg méltó videojáték adaptációt ő adta a világnak (Mortal Kombat) az Event Horizontért szét szopkodják bizonyos körökben, (azt még nem láttam), a Katon
át szintén dicslérik (sziontén még adósságom) az első Resi film is piszok szórakoztató, és a Halálfutam remake is jó, (még nem írtam róla) sőt urambocsá nekem a 3 testőr is tetszik

szóval egyik kedvenc rendezőmnek is mondhatnám, mert egy ideig megbízhatóan szállította amit vártam tőle,

egy ideig, de ez a filmje Botrány, és idén jön még egy Resi tőle

2014.03.19. 15:33:03

@scal:

Na, akkor lehet, hogy mégis meg kéne néznem ezt a POMPEJI-t, hátha nekem bejönne, merthogy a direktor általad emlegetett filmjeivel ez egyáltalán nem történt meg. Ráadásul szeretem az ókori témájú filmeket.

2014.03.19. 15:34:54

@scal:

Athos64 is én voltam. Időnként belezavarodom a különféle álneveimbe.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.19. 20:03:46

@field 64: nagyon, meglennék lepve ha ez neked bejönne

szerintem inkább arról van szó, hogy
1, a rendezőre jellemző hülyeség neked alapjáraton sem tetszik,
2, ez a film már nekem IS sok, akkor neked? :D

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.03.19. 21:22:07

@scal: akkor ez lehetett a baj.
Szal nincs benne a csajra ácsingózó gonosz egyiptomi pap?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.19. 22:27:47

@MolnarErik: a csajra egy római szenátor ácsingózik, tehát nyomokban tartalmazhat valamit az eredeti ötletből, de erősen eltorzítva

a 2003-as verziót te láttad?

2014.07.11. 23:28:20

Nos, megnéztem, és nem tetszett túlzottan, bár egyszer végig lehet nézni.

Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével. Őszintén szólva engem nem zavarna a szerelmi szál, ha csak annyi súlyt kapna, amennyit érdemel. Egy ilyen típusú filmet szerintem a fordulatos cselekmény, a látvány és a sztárok és/vagy jó színészek vinnének el, de itt főleg az elsőből és a harmadikból meglehetősen szűkösen vagyunk.

Azon már fent sem szeretnék akadni, hogy a történet elején látható kölök ugyebár öregszik vagy húsz évet, a két főgenyó viszont igencsak jól tartja magát: mit sem öregedtek a film eleji mészárlás óta. Azon se szeretnék leragadni, hogy az alkotók észrevehetően a SPARTACUS-ból és a GLAIÁTOR-ból igyekeztek meríteni, de legalább jól csinálták volna!

Kiefer Sutherland sajnos tényleg feledhető, egy Arany Málnát persze megérdemelne. Kit Harrington puszta külseje (az a gondosan megtervezett csapzott hullámos haj!) teljesen egyértelművé teszi, hogy ez a film főleg a tizenéves korosztályt (elsősorban a lánykákat) célozza meg, mert hát a srácot Isten is a Bravo-poszterekre teremtette, de mint karizmatikus kelta harcos, sajnos teljesen hiteltelen. Ez persze csak azért nem annyira zavaró, mert méltó társa filmbeli szerelme. A hölgy nevét nem tartottam fontosnak megjegyezni, de az feltűnt, hogy a feje aránytalanul nagy a teste többi részéhez képest. A többi színész is kb. ugyanazt a sablonkaraktert hozza, mint amilyeneket a hasonló filmekből ismerünk.

Egy előnye azért van a filmnek: a hasonló szuperprodukciók 150-180 percéhez képest ez „csak” 105 perc, bár az is igaz, hogy 150-nek tűnt. :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.12. 08:18:36

@field 64: "Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével. Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével.Egyetértek Scal kolléga fenti véleményével." olyan rég hallottam már :D És olyan jó hallani/olvasni.
süti beállítások módosítása