Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szemfényvesztők 2

2016. június 10. - Lazók György

Pár éve még nem sokan gondolták, hogy a bűvészekben és a tolvajokban lehet bármi közös, azt pedig pláne nem, hogy a két szakmát összeházasító alkotásból a nyár meglepetéssikere lehet. Louis Letterier (A titánok harca) filmje nyerő szereposztásával, csavaros történetével, valamint a humort és a látványos trükköket ügyesen keverő rendezésével ideális választás volt egy könnyed kis szórakozásra. Abból az első részben se csináltak túl nagy titkot, hogy szívesen folytatnák a négy lovasnak elnevezett csapat kalandjait. Ez a nyár idáig arról szólt, hogy ugyanazt még egyszer nem is olyan egyszerű lenyeletni az emberekkel, mint azt a stúdiófőnökök gondolják, amihez csatlakozhat a Szemfényvesztők második epizódja is, mely azóta nem tűnt annyira tuti ötletnek, hogy a távozó rendező helyére Jon M. Chut vették fel, akinek korábban a G.I. Joe franchise-t kellett volna helyreraknia, de ez még Dwayne Johnsonnal a fedélzeten se ment neki. 

now-1.jpg

Bár a film elején összefoglalják a korábbi eseményeket azok kedvéért, akik kihagyták az előző részt, mégis az miképp felveszik a fonalat, csak fokozza a zavart. Elég furán hat például, hogy Rhodes ügynök (Mark Ruffalo), akiről kiderült, hogy ő volt a szálakat mozgató főmágus, még mindig az FBI-nál dolgozik. Ha netán rémlene, hogy összejött azzal a francia csajjal a Becstelen brigantyk-ból, akkor igazad van, ám a készítők úgy tesznek mintha Mélanie Laurent karaktere soha nem is létezett volna. Nem ő az egyetlen hiányzó. A négy lovasból egy, Isla Fisher szülési szabadságra ment. Őt Lizzy Caplannel pótolták, aki újoncként érkezik a bűvészbandába, melynek tagjai az első rész óta eltelt időben konkrétan semmit se csináltak. Mikor végre új megbízást kapnak az igazságosztó bűvészek titkos társaságától, a Szemtől, rögvest le is buknak. Mivel a baj nem jár egyedül, megzsarolja őket a kisebbrendűségű komplexusban szenvedő Walter Mabry (Daniel Radcliffe). A lovasoknak el kell lopniuk egy chipet, amivel bármiféle számítógépes rendszerbe be lehet törni. Eközben a nyomukban jár az FBI és pár régi ismerősük is (a visszatérő Michael Caine és Morgan Freeman), akiket még korábban átvertek.

A Szemfényvesztők 2 tankönyvi példája annak, hogy mennyire nem mindegy, ki ül a rendezői székben. Louis Letterier a legnagyobb jóindulattal se több egy tisztességes iparosnál, de ő legalább képes elmondani egy történetet. Jon M. Chu pályáját zenés-táncos műsorokkal kezdte, így némi színpadi érzék a legtöbb, amivel rendelkezik. Mikor a bűvészmutatványokkal elkövetett átverések kerülnek előtérbe akkor még nagyjából tudja is, hogy mit kell tennie. Ha csak annyi lenne a feladata, hogy megmondja hová kell tenni a kamerát és, hogy mennyi reflektor kell a háttérbe, nem is lenne semmi baj, de egy rendező dolga itt nem ér véget. Így hát mikor olyan kihívások elé kerül, hogy meddig tartson egy jelenet, vagy meg kell oldani, hogy szereplői természetesen viselkedjenek, már benne van a pácban. Egy-egy bizarr momentum láttán csak néztem magam elé, hogy ez meg mi volt?! Chu határtalan dilettantizmusában még a film legötletesebb részét is az esztelenségig nyújtja, mikor is a csapat egymásnak adogat egy kártyát, amibe egy chipet rejtettek, mialatt az őrök átkutatják őket.

now-5.jpg

Ha a főnök egy idióta, megvan a veszélye, hogy még azok a beosztottak is rosszul kezdenek dolgozni, akik amúgy értik a szakmájukat. Azok után, hogy Woody Harrelson, Jesse Eisenberg és Dave Franco milyen jól együttműködtek az előző részben, hihetetlennek tűnhet, hogy Chunak sikerült elpárologtatnia szinte minden kémiát a gárdából. Mivel Dave Franco karaktere előzőleg is meglehetősen szimpla egyéniséggel rendelkezett, őt érte a legkevesebb kár, a többieket viszont mintha kicserélték volna. A főszereplők élettelenné és ellenszenvessé váltak, amin csak súlyosbít az az unottság, rosszabb esetben tanácstalanság, mellyel a színészek eljátsszák őket. Woody Harrelsonból kiszívni a humort szinte művészet, de Chu elérte, hogy a színész mélyebbre süllyedjen annál is mikor egy Adam Sandler-filmben transzvesztitaként jelent meg. Ez az igazi bűvészmutatvány, melynek titka nem más, mint, hogy a Szemfényvesztők 2-ben eljátszatták vele a saját gonosz ikertestvérét. Harrelson egyébként békében átaludja a filmet, de mikor megjelenik kifehérített fogakkal, nevetséges parókában, egy olyan irritáló ripacskodásba kezd, amit talán még a hírhedt Pauly Shore se vállalna be.

now-3.jpg

Harrelsontól csak orrhosszal marad le Lizzy Caplan, aki normál esetben egy elbűvölő leányzó, ám ezúttal akárhányszor csak megszólalt, szabályosan könyörögtem, hogy fogja már be a száját! Morgan Freeman és Michael Caine jóformán csak teázni illetve a fizetésükért ugranak be, míg a Harry Potter voltam-kártyát gyengén kijátszó Daniel Radcliffe a színészi karrierjét temetni. A Szemfényvesztők egyik fő erősségének, a szereposztásnak a tönkretételével Chu természetesen nem állt meg. Míg az első részben csak a befejezésnél tört meg az illúzió, a folytatásban az első pillanattól kilóg a nyuszi a kalapból. A bűvészmutatványok irrealitását addig fokozták, hogy teljesen súlytalanná és feszültségmentessé váltak. Ehhez jön a zagyva mitológia a Szemről, mely az illuzionistákat méginkább a szuperhősök felé tolja. Elvileg annak örvendetesnek kellene lennie, hogy ezúttal több időt töltünk el a lovasokkal, csakhogy az bénulással, vitatkozással és a kellékeik beszerzésével megy el. Az amúgy is fájdalmasan kiszámítható történet lendületét a készítők nem csak, hogy rendre hagyják megtörni, de még érzelgős részekkel is fárasztanak. A műízű szirup, amivel mindjárt a film kezdését nyakon öntik nagyon nem hiányzott. Az mégkevésbé, hogy Rhodes ügynök harminc évig tervezett bosszúját egy ostoba félreértéssé degradálják, aminek ráadásul semmi értelme. Illúziónak itt nincs helye, a Szemfényvesztők 2 egy kiábrándítóan rossz folytatás. A résztvevők máris a harmadik részre készülnek, pedig a varázs rég elmúlt.              

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.10. 10:21:53

"Woody Harrelsonból kiszívni a humort szinte művészet"

??? mikor volt ez a csávó humoros? talán a Pénzvonatban? az is ritka egy szar film, sose értettem ezt a Harrelson hypeolást, a csávó kb. úgy néz ki mint egy lángossütő

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.06.10. 10:23:20

@scal: Mostanság nézem újra a Cheerst. Szerintem már ott is az volt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.10. 11:21:26

@Lazók György: hát lehet hogy valami sorozatban ezer éve, de hogy filmben nem láttam még ilyen szerepben, nem a humoros jelző jutna eszembe róla inkább a furcsa, idegbeteg, elembajos, és stb. haosnlók

pl. miért is gondolta hogy jó lesz ha travit játszik? :D

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.06.10. 11:39:14

A J.I.Joe megtorlás iszonyatos volt, bugyuta és még Ray Park szenzációs harci tudásából sem tudtak megmutatni semmit, az idióta kameramozgások és trükkök miatt, pedig Darth Maul egymagában elvitte volna azt a szart is.
A Szemfényvesztők meg egyre laposodott és a lezárása sem tudta rendbe hozni. De legalább volt benne lehetőség.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.06.10. 13:19:14

@scal: Tudnék mondani nem egy mozifilmet, amiben Harrelson humoros volt, de ezek szerint vagy nem láttad őket, vagy nem tartottad bennük őt viccesnek, szóval kár is lenne erőlködni. Az pedig, Adam Sandler, hogyan veszi rá a színészeket, hogy játszanak a filmjeiben, Hollywood egy nagy rejtélye. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.10. 14:18:54

@Lazók György: hát most nem azért, de a Ki nevel a végén Sandler egyik legjobb filmje. Nicholson is vicces volt benne, pedig róla se az jut eszembe elsőre, hogy ááá ő egy humoros csávó.

Harrelsonra gondolván olyan filmek jutnak eszembe mint a Született gyilkosok, vagy a Larry Flynt - vagy épp az Éhezők Viadala négy részes trilógia, csupa móka és kacagás btw mai napig a Született gyilkosok kultszerepéből éldegél

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.06.10. 14:46:24

@scal: Ezek mellett játszott jó sok vígjátékban is. Az, hogy a Született gyilkosokból élne, erős túlzás. Egy kedvelt színész ettől a kultszerepétől függetlenül.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.10. 18:21:17

@scal: Zombieland? Tökös tekés? Amúgy az Éhezők viadalában is humoros mellékkarakter volt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.13. 13:36:18

@Santino89: az volt? :D

oké a Zombilandet elfogadom, de a Tökös Tekés? az az a film, amit vígjátéknak kezdtek csinálni aztán tíz perc után meggondolták magukat és inkább szociodrámát forgattak belőle? :p

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.13. 14:03:21

@scal: szociodrámát? tudod te mit jelent egyáltalán ez a szó? :D mert az minden, csak nem a Tökös tekés. vagy azt is ezer éve láttad, és hülyeségeket beszélsz? :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.13. 14:30:48

@Santino89: miért is ne tudnám? ezer éve láttam de sajnos élénken él bennem a csalódás, merthogy azt hittem vígjáték, erre minden volt, csak épp nem vicces

viszont Woody Harrelsonra azt hittem hogy Jeff Daniels :D őt is utálom

ki ne derüljön erről is, hogy valami nagy kult filmed, meg kedvenc "vígjátékod"

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.13. 15:59:19

@scal: egyszer láttam, de szétröhögtem rajta az agyamat. lehet neked is tetszene most már ez a sötétebb humor, hátha értél azóta ;)
"- felkeltem pitymallatkor, megfejtem a tehenet. makacs egy jószág, meg kell hagyni.
- nincs tehenünk. bikánk van" :D és folyik ki a szájából :D
amúgy neked valami komoly problémád lehet az arcok tévesztésével. biztos van erre valami szakszó.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.14. 13:06:53

@Santino89: minél több Farelly filmet látok annál inkább rájövök, hogy nem nekem való ez a fajta humor, pláne ahogy mindig beintegrálnak egy egy nyomorékot, vagy deformációt

az egyetlen film, amit viccesnek tartottam tőlük az Keresd a nőt

jah és a Dumb és Dumbert is undorítónak és szörnyűnek ítélem :D, sőt bár nem Farelly de én a Maszkon is csak így néztem hogy ez most mi a szar

sőt Ace Venturából is inkább csak a kettes ami tetszik = Jim Carreyt is utálom valójában :D

én 2000 előtt totál átlag néző voltam vagyis ilyen mélységekbe nem jutottam el Woody Harrelson? az valami motorbicikli márka?
süti beállítások módosítása