Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Indiana Jones és a Sors tárcsája

2023. június 27. - scal

Hiányzik a sivatag, hiányzik a tenger, de leginkább a nyolcvanas évek hiányzik, amikor még tudtak filmeket csinálni...

dial.jpeg

A most következőkben leírom ifjabb Henry Jones, alias Indiana Jones nekrológját, aki élt, küzdött, és reményt adott. Kalandot keresett, hírnevet és vagyont hajkurászott szerte e földön, és nyilvánvalóan nem csak számomra jelentett példaképet. Úgyhogy, ha valami hurráoptimista kritikára vágysz, akkor keress valami más felületet, mert itt most nem az van, hogy egyik szemem sír, a másik meg nevet, hanem az egyik szemem zokog a másik meg kiszúrták. Nem, nem tetszett a film, tök jó volt a trailer, és nagyjából ennyi jó az egészből, maguk a jelenetek kifejtve üresek, lélektelenek, unalmasak, és ennek tetejében még az egész plot is egy kegyetlen nagy baromság. És ezt a remek forgatókönyvet három ember hozta össze. Megérte kotlani rajta tizenöt évet.

Megpróbálok valami jót találni ebben a katyvaszban. Először is, annyira azért nem baszták el, mint a vállalhatatlan Kristálykoponya királyságát. Mi sem bizonyítja jobban mindezt, minthogy a Rotten Tomatoes drasztikus 38%-a, ami a cannes-i bemutató után viral lett, mára felkúszott suttyomban 60%-ra, tehát beért. A film első húsz perce kifejezetten sokat ígérő, és megcsillant valamit a régi trilógia - merthogy trilógia létezik ebből, és az a film, amiről nem beszélünk - legjobb jeleneteiből. De egyrészt ez nem tart sokáig, - a meglepetést maga a trailer lőtte le - másrészt pedig, annyira túltolták, hogy kis híján visszájára fordul az egész jelenetsor. Mindenesetre az látszik, hogy tanultak Az Ír hibájából, és sokkal okosabban használták fel a deep-fake technológiát, mint bárki ezt megelőzően.

Néhány karaktert is jól eltaláltak, pl. Mads Mikkelsen eléggé odatette magát főgonoszként, akár emlékezetes is lehetne, nem ő tehet róla, hogy pocsék szerepet írtak neki. Külön tetszett Boyd Holbrook mint legfőbb henchmen, és Thomas Kretschmann ötezredik náci megformálása. Valamint Harrison Ford megint elemében van, nem alibizte végig a filmet, mint ezelőtt megannyiszor, nem unottan, hanem frissen, fiatalosan lendít át ezen a két és fél órán. Nem tudom, alapból kozmetikáztak e rajta, de a negyedik filmben sokkal öregebbnek és fáradtabbnak látszott, ahol csak hatvanöt volt. John Williams muzsikája most is jó, bár meglepetést már nem tud okozni, és... jah igen, van egy jó poén a filmben, és azt hiszem nagyjából ennyi.

shot.jpeg

No de, térjünk csak rá a film ostorozására, amit az erősen megérdemelt, és kezdjük is az elefánttal, akarom mondani vombattal a szobában. Honnan a francból akasztották le ezt a Phoebe Waller-Bridge-et? Erre mondták régen: ez vajon kinek a szeretője? Ilyen antipatikus, irritáló, fölényes, flegma, hülye picsát, mint akit a filmben ripacskodva alakít, azért nagyítóval kell keresni az elmúlt százhúsz év filmes termésében. Talán Brie Larson meg Amber Heard lehetnének méltó ellenfelei, elsősorban azokért, amiket leműveltek az elmúlt években, de az ő javukra legalább azt lehet írni, hogy szépek. Waller-Bridge meg nem az. Ellenben az egész filmre rátelepszik, mellette a címszereplő Indiana inkább csak asszisztál, és minden jelenetben azt juttatja az ember eszébe, ő Kathleen Kennedy kétlábonjáró öntudata. Ő a jövő, Indy meg a múlt. És most megspórolom a következő három bekezdést, hogy a woke-generation-next jelenségen őrjöngjek, igen ugyanezt csinálják az összes franchise-al, amiben eddig férfi volt. Aki ezt nem veszi észre, az VAK. Kötőtűket igényelhet a blog címén, ingyen postázzuk.

Emiatt nagyjából élvezhetetlenné válik az egész film, ami különösen azért csalódás, mert a Sors Tárcsája, annyira MacGuffin, hogy a film végéig nem is használják, - és a százötvenszer látott, nincs meg a másik fele, de ahhoz kell egy térkép, bejáratott úton jutunk el hozzá. Közben meg azt hittem, van annyi eszük a készítőknek, hogy ezt a szerkezetet oda-vissza tekergetik, hogy minél nagyobb kavarodást okozzanak az időben, amit aztán majd ki kell javítani. Olyan nedves vágyálmokat már csak félve említek meg, hogy akár hőseink látogatást tehettek volna az egykori filmek kulcsjelenetiben, mintegy meglovagolva a Végjáték második harmadát. Úgy valóban szép lezárás, sőt főhajtás lett volna, akkor MINDENT megbocsátott volna a világ ennek a filmnek. De nem, a film első húsz perce mintegy demozza, hogy erre is képesek lettek volna, ilyen is lehetett volna az egész film, csak nem akarták, mert inkább az érdekelte a készítőket, hogy bemutassák az öreg és elcsigázott Indiana hétköznapjait 1969-ben.

Azt se értem mi az isten történt James Mangolddal? Aki egy Logant, meg egy Aszfalt királyait levezényelt, hogy a francba képes olyan akciószcénákat kreálni, ahol annál unalmasabb lesz az egész, minél jobban pörögnek a dolgok? Dögunalmas lovaglás, dögunalmas tuk tuk chase, semmi feszültség, nulla suspense a mélytengeri jeleneteknél, és akkor mindez nyakon öntve egy csomó teljesen fölösleges áltudományos maszlaggal, amiben még az olyan egyszerűbb dolgokat se sikerül megértetni a közönséggel, mint a Polübiosz négyzet. Igen, az egy viszonylag egyszerű dolog, csak sikerült bonyolultan előadni. Nincs a filmnek tempója, rettenetesen érződik a két és félóra - fölösleges - játékidő, és kétségbeesetten pórbálja saját ötlettelenségét a trilógia ismertebb jeleneteivel pótolni, lásd; rovarhotel. És mint írtam, EGY jó poént tartalmaz az egész film! Háromszáz millió dollár ennyire elég.

221201172001-04-indiana-jones-and-the-dial-of-destiny.jpg

Tegye már fel a kezét, aki szereti látni megöregedve a hőseit? Mert én NEM! Azt meg pláne nem szeretem, amikor lépten nyomon azt érezteti a film, hogy haszontalanok, eljárt felettük az idő, semmi keresnivalójuk a modern világban és legfeljebb egy múzeumban a helyük. De még ennél is vérlázítóbb, hogy még a negyedik film viszonylagos happy endjét is retconolja, és öreg Jonesunk egy megtört, az életbe is belefáradt ember, akire még a saját tanítványai sem figyelnek már. Miért kell valakit ennyire megalázni? Miért kell valakit, ennyire deheroizálni? Ott van az öreg Jones karaktere, aki annak idején egy teljesen vagány figura volt, hiába deresedett a haja. Kivel azonosuljon így a néző? Trottyos Jones-al? A femináci okoskatörppel? Vagy a kisgyerekkel, aki csak azért került a filmbe, hogy leutánozzák Picur karakterét a Végzet Templomából?

Azzal zárom soraimat, amit a filmben többször is elmondtak, ez a film cinkelt lapokkal játszott a trailerben, és vagyont és dicsőséget ígért, és mindössze egy hatalmas blöffre futotta tőle. Úgyhogy azt mondom én neked Sanyi, hogy kezünkbe kell venni a dolgokat! Majd mi megszerezzük magunknak a Sors Tárcsáját, és visszamegyünk 1953-ba június 5-re, és minden gondunk megoldódik egy csapásra.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutánnia 2023.06.28. 00:07:53

Pontosan ezt gondoltam, hogy ilyen lesz a film, és most csak megerősítettél, hogy nem feltétlenül kell ezt nekem látni. :(

Amúgy nagy kár Indy-ért, de az elmúlt pár évben is inkább mindenhol azt olvastam, hogy mennyire idejétmúlt karakter (túp férfias, nőzik, meg elrabol random országokból kincseket, és nem adja vissza, ejh). Megváltozott a közízlés sajna, Indyt meg nem kellene már ebbe beleerőltetni.
Gondolom Fordot meg simán meggyőzték, hogy meghal a karaktere, az utolsó pár filmjében már eljátszották ezt (például Star wars), de ne legyen igazam. Ha meg is nézem a filmet, kb ez lesz az egyetlen ok, hogy lássam hogy megtették-e

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.06.28. 19:05:23

@lutánnia: az a baj, hogy én az utolsó pillanatig reménykedtem, hogy ebből egy jó film lesz... :/

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2023.06.28. 23:13:57

Szinte minden mondatodnak ellentmondanék szívem szerint.

Én az első részt imadtam még a nyolcvanas években, a.masodikat nem szerettem. Az utána következőket iparosmunkáknak éreztem, a negyediket sem rosszabbnak, mint a harmadikat. Ez viszont nagyon kellemes meglepetés volt, főleg mivel előzőleg olvastam rendkívül kedvezőtlen kritikádat. Ritkán hallok tapsot a moziban, de ma az Aréna IMAX termében nemcsak szorvanyos taps volt, hanem hosszan tartó egyöntetű.

Nagyon szép, megható lezárása volt ennek az Indy Jones mesének.

Azt sem értem, hogy mi bajod Phoebe -vel. Cuki volt, bájos, nekem tökéletesen működik a karaktere. Ellenben a 2-3-4 epizod noi karaktereivel, melyek erősen felejthetoek voltak.

Én mindenkinek azt ajánlanám, hogy aki szerette a frigyladát, az feltétlenül nézze meg, mert sok szép pillanatot fog okozni!

Nyilvanvalo, hogy nem lehet olyan filmet csinalni, ami mindenkinek egyformán tetszik
Velemenyeink kulonbsege illusztralja, hogy milyen mashogy latjuk ugyanazt a filmet. Olvasva amit irsz, mintha m.is ugyanazt lattuk volna.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.06.29. 19:28:47

@moodPedro: ne haragudj de aki egy kalap alá veszi a hármast a négyessel (ami annyira borzalmas, hogy a South Park nem véletlenül parodizálta ki) azt nagyon nehezen fogom tudni meggyőzni bármiről is

például, hogy Willie Scott meg Elsa emlékezetes női karakterek (hát Willie Scott a filmtörténet legidegesítőbb nője, nem is értem, hogy lehetne elfelejteni) - hozzátenném, ha valakit érdemes megemlíteni a negyedik részből az pont Cate Blanchett

nem is értem, hogy lehetséges a kettőt egymás mellé tenni, amikor ha létezik a filmes életemnek nagyon kemény kérdése, az pont az, hogy a Frigyláda vagy a Kereszteslovag a jobb e? harminc év alatt nem tudtam pontot tenni erre a kérdésre, mindig az tetszik jobban, amit nézek éppen

mi bajom volt Phoebe-vel? te azért amúgy látod mi zajlik a filmes körökben úgy az elmúlt 7-8 évben? és főleg mi zajlik a Disney táján? hogy mára eljutottunk oda, hogy már nem is kell szépnek lennie egy "erős női karakternek" elég ha nyomokban tartalmazza a nőiesség bizonyos elemeit

tök jó példa Rachel Weisz a Múmiából, ő is okos volt, ő szervezte meg a teljes akciót, és egy pillanatra nem volt ilyen irritáló, okoskodó, kioktató, plusz a tetejébe még gyönyörű is volt, mindennek az ellentéte amit Phoebe képviselt ebben a filmben, nagyjából azt a nagyképűséget, flegmaságot formálta meg, amit a jelenlegi Zs generáció képvisel
"Polübiosz? már öt évesen tudtam kódolni a Plübioszt" azt ott röhögi pofán Mr. Jonest, és tele van hasonlóan vérlázító jelenetekkel az egész film

az emberek meg azért tapsoltak, amiért a Star Wars 7-en is tapsoltak, mert a nosztalgia ezt váltja ki, mert egy 80 éves Fordot látni, aki itt pl szívét lelkét beletette a játékba nem alibizett mint az Ender's Game-ben, az megható, az indokolatlanul visszarángatott John Rhys Davis is megható, meg Karen Allen is, aki teljesen indokolatlanul mégiscsak visszatér a végén

a Frigyláda pont azért tetszik, mert tökéletes ellentetje ennek a filmnek, hogy elbántak itt a főgonosz karakterével? lezuhan a repülővel, pffff wtf? semmi arcleolvadás, semmi múmiává oszlás? Indy egész életében kereste Arkhimédeszt, na ne már, kár hogy ezt is a seggükből rángatták elő

mindenesetre HA neked tetszett, annak örülök, én viszont borzalmasan unatkoztam rajta, és dühöngök a kihagyott lehetőségek miatt

amúgy suttyomban követem a blogodat, szép feladat :)

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2023.06.29. 19:55:52

@scal: "ne haragudj de aki egy kalap alá veszi a hármast a négyessel azt nagyon nehezen fogom tudni meggyőzni bármiről is"

Ezt ne is érezd feladatodnak ;) - te leirtad a saját kritikádat, en pedig - mivel engeded a kommentet - leírtam az én véleményemet, ami szöges ellentétben van a tieddel... phoebe nekem tényleg (!l bejött... Abban viszont egyetértünk (és ez mar nem ezzel anfilmmel kapcsolatos), hogy Hollywood ugyanolyan melyponton van (kb 10-15 éve) , mint a negyvenes - otvenes evekben. Akkor is az oncenzuraval (hayes-kodex) kuldtek magukat padlora, mint ahogy most ezzel a hatartalanul buta pol.korrektseggel... majd 10-20 even belul jon talan nehany tokos rendező, aki felrugja ezeket a szabalyokat, es attorik a korlatokat.... Addig maradnak a szamomra nezhetetlen szuperhosok... De legalabb itt van Phoebe.. :)))))

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2023.06.29. 20:00:46

@scal: ja... Rachel Weisz-be a Napfeny Ízében szerettem bele, szóval részben egyezik az ízlésünk:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.06.29. 21:38:41

@moodPedro: gondolkodtam már hogy egyszer írok egy Hogyan olvasd a kritikát ha néző vagy, Hogyan olvasd ha alkotó vagy segédanyag/publicisztika megírásán mert sokan személyes támadásnak veszik a kritikusi véleményt, miközben annak inkább afféle útmutatónak kellene lennie. Santinoval aki alapította a blogot például alig van közös dolog amiben egyetértenénk miközben egyik legjobb barátom. Szóval nem olyan nehéz ez csak tiszteletben kell tartani a másik véleményét, és ezt a mai világban nagyon kevesen tudják elképzelni is.

Gery87 2023.07.09. 00:13:00

A nyugati civilizáció hanyatlik.
Vége van.
Saját mítoszait, hőseit rombolja, pusztítja, fitymálja.

Külön kárhozat és pokol Fordnak aki többször nyilatkozta hogy mennyire nem tud az egyébként az őt sztárrá és híressé tevő karakterekkel "azonosulni" és örül ha vége van meghalnak stb.
Nem tudom miért csinálja ezt.
Megbolondult.

Régóta mondom: 89 után lezárult valami, nem érdemes komolyan venni bármit ami történik. A saját elménk épsége érdekében.

Svarci, Stallone, Ford....mind megtébolyodtak, megbuzultak.
Nem tudnak tisztességesen megöregedni, visszavonulni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.09. 00:31:53

@Gery87: nem 99-et akartál írni? :D azért a 90-es évek elég szép számmal adott még élvezhető filmeket

Gery87 2023.07.09. 11:22:19

@scal:

OK, legyen:)
Valóban jó filmes évtized volt még.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.09. 18:44:08

@Gery87: akkor kötözködök tovább. Nézed meg a Schwarciról készült dokut a Netflixen, vagy a Fubart és aztán tedd mellé Slyt aki szarrábotoxolta magát. Azért nem mindegy a két életút. Meg hát megöregedtek, nem tudnak életük végéig 30 évesek maradni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.07.12. 09:13:54

Egyszerre az új a friss film és a megörgedett Indy. Összességében a sztori is, az ellenfelek is, de még Ford is jó volt benne. Nálam a jobb filmek közé tartozik, bármennyire blaszfémia, de simán odatenném az eredeti 3 mellé, akár cserélnék is belőle, hogy top 3ba kerüljön az 5ből!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.12. 13:21:49

@doggfather: na akkor fokozzuk a blaszfémiát, melyiket cserélnéd ki belőle? "de még Ford is jó volt benne" öööö kb egyedül Ford voilt jó benne, úgyhogy a de még kitételt nem is értem, a sztori ígéretes volt a film első feléig hogy egy oltári nagy baromsággal érjen véget, az ellenfelek jók voltak de eltékozoltak, lás da főellenség méltatlan halálát

Gery87 2023.07.12. 22:55:38

@scal:

Én úgy gondolom az embernek tudnia kell tisztességesen megöregedni!
Nekik nem igen sikerült.
Meg a rocksztároknak sem megy....lásd legutóbbi Budapest Mötley koncert...Mick kibaszása...20 éve aba kellett volna hagyni, elmenni golfozni, akármi.

Tudni kell időben abbahagyni vagy nem felülni a divathullámra!

(A svarci filmet nem láttam, de 10 éve is megmondták hogy egy álszent gátlástalan fasz az ürge, ha izmos akcióhőst kell játszania, mert az a menő akkor az lesz, ha "buzulni" kell akkor azt csinálja...a lényeg hogy a pénzénél legyen és megkapja a figyelmet. így lett a Hammeres 80-as évekbeli izomkolosszusból, a testépítők példaképéből egy Priusos gyökér...)

Fordról már elmondtam mit gondolok.

Terézágyú 2023.07.13. 12:58:15

@scal:
"tök jó példa Rachel Weisz a Múmiából, ő is okos volt, ő szervezte meg a teljes akciót, és egy pillanatra nem volt ilyen irritáló, okoskodó, kioktató, plusz a tetejébe még gyönyörű is volt"

Éppen emiatt totál valószerűtlen, mesefigura.
A bombanő, aki "könyvtáros és hobbi-egyiptológus" :)))) aki a kairói múzeum könyvtárában dolgozik, és természetesen nincs senkije.
Ilyenek a könyvtárosnők? Nem, csak ilyennek akarjuk látni őket.

Egyébként az új filmet nem láttam, azt nem tudom, hogy új nő milyen, reméljük, hogy a realizmus kedvéért lett olyan, amilyen...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.13. 15:23:46

@Terézágyú: dehogy azért lett, azért lett olyan amilyen mert Kathleen Kennedyvel történt valami gyerekkorában és kihasználja a hangyafasznyi hatalmát hogy terrorizálja a fehér férfiakat

"Éppen emiatt totál valószerűtlen, mesefigura.
A bombanő, aki "könyvtáros és hobbi-egyiptológus" :)))) aki a kairói múzeum könyvtárában dolgozik, és természetesen nincs senkije.
Ilyenek a könyvtárosnők? Nem, csak ilyennek akarjuk látni őket."

most tegyük félre, hogy én ismertem egy-két ilyen könyvtárost (meg magyarországon egy sima kasszás csaj is lehet bomba nő, szóval ez nem olyan nagy furcsaság) DE ezeket azért hívják játékfilmnek és nem dokumentumfilmnek, mert a szórakoztatás miatt nem a realizmusra törekednek, ennyi erővel Indiana Jones kalandjai se léteznének, mert a legtöbb archeológus nem azt csinálja mint Indy a filmekben

és ameddig időt utaznak ne pont a nőkön akarjanak már realizálni,

Terézágyú 2023.07.13. 15:39:53

@scal:
"ennyi erővel Indiana Jones kalandjai se léteznének, mert a legtöbb archeológus nem azt csinálja mint Indy a filmekben"

Öööööö.... hát ez az, hogy az összes Indián János-film szimpla mese, amelynek köze nincs a valósághoz :) Ez nem gond, a gondok ott kezdődnek, amikor valaki a valósághoz próbálja igazítani némileg. Illetve amikor változik a meséhez való viszonyunk, részint mer a kor is változik, részint, mert a (élet)korunk is változik.

Terézágyú 2023.07.14. 08:33:53

Tegnap mentem egy kört a Chasm című dosos játékban, ami annak idején 20/25 éve nagyot ütött (de mondhatnám a Doomot stb.)
Az a játék, ami akkoriban óriási volt, ma egy röhej. Mi az már, hogy ott van egy terem, közepén egy fegyverrel, és nem tudsz mit csinálni, továbbmenni, csak akkor ha felveszed. De ha felveszed, akkor kirobban (!) kétoldalt a fal, és kijön egy csomó ellenség...
Ezek ott voltak befalazva (levegő és minden nélkül) és csak rám vártak? :))))

Ma már az az ilyen megoldások egyszerűen nem működnek, a konkrét esetben is csak a nosztalgiafaktor az, ami miatt, széles vigyorral vesszük fel azt a fegyvert...

Ugyanez van az Indián János-filmekkel - de akár Star Wars-filmekkel, de szinte bármi mással is. AKKOR, abban a kor(szak)ban tetszett - ha most csinálnak új részt, az vagy senkit nem érdekel, csak a nosztalgiafaktor működik (erre meg azért nagy üzletet nem lehet alapozni), illetve valamiket változtatnak, modernizálnak benne - akkor viszont a nosztalgiafaktor törik meg...

Terézágyú 2023.07.14. 08:39:25

Ja, és még valami, ez kifejezetten (film)esztétika:
@scal:
"és ameddig időt utaznak ne pont a nőkön akarjanak már realizálni,"

Van egy olyan tétel, hogy mit hiszünk el a filmekben/könyvekben, és mit nem.
Elhisszük, hogy Virág elvtárs mással se foglalkozik, mint hogy ezt a semmire nem használható Pelikánt újra és újra helyzetbe hozza.

Egy ötvenes évekbeli magyar filmvígjátékban elhisszük, hogy a munkáscsaládot beutalták az egyik főkáder villájába - de azt már nem hisszük el (mondta az egyik elemző), hogy a munkáscsalád húszéves sarjának AUTÓJA van! Az ötvenes években! Igaz, hogy egy ócska harmincéves Topolino, de autó, amellyel ő jár...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.07.14. 12:04:08

@scal: hogy őszinte legyek a szent trilógiából a frigyláda ami igazán jó, a másik kettő sztem közel se olyan hűdejó film, mint ma tartjuk, gondoljuk.

A "de még" azért volt, mert bár címszereplő, azé messze nem olyan kiemelkedően főszereplő, mint a korábbi filmekben.
Ez a film vastagon csapatfilm, ahol az ellenfél is többet szerepel, mint szoktak az ellenfelek, a segédei ( Boyd Holbrook kifejezetten parádés, brillírozik, de neki jól állnak a kheci szerepek) is, és ford segédei is kapnak teret rendesen.

Mikkelsenben igazad van, de ő nem tud sose eleget a vásznon lenni.
ha ő lenne csak, és minden filmben akkor is kevés lenne.
(egyébként neki mára nem nagyon van filmes legenda, frencsájsz amibe ne szerepelt volna!)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.14. 20:21:46

@Terézágyú: tehát, kicsit sarkítok, mert nagyon arra akarod ezt helyezni, hogy eltelt 20-30 év, meg a kor is változott, arra nincs igény, hogy egy meseszerű kalandfilmet kapjunk Indiana Jones-al, mert ma már komolyabb, logikusabb filmeket/játékokat várunk el... hiszen micsoda baromság, hogy a szörnyek ott várnak a fal mögött (megjegyzem a Doomban egy másik dimenzióból teleportálnak át hozzánk, és simán lehet, hogy egy kamrába kerülnek a művelet során)

De az full renden van, hogy kiszartak az elmúlt 10 évben 500 képregényfilmet, amiben hatvanszor elképzelhetetlenebb baromságok történnek, és amiket kb. akkor élveznék, ha most lennék 10 éves. Ettől függetlenül még a legótvarabb részeik is sikeresek és bőven visszatermelik az előállítás árát.

mert... logikusabb/realistább filmeket akarunk

2003-ban még tudtak készíteni egy Karib-tengert
2010-ben egy Eredetet
2019-ben egy Végjátékot

nem igaz, hogy azért készítenek szar Star Wars meg Indiana Jones filmeket, mert ma ezek nem működnének, ha képregényhősök működnek, bármi működik, ha azt értő ember csinálja

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.14. 20:24:03

@doggfather: a Végzet templomát elfogadom (bár szerintem az is simán jobb mint az utána készült kalandfilmek 90%-a) de a Kereszteslovagra ezt mondani, ami kb. a tökéletes lezárása, sose tudom melyik rész a jobb a Frigyláda vagy a Kereszteslovag

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.07.24. 09:23:11

@scal: nekem ott túltolják, hogy fiatalúr.
Jó Conerry, és Forddal még jobb, mégis a folyamatos gyerekszerepbe tolása Indinek, hogy nekem már zavaró.
Mégis olyan valakiről van szó aki addigra már 2x megmentette a világot!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.26. 13:01:15

@doggfather: hát már ne haragudj de az egy komoly narratíva a filmben, és egy elég durva kapcsolati tényező leírása egyetlen szóval, ami a legtöbb apa-fiú kapcsolatára sajnos jellemző, ami végül csodálatosan oldódik fel a végkifejletben, szóval nem öncélú

a Végzet Templomában meg egyáltalán nincs gyerekszerepben, a maradék két rész pedig értékelhetetlen mint Indiana Jones film

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.07.31. 15:02:45

@scal: nem azt írtam, hogy öncélú, azt mondtam, hogy nekem zavaró.
ezért kedvelni se tudom.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.31. 19:01:12

@doggfather: én meg leírtam, hogy miért nem kellene, hogy zavarjon, mert nem olyasmi ami felesleges. Meg nem is igaz hogy gyerekszerepbe tolnák, attól, hogy az apja így hívja.
süti beállítások módosítása