Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

OSCAR-díj 2022 - összegző

2022. március 31. - scal

Kicsit vártam vele, hogy leülepedjenek a kedélyek, de azért ugye senki nem hitte, hogy nincs véleményem a témában? Főleg miután végigszoptam egy hónapot a tavalyi év legszarabb filmjeivel.

oscar_2022_screenshot_20220327223659_1_original_1150x645_cover.jpg

Eszméletlenül unalmas lett az idei Oscar, hiába volt három házigazda is, hiába rövidítették le - elsősorban azzal, hogy a technikai díjakat off-screen adták át, ami egyébként a legnagyobb baromság, és tiszteletlenség, amit csak ki tudtak találni, egyiket-másikat már rég elkezdték és át is adták, miközben a tévé még a red carpetet mutatta. Hogy az életműdíjakat már teljesen másik nap adják át, nehogy véletlenül bárki láthassa őket. És hosszú idő után a Magyar Televíziónak se volt pénze rá, hogy megvegyék a sugárzás jogát. Ha ez nem lenne elég, szinte minden téren a papírforma valósult meg, vagyis aki megkapta a Golden Globe-ot vagy a BAFTÁT, az kapta az Oscart is. Pár üdítő esetben történt kivétel, de 90%-ban nem nagyon. Szóval egy bizonyos pontig egy dögunalmas Oscar volt ez.

A bizonyos pontig is eljutunk, de előtte nézzük kik nyertek. Hátha valakit érdekel ez is. Kezdjük mi is azokkal amik SENKIT nem érdekelnek, jelen esetben nyolc kategóriával. Először is a rövidfilmek, ugyan kit érdekelnek ezek a készítőkön kívül. Még az is lehet jövőre kiveszik az Oscar-ból, ha már ott tartanak, hogy nem mutatják az átadást. De ezzel még egyet is értek, nekik valami Encouragement-díjat kellene kiosztani, mert egyértelműen egyik sem versenyezhet a nagyfilmekkel. The Windshield Wiper, The Long Goodbye és a Queen of Basketball kapták a legjobb élőszereplős, animációs, és dokumentumfilmnek járó díjat rövidfilm szekcióban. Én hozzájuk csapnám a nagy dokumentumfilmet is mert egyértelműen más mint egy játékfilm. Míg egy animációs filmet szoktak más kategóriában is jelölni, egy dokumentumfilmet csak és kizárólag saját kategóriájában jelölik, nincs ott a vágáson, vagy egyéb technikai díjakon. Idén a Summer or Soul nyerte, majd megnézi aki akarja.

1648451607-znthpos0f_md.jpg

Azután itt vannak a sokkal problémásabb technikai díjak, mert ezek mellőzése egyértelműen azt jelzi Hollywood magasból tesz azokra az emberekre, akik nélkül nem lenne a film FILM. Számunkra a legfontosabb ezek közül Sipos Zsuzsa díja amit a Dűne látványtervezéséért kapott a BAFTA után, nagyon megérdemelten. De ahogy lehetett tudni, a legtöbb technikai díj a Dűnénél landolt, vagyis megkapta a legjobb Hangért, Zenéért és Vágásért járó díjat is. Ezek egyikét se mutatták, Hans Zimmer nagyon helyesen el se ment az ünnepségre. A Hangnál ugye összevonták a keverést és a hangvágást, ami pár éve még két külön kategória volt, és még így SEM volt arra jogosult, hogy élő adásba kerüljön. A Dűne még két díjat behúzott a későbbiek folyamán, de ezeket már mutatták, nála landolt a legjobb Vizuális effektusért, és a legjobb Fényképezésért járó szobrocska is. Sokak szerint Greg Fraiser Janusz Kaminski orra elől nyerte el a díjat. Így a Dűne lett a legtöbb, szám szerint HAT szobrocskával hazatérő film a gáláról.

A legjobb sminket - szintén offscreen díj - a Tammy Faye szemei nyerték, erről a filmről pont nem írtam, de fogok, mert nagyon tetszett, csak túl későn láttam. Valójában nem igazán értem miért, mert sminkelni csak a főszereplőt kellett, valószínűleg inkább a parókák miatt, mert a filmben két ember ötven éven keresztül változik, és ez azért bravúr volt. Később a film megkapta a legjobb női főszereplőért járó díjat is, és bár nem annyira kedvencem Jessica Chastain de nagyon megérdemelte, és ez volt az egyik jóleső meglepetés, mert visszanézve már nem is értettem Nicole Kidman jelölését - és Golden Globe díját -, amikor Chastain sokkal lehengerlőbb volt. A Tammy Faye szemei így két szobrot vitt haza.

oscars.jpg

A másik nagy meglepetés pedig a CODA, ami három Oscar díjával a második legtöbbet díjazott film lett. Megkapta a legjobb adaptált forgatókönyv díját, és a LEGJOBB FILM is ez lett, szerintem jó helyre ment. Meglepőt és bátrat húzott vele az Akadémia, de legalább nem valami túlművészieskedő, önmajmoló film kapta. Az egyetlen díj, amivel nem értek egyet, az Troy Kotsuré volt, aki inkább a világ legidegesítőbb színészének járó díjat kellett volna megkapja. De fogjuk rá, hogy nem volt erős a mezőny, vagy az Akadémia így akart túlkompenzálni, merthogy általában azt szokta csinálni.

A többi film csontokat kapott. A legnagyobb vesztes egyértelműen a 12 Oscarra jelölt A kutya karmai közt, ami aztán egyetlen díjjal volt kénytelen hazakullogni a lábai közt. Az viszont a legjobb rendezésért járt, Jane Campion-nak, igen, azért mert NŐ. Ez az egyetlen díj inkább Kodi Smit-McPhee-nek vagy Benedict Cumberbatch-nak járt volna. Hasonlóan elbántak a West Side Story-val is, a remake csupán a legjobb női mellékszereplő díját tudta remakelni, Ariana DeBose személyében, aki szerintem leginkább megérdemelte a társaságból.

will-smith-jada-pinkett-smith.jpg

A legjobb animációs film az Encanto lett - kit érdekel! -, a legjobb dalt a James Bond filmben énekelték. A legjobb kosztüm pedig a Cruellában volt látható. Az est legérthetetlenebb díja a Belfastnak ment, állítólag nem volt nála jobban megírt forgatókönyv tavaly. A legjobb idegennyelvű film pedig sajnos a Vezess Helyettem lett. Nagyon nem értek vele eggyet, nem csak azért mert egy unalmas szar, hanem mert azóta megnéztem még pár jelöltet, és egyértelműen A világ legrosszabb emberének kellett volna nyernie, mert olyan problémára hívja fel a figyelmet, ami bizony globális jellegű. A két koppanás pedig a Licorice Pizzának illetve a Ne nézz fel!-nek jutott, mert semmit nem nyertek, én a rendezői díjat inkább adtam volna Paul Thomas Andersonnak - mert sok mindent lehetett mondani filmjére, csak azt nem, hogy unalmas -, a Belfast helyett pedig a Ne nézz felnek adtam volna a forgatókönyvi szobrot.

No és akkor ezzel el is jutottunk a legjobb férfi főszereplő díjához, amit sajnos mégiscsak Will Smith nyert a Richárd királyért, DE nem ebben a filmben nyújtotta élete alakítását, nem emiatt fognak róla beszélni míg meg nem hal, hanem mert pofán verte Chris Rockot mert az szakmájából eredendően mielőtt bejelentette volna, hogy ki nyerte a legjobb dokumentumfilmet, végig roastolt pár hírességet, köztük Smith nejét, akinek kopaszságát G.I. Jane-hez hasonlította. Ahogy azt már mindenki tudja, Smith felment a színpadra lekevert Rocknak egy maflást, majd kétszer is azt üvöltötte fel - immáron a helyéről -, hogy a mocskos szájára ne vegye a feleségét még egyszer. Igazából Rock leüthette volna a magas labdát, hogy azt megteszik mások miközben Smith dolgozik - ugyanis nyitott házasságban élnek, ami tök oké, ugye? Helyette Rock meglehetősen profin kezelte a helyzetet, annyira, hogy emiatt sokan azt hitték, az egész megvolt rendezve, hogy legalább történjen valami ezen a dögunalmas eseményen.

De nem. Ezután még érdekesebb volt látni, hogy ki kinek ad igazat. Sokak szerint megérdemelte Rock a pofont, mert egy betegséggel viccelődött - és azzal nem viccelünk 2017 óta! -, míg mások szerint nem. Egyedül Jim Carrey ítélte el Smith tevékenységét, és nyilván azért mert ő is egy szabadszájú komikus, aki emiatt veszélyeztetve érzi a már így is erőteljesen bekorlátozott humort. Az Oscar eddig is híres volt arról, hogy ha meghívnak egy humoristát, az nem tisztelt se istent, se embert, és meglepően gyilkosan képes beszólni a jelenlévőknek. Az, hogy most valaki nem bírta cérnával, és kilépett a szerepéből engem nem is az adott esetre figyelmeztet, hanem, ahogy ez le lett reagálva.

Értem ez alatt, hogy Rock elmondja az oltást, reakció: MINDENKI röhög rajta, tehát vagy mindenkinek tetszik, vagy robot üzemmódban röhögnek ezek az emberek mindenen, tök mindegy mit mondanak, már a nevetést is csak mímelni tudják. A röhögők között ott ül Smith is, akinek kellett egy kis idő amíg az ejtőernyős tantusz leesett - állítólag az asszony magyarázta el neki, hogy Rock mire is utalt. És akkor ezek után, nincs biztosítva a fellépő biztonsága, valaki csak úgy felmehet, és megpofozhatja ha nem tetszik neki valami. Hol vannak ilyenkor az azonnal reagáló biztonságiak? Akik még egy Maúnika showban is el tudták látni a feladatukat. Külön röhejes, hogy egyetlen kameraállásból mutatják az esetet.

Hasonlóan Carreyhez szintén pert indítottam volna, mert ez a világ legtisztább nyerése, ötvenmillió tanú előtt, és nem csak a pofon miatt, hanem mert nyilvánosan megalázott egy meghívott előadót. Az Akadémia szintén be kellene perelje Smith-t, akinek leginkább egy dolog állt jogában, látványosan nem nevetni a viccen. Ahogy azt a felesége tette. Még viszonylag szerencsés a helyzet, hogy egy FEKETE élcelődött egy másik FEKETÉN. Mi lett volna, ha Billy Crystal teszi ezt? Vagy éppen egy nő? És különösen szomorú, hogy nem sokkal azután történt, hogy álszent módon épp azon szomorkodtak a messzi Hollywoodban, hogy kelet-európában gyilkolják egymást az emberek. Miközben náluk arra nem képesek, hogy két ember rendezze a nézeteltérést civilizált módon.

Smith kérhetett volna elnézést, de ezt csak az Akadémiától tette meg, később, amikor ott szorongatta könnyek között az egyébként egyáltalán nem megérdemelt szobrocskáját. Vagy még mielőtt kocsmának nézte a Dolby Theatert akár be is alázhatta volna Rockot, de hát ehhez intelligencia is kellene, ami neki nincs - lásd a jókedvű röhögést az elején. Azokat se értem akik a fotelből helyeselnek, igenis, férfi módjára megvédte az asszony becsületét, és lekevert egy csicskalángost, merthogy csicskalángosnak ezt 18 év alatt hívják, afölött meg testi sértésnek. Mindenesetre azt elérték, hogy napok óta csak ez folyjon a csapból, és senki le se szarja, hogy Denzel Washington már megint nem nyert. Ellvégre Black Lives Matters, kivéve ha egy másik Black adja a pofonokat.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

U.I.: igazából azzal, hogy már lassan egy hete ettől a pofontól hangos a média, ha az Oscarról van szó, és nem a valódi nyertesekről, vagy az idén 50. éves Keresztapáról, esetleg az ukrajnai helyzetről az igazi tragikája ennek az egésznek mégis csak a Ne nézz fel!, amelyben inkább arról beszélnek, hogy a celeb összebalhézott a pasijával, semmint, hogy jön az üstökös, és kiirt mindenkit. És, hogy mondandóját pont az Oscar-díj kiosztó ünnepség húzza alá, és igazolja, lehet mégis csak neki kellett volna adni a legjobb film díját?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.31. 09:59:06

S mi lett volna ha...
Egy elmeteg ukrán buzi néger, aki nő, de valójában cigány ... és drogos ló... egyszerre...

Az egész egy piperkőc önmutogatas...

Nem a filmekről szól.
Az a filmmenyiség és tartalom, ami ti bemutattatok, elvétve díjazott és mégis ott vannak az igazi értékek.
süti beállítások módosítása