Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Need for Speed 3D

2014. május 23. - scal

A szilveszteri podcastben tettünk Santinoval pár jóslatot, nemrégiben újrahallgattam, és be kellett ismerjem, hogy szinte semelyiknél nem találtam el, eddig mi is lesz a végeredmény, leszámítva talán ezt a rakás szart. Én voltam az utolsó ember, aki azt gondolta, értelmes filmet lehet készíteni a Need for Speedből. A miértnek ezúttal is számtalan oka van. Egyrészt ez az egész tuningolási, gyorsulási láz már minimum 15 éve lezajlott, a Fast & Furious sorozat is ezt lovagolta meg, és kvázi nem hivatalos adaptációja lett a játéknak, hol több, hol pedig kevesebb sikerrel. És valljuk be, játékból legtöbbször pocsék adaptációk születnek, messze vagyunk még egy olyan forradalomtól, mint az a képregényfilmekkel történt. Ráadásul vannak játékok, ahol aztán a történet számít a legkevésbé, és a Need for Speed mindig is ilyen volt. Ott a hangulat az, ami elvarázsol, az arcade és a szimulátor közti remekül eltalált egyensúly, ami az irányhatóság miatt egész egyszerűen élvezetes lesz. Az EA – nyilvánvalóan mert manapság már az NFS sem hasít úgy, ahogy az Underground vagy a Hot Pursuit idején –  viszont végre moziba küldte egyik legjobb brandjét, és azt kell mondjam, egyszerűen lehengerelt, amit kaptam.

Need-for-Speed-2014-Movie-Cars-Wallpaper.jpg

Nos, a film első félóráját túl kell élni valahogy, ugyanis ez a már ezerszer látott sablonokból építkezik, de gyorsan hozzá is teszem, hogy nem rosszul, mert ezek miatt kap a film maradék másfél órája - jah, igen, a film több mint kétórás, 132 percecske - egy többletet, amelytől a székbe szögeződsz, annyira izgalmassá válik az egész, és nagyobb tétet kap, mint egy szimpla gyorsulási verseny. Szűkszavú főhősünk, Tobey, akit Aaron Paul alakít a Breaking Badbőlegy szerelőműhelyt tart fenn, de egyre több a számla, így amikor egyik legnagyobb riválisa – csak a csaját csapta le a kezéről, semmiség –, a Dominic Cooper játszotta Dino beállít egy nagy zsozsóval kecsegtető ajánlattal, nem utasíthatja vissza azt. Elvégre csak össze kell rakni egy jó kocsit, és utána eladni a legtöbbet kínálónak, gyerekjáték, a haszon pedig megmenti a garázst. Üzlet az üzlet.

Tobey azonban bealázza vezetésben Dinot a vásárló képviselője előtt – a bájos angol szőkét a nagyon kis finom falat Imogen Poots formálja meg –, ezért hogy elégtételt vegyen, egy gyorsulási versenyben akarják eldönteni, hogyan is tovább a következő feladat előtt. Ha Tobey nyer, viheti a teljes hasznot, ha nem, akkor semmit sem kap. Nem nehéz kitalálni: hősünk belemegy és veszít, de kicsit többet, mint a pénzt, mert a két kakas viaskodásába beszáll a főhős örökké seggében lévő barátja is, aki Dino miatt holtan marad a pályán. Dino lekoccol, Tobey-t két évre bekasztlizzák, a garázs pedig lehúzza a rolót.

No, és itt kezdődik maga a film. A börtönből szabadulva számos lehetőség áll beszéd terén Steve McQueen méltó utódja előtt, bosszú, bosszú és megint csak bosszú. Létezik ugyanis egy totál elit gyorsulási verseny, amelyre kizárólag meghívás alapján lehet belépőt nyerni. Aki nyer, az mindent visz, a többiek kocsi nélkül gyalogolhatnak haza. Ezen akarja Tobey leverni Dinót, miután az angol szépség hitelt ad szavainak, meg egy menő verdát - egy magyarul rendkívül hülyén hangzó Koenigsegget -, amivel 48 óra alatt át kell érni a keleti partról a nyugatira.

first-official-video-of-2014-need-for-speed-movie-0.jpg

És valahogy ekkor kinyílik az egész film, egyszerűen szerethető lesz, és elkezdesz szorítani ennek a szerencsétlennek, hogy sikerüljön győzelmet aratnia. Nemcsak a volán mögött, de erkölcsileg is. Ráadásul a film egy teljesen alapvető, s ugyanakkor végső célt ad az ember kezébe. Csak te, egy csodaverda, melletted egy gyönyörű nő és a végtelen országút. Ki ne akarná ezt? Még úgyis, hogy a Száguldás a semmibe szinte pontról pontra ugyanezt nyújtotta. De ugyan, hányan látták azt a filmet? Max. az autóőrültek. Rendezőnk, Scott Waugh eddig ugyan nem sok mindent tett le az asztalra, de az látszik, hogy kellő tisztelettel és alázattal közelített mind az alapanyaghoz, mind pedig a filmes elődökhöz.

Nem véletlen, hogy az autósmoziban épp a Bullitt megy, vagy hogy az alapkoncepción kívül egy rádiós speaker kommentálja száguldása során a bosszútól fűtött Tobey-t és csapatát. A rádióst amúgy Michael Keaton játssza, aki láthatóan lubickol a szerepben. Nem véletlenül említettem az Undergroundot, meg a Hot Pursuitot, mert a látványos rendőri üldözések, a városban való kergetőzés és a film eleji gyorsulás szerintem ezt a kettőt idézi meg, legalábbis ha létezik bármiféle kapcsolat a játékokkal, akkor ez a két rész ugrik be, szemben az 1994-es nagy előddel, ami állítólag a készítők terve volt.

Színészek terén sincs semmi szégyellnivalója a filmnek, Paul szótlansága teljesen egyértelműen a Bullitt miatt lett így kihegyezve, de aki látta a Breaking Badet, az tudja, hogy nem egy olyan színészecske, akinek feltétlenül szüksége lett volna egy olyan karaktert eljátszania, aki csak szomorúan néz a semmibe. Cooper egy tök érdekes gonosz karaktert hoz szerintem, mert bár bűnössége egyértelmű, valahogy mégsem lehet rá haragudni, lehet azért, mert alapvetően egy szépfiú. Tudod, az a fajta, aki folyton cseszeget a suliban, a nagybetűs életben, meg megszerzi a sok suskát, a menő verdát, meg a legjobb nőt az orrod elől... így ha belegondolok, nagyobb szemétláda, mint az elsőre látszik. Hiszen semmi nem elég neki.

need-for-speed-image04.jpg

Pootsról nem tudok olyan szavakat leírni, melyek kellőképpen visszaadnák azt a tüneményességet amellyel minden egyes pillanatában hozzátesz a filmhez. Ahogy mosolyog, ahogy néz, azok a szemek, az a haj, az a mosoly, jah, ezt már írtam... Szóval ha egy ilyen nő ül melletted, és ami ennél fontosabb, hisz benned... ki foglalkozik azzal, mit is gondol rólad a világ. Nagyon remélem, minél több filmben fogják foglalkoztatni, mert nem lehet betelni a szépségével. Állítólag angol bigét játszik, de ebből a magyar szinkronnak köszönhetően vajmi kevés jön át.

A mellékszereplők pedig hihetetlen módon nem idegesítőek. Itt is kapunk egy kellően multikulturális bandát, melyek közül Raimi Malek magánszáma külön említést érdemel, és megidézi a Hivatali patkányok legjobb pillanatait.

Egy ilyen filmnél azonban nem a szereplők a legfontosabbak, inkább az, ahogy ez az egész tálalva van. Bármilyen hihetetlen, a filmben csupa old school akciót találunk, vagyis olyan minimálisra szorították a CGI alkalmazását, amennyire csak lehetett, állítólag ehhez a rendező ragaszkodott. Ugyanezért sikerült szerintem Amerika kapitány legújabb kalandja is nagyon jól, úgyhogy remélem ez valami újabb trend lesz Hollywoodban. Ráadásul sehol nincsenek a Halálos iramban lehetetlenül elszállt akciói, így ezért külön dicséretet érdemel ismét a rendező és az operatőr. Amit ebben a filmben látsz – főleg ha 3D-ben nézed –, az leírhatatlan, legyen szó távoli, közeli vagy éppen a sok belsőnézetes kameraállásról, melyek a leginkább visszaadják azt, amit a játékban is kapsz - ugye az NFS úgy híresült el mint az egyik első játék ahol már nem kívülről láthattad a kocsit, hanem közvetlenül a volán mögül irányíthattad azt.

NFS_SCREEN-1200x800.jpg

Shane Hurlbut: megjegyeztétek a nevét? A férfi, akitől az elmúlt tíz év legjobb autósüldözéseit kapjuk ebben a filmben, aki miatt a Halálos iramban legutóbbi hat része máris csupán egy széljegyzetté degradálódik, és aki úgy mutatja be az üldözéseket, hogy ezt az egész életérzést képes képekben beléd injektálni. Autót vezetni mámorító érzés lehet, gyorsan vezetni pedig még kúúl is. Ha pedig őt megjegyeztük, akkor itt a következő név, Nathan Furst, aki pedig az adrenalinpumpáló zenéért felelős. Dallamai olyanok, hogy még a moziból hazajövet is folyton dudorásztam, és vertem a ritmust.

Ők hárman felelősek az NFS filmbeli élményéért, és szintén miattuk tudom megbocsátani, hogy a forgatókönyvíróknak helyenként ordas nagy farbarúgások jártak volna, nem fizetési csekk, mert nekik köszönhetőek a gagyi fordulatok, a nyögvenyelős, sablonos kezdés, és helyenként egy-két igazán idióta közhelyes párbeszéd is. Egyetlen szerencséjük, hogy ettől függetlenül a film mégis képes fenntartani az érdeklődést egészen a legvégéig, és még így is megvan benne az a hatalmas plusz, amelyet a szép, meg jó Halálos iramban-sorozatból mindig is hiányoltam.

Egy szó mint száz, a Need for Speed egy totál váratlan helyről húzott be egy balhorgot: jött, látott és meggyőzött, hogy minden szkeptikusság ellenére igenis van létjogosultsága, és mellesleg kedvet csinált ahhoz, hogy most már megszerezzem a jogsit is.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2014.05.23. 22:11:26

Szörnyen bugyuta történet, de jó autók, jó CGI.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.23. 23:57:29

@na4: épp azt ecsetltem/dicsértem hogy alig található benne CGI

2014.05.24. 15:08:24

LIKE!!!

Ez tipikusan az a film, amelyet magamtól nem néznék meg, de Scal barátunk kedvet csinált hozzá.

Az emberiség nagy szerencséjére azonban nekem nincsenek olyan terveim, hogy megszerzem a jogsit, hiszen mióta a néhai Vidám Park dodzsemjében kis híján tömegbalesetet okoztam, letettem autóvezetési álmaimról. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.25. 20:45:04

@field 64: jah, ha neked sincs, akkor hagyom a picsába :D

K.Leslee 2014.05.28. 19:46:13

Ez most megint egy olyan kiserleti cikk??:-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.28. 20:08:28

@K.Leslee: mármint? (nem átbaszás - az csak április 1-én játszik nálam)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.08. 19:18:19

@scal:
Te teljesen hülye vagy???
szégyelld magad, az év legrosszabb filmje eddig, a búvalbaszott nyafogós főhőssel az idegesítő sleppjével, meg a közönséges sarki ribanc főhősnővel (ez neked a tünemény...), majdnem lekapartam az arcomat, mire végignéztem, annyira rossz ez a film. Keaton meg nem lubickol, ezt ripacskodásnak hívják. ez a gonosz tök érdekes? ennél nagyobb sablon a világon nincs... jah, de van... a kötelezően meghaló hülyegyerek. és azok a poénnak szánt szar beszólások...
annyiban van csak igazad, hogy szép a fényképezés, és korrekt a zene, meg látványos az a néhány üldözés, de ez a szar még a játék hangulatát se tudta visszaadni. és téged ez győzött meg? Ez??? Ez még április elsejei tréfának is gyenge lenne... Szegény szerencsétlen olvasók, akik bedőlnek ennek a sok maszlagnak, és megnézik a filmet, és reménykednek, hogy valami jót láthatnak. Alapvetően azt hinném, hogy 12 éves kor felett nem lehet élvezni ezt a filmet. No nem baj, van még egy film amivel lehet baszogatni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.09. 00:58:17

@Santino89: eddig egyedül téged nem győzött meg apám, rengetegen istenítik, amint kitértem rá a forgatókönyvírókat felakasztanám, de a karakterekkel semmi bajom, Keatonnak jól álla ripacskodás

Poots meg nem sarki ribanc, azonnal kérjél tőle bocsánatot vagy lesújtok tereád szörnyű bosszúmmal!!!!

K.Leslee 2014.08.09. 17:17:26

@Santino89: @scal: na, majd En rendet rakok:-) Na. Kezdjuk ott hogy ez a film NEM JO. Viszont nem olyan rossz minta ahogy irjak. Semmivel nem jobb/intelligensebb/izgalmasabb nala peldaul a Fast sorozat. a Fast 6-nel meg siman jobb, pedig azt a barmok 7.2-re szavaztak. Viszont az a baj, hogy millios autokkal a sajat halalukba rohano idiota felbunozokkel nem tudok egyutterezni. A sztori sablonos, erdektelen es kiszamithato. Keaton ripacskodik valoban, mint ahogy a Robocop-ban is. Ettol fuggetlenul nem tartom rossz szinesznek. Sot, Imogen Poots sem az. Nem tehet rola, hogy itt egy autos ribancot kellett eljatszania. Szimpatikus es latok benne potencialt. A 28 weeks later-ben pl tok jo volt. Szoval csak kezeljuk helyukon a dolgokat. Ez a film nem 3/10, hanem 4/10 :-)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.09. 17:27:23

@K.Leslee: Köszi a vendégmoderátoroskodást! Én 4,5-et adnék rá :D, mert a zene, az operatőri munka jó, a kocsikról nem is beszélve, meg a történet is pörög, még ha szar is.
Annyiban nem értek veled egyet, hogy ennél a filmnél a Fast 1-2, meg a 4 szerintem sokkal jobb (ezeket tartom értékelhetőnek-szórakoztatónak abból a sorozatból).

K.Leslee 2014.08.09. 18:15:54

@Santino89: en nem is mondtam h azoknal nem jobb. Kezdve azzal hogyu En csak a Fast 5-6-ot lattam es eleg is volt beloluk ennyi:-) Az 5-os szorakoztatott a maga nemeben, foleg hogy felig-meddig heist film, azokat pedig szeretem. Az akciok kozti parbeszed es dramarendkivul unalmas es szappanoperasan eroltetett, raadasul nem erdekel, h ki kicsoda es ki melyik baratjaert all bosszut. A 6-os ra ez hatvanyozottan igaz, az akciojelenetek mar onmaga parodiajava tettek a filmet, Transporter 3 szintu melysegekbve taszitva azt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.09. 23:52:16

@K.Leslee: na ez már sokkal elfogadhatóbb vélemény :D

2014.09.03. 22:38:18

„Ez tipikusan az a film, amelyet magamtól nem néznék meg, de Scal barátunk kedvet csinált hozzá.”

Ezt írtam bő három hónapja. Nos, mennyivel jobban jártam volna, ha Scal barátunk inkább a kedvemet próbálta volna elvenni! Klisék halmaza, kiszámítható fordulatok, jó esetben közepes, de inkább gyenge színészek, és túl hosszú játékidő. És még csak nem is ez volt ma a legrosszabb filmélményem!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.03. 22:51:54

@field 64: "Nos, mennyivel jobban jártam volna, ha Scal barátunk inkább a kedvemet próbálta volna elvenni!"
Sajnos mindenki így jár, aki bedől neki :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.04. 02:24:29

@field 64: ajajajajajajajj, hosszú idő után, nem értesz egyet Scallal :D pedig úgy reménykedtem :D

"És még csak nem is ez volt ma a legrosszabb filmélményem!"

hanem?

2014.09.04. 07:17:51

@scal:

„pedig úgy reménykedtem”

Hát még én! De semmi mentséget nem találtam se a filmnek, se neked. :))

Macropus Rufus 2014.11.26. 11:35:33

az nfs film az nfs játékból készűlt. A jákénak a sztoria az, hogy versenyezzél és nyerjél. Ennyi és nem több.
A játékban nem ecsetelik a sztorit, mert nincs rá szükség. Egy filmnek meg nem árt ha van. Namost egy alapjában véve nulla sztorival bíró játékra nem hinném, hogy lehet egy fordulatokban gazdag akciót írni. Meg lehet próbálni, de annak ez lesz a vége. Hasonlóan nagy marhaság a Csatahajó, ami a torpedóra épített. A torpedóra, ami hasonlóan nulla sztorival bír mint az nfs játék.
Ha a játéknak jó a sztorija akkor arra lehet elfogadható filmet építeni. Lásd: karib tenger kalózai, ami a monkey island játékot vette alapul.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.26. 16:03:42

@Macropus Rufus: azért a Mortal Kombatból kihozták amit lehetett

Macropus Rufus 2014.12.05. 18:03:20

@scal: ez igaz. Az a film tényleg jó let annak ellenére, hogy a játék sztorija nem igazán ütős. Viszont olyan szinten másolták a játékot le, kezdve a karakterekkel, hogy sztem ez felejtette, hogy maga a film egy nagyon gyenge eresztés lenne.

Mangekyo22 2015.06.22. 18:41:19

Nagyon jó kritika!

Szerintem messze eddig a legjobb élő-szereplős videójáték adaptáció.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.06.22. 22:55:23

@Mangekyo22: végre egy igazi műértő :D welcome!
süti beállítások módosítása