Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kerülőutak (2004)

2016. szeptember 02. - scal

Könnyed esti kikapcsolódásnak tűnhet eme film, melyben két barát, asszonyt, mobilt, gondokat hátrahagyva kikapcsolódik egy laza hét erejéig, nagyon finom borokat kóstolnak, és egy utolsó nagyot buliznak, mielőtt egyikük kimondaná a boldog(talan)ító igent. Vagy mégsem? Ha megnézzük a rendező nevét, és csekkoljuk, hogy ugyanaz a fószer, aki a Schmidt történetét is tető alá hozta, akkor azért már számíthatunk egy kisebb önismereti túrára is, melyből - és higgyétek el, most tényleg így van - akkor jöttök ki jól, ha egyik szereplővel sem tudtok azonosulni.

artoff31.jpg

Tudjátok hogy lehet egymás után nagyon sok jó filmet nézni? Ha rendezők szerint néztek filmeket. Ha ugyanis tetszett az Utódok, akkor nagy valószínűleg a Kerülőutak is tetszeni fog, és vice versa. Alexander Payne úgy látszik egy szociológiai rendezőzseni, aki bár kutatja az ok-okozati vonzatokat is, valamint az emberi psziché rejtelmeit, végső soron mégis lassan hömpölygő, egyáltalán nem szájbarágós filmjei arról mesélnek, mennyire elidegenedtünk egymástól, és most mindegy is miért.

E filmről annyit kell tudni, hogy innentől jegyzik Paul Giamattit, aki valami kiváló, a többszörösen neurotikus Miles szerepében, akinek élete derekára minden félresiklott, ami csak lehetséges. Házassága zátonyra futott, nincs rendes munkája, nem átall anyjától pénzt lopni amiből később gavallérkodhat, és olyan bipoláris zavarban szenved, hogy hozzá képes Woody Allen negyven filmnyi életműve apró fejfájásnak tűnhet. Életének egyetlen értelme a BOR. Mert ebben mester, ehhez ért, itt otthon van, itt tudja mitől döglik a légy.

Barátja Jack, a lecsúszott sorozatszínész a tökéletes ellentettje, ő nem akar borokat kóstolni ebben a pár napban, nem a golfpályán akar ütögetni, ő csupán egyetlen egyet akar, zsákolni egy utolsót - vagy, kettőt, hármat, négyet - mielőtt megházasodik. Nem szép dolog? Miles szerint sem, aki olyan normák és szabályok szerint él, olyan aprólékosan megtervezte barátjának az egész hetet, hogy ezen teljesen megsértődik. Még Virginia Madsen sem tudja felolvasztani, aki valamiért vonzónak tartja ezt a hibbant pasit, és meg kell hagyni utoljára akkor volt ilyen dögös, amikor jó tíz éve a Hegylakó meghúzta. De végső soron Sandra Oh sem marad el tőle szexiségben, és kellemes meglepetés, hogy mindegyikük tud játszani.

Sideways_GQ_21May12_rex_b.jpg

Persze ennél jóval több van ebben a filmben, a görcsös tipródás a múltban elhibázott lépések miatt, az elfojtott szorongások fájdalmas traumái, a depresszió bugyrainak útvesztői, és a már említett emberi kapcsolatok csodái, a lehetséges újrakezdés, az "úgy még nem volt, hogy sehogy se legyen" elv örök érvényű igazsága. Ami miatt mégis jó nézni ezt a filmet, még úgy is, hogy az amerikaiak láthatóan nagyon büszkék nevetséges borvidékeikre - mert hát nekik az is van -, vagy ha a túlságosan hosszú film az utolsó negyedben elég csúnyán megbicsaklik. Payne nem ítélkezik, felajánl két lehetséges életvitelt ezen utazáson, egy szörnyűségeset, meg egy nyomorúságosat, te pedig kiválaszthatod melyik áll szívedhez közelebb. És ki tudja, talán még tanulsz is közben pár dolgot a borokról. Ha más nem annyit, hogy a Pinot Noir nem csak vörösbor lehet.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lojzi1 2015.05.07. 13:36:03

Vessetek meg, de ez nekem az egyik legtúlértékeltebb film, dögunalmas langyos takony, szép gyűjtemény a first world problem-ekből.

lojzi1 2015.05.08. 15:32:41

@scal: first world problem, néhány példa: túl messze volt csak parkolóhely, nem volt a büfében Coke Zero csak Light, nem adják HD-ben a BL-döntőt, tavalyi Ray Ban modellt vettem véletlenül, túl meleg volt a bor az étteremben, stb.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.05.08. 16:24:21

@lojzi1: jah hát ezek nekem is problémák :D a meleg bort igya csak meg a pincér

decsko 2015.05.08. 16:30:44

Nagyszerű a film!
Voltam Napában év elején, a "nevetséges borvidék" elég durván odaver mind látványban, mind minőségben a tradicionális európai borvidékeknek :-)

Bad Ass Cinema 2015.05.10. 20:00:06

Nagyon jó kis írás, erről a filmről már én is írtam a blogomra.

Gerberus 2016.09.02. 01:04:36

Anyám megvette dévédén, majd húsz perc múlva kivette, mondván ilyen unalmat még nem látott! Ízlések és pofonok.

Jerryco 2016.09.02. 12:50:30

@Gerberus: Tipikus férfi film. Nem csoda, ha szegénynek nem jött be. :D

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.09.02. 12:52:24

"Ez vékony héjú, változékony, korán érik. Tudod nem olyan túlélő, mint a Cabernet, ami szinte akárhol megterem és akkor is nő, ha nem gondozzák. Nem, a Pinot állandó törődésre szorul. Bizony, s valójában csak akkor nő, hogyha világ kicsi eldugott sarkában ültetik el. És csakis a legtürelmesebb, legkitartóbb termesztő képes rá igazán. Csak az, aki tényleg rászánja az időt, hogy megértse a Pinot lelkületét. Csak Ő csalogathatja elő belőle a teljes értékét.
És aztán… Mármint a zamatok, azok a legragyogóbbak, és elragadóbbak. Izgalmasabbak és csodásabbak bármelyik másiknál."

imádom ezt a filmet, sokat idézem is, mind bor, mind intimitás témában

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2016.09.02. 14:16:42

Fantasztikus film, nálam bőven top10-es.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.02. 17:53:04

no, hát igazán örülök, hogy ennyi filmbarátnak bejött :D de ha ezentúl találkozunk megtartom a két lépés távolságot XD

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2016.09.03. 22:11:39

Egyet viszont nem értek, szerinted mitől bicsaklik meg a film az utolsó negyedben? Hisz épp ott pörögnek fel igazán az események a dagi pincérnős szállal. A legvégén az esküvős jelenetek és a végkifejlet pedig simán a legerősebb pillanatok nálam. Tényleg kíváncsi vagyok :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.04. 10:20:16

@joeperry: én vártam volna valami jellemfejlődést, a pocokarcúnál egy talánnal kell beérnünk, miután a féltve őrzött borát egy totál gagyi helyen issza meg (ott kb. sírni tudtam volna) a barátja meg ennél is gázabb, mert ennyi tépelődés után visszamegy és elveszi a nőt, akit kvázi nem is szeret

a baszakodás a pénztárcával pedig már túl sok volt, totál kilógott az egész filmből

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2016.09.04. 23:07:04

"miután a féltve őrzött borát egy totál gagyi helyen issza meg"

Szerinted mi lett volna a helyes befejezés?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.05. 00:35:42

@joeperry: ha mondjuk legalább annyi változtatás van a végén, hogy a féltve őrzött borával becsönget a csajhoz, már jobban ki vagyok vele békülve, mert azt mutatta volna, hogy az számára egy fontos alkalom
süti beállítások módosítása