Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hetedik (1995)

2016. január 31. - scal

Aki egyszer is látta ezt a filmet, az nehezen felejti el emblematikus jeleneteit, és bizony még sokáig emlékszik minden rezdülésére. Ez az egyik első film, aminek már konkrétan emlékszem a hazai bemutatójára, és arra is, amikor a HBO rogyásig játszotta, és mindenki a suliban mesélte, hogy ez valami űberbrutál film. Nekem nem is tetszett, s mivel ezt a filmet láttam először David Finchertől, le is írtam az ipsét. A filmmel egyébiránt a mai napig bajom van, de az kétségtelen tény, hogy a direktor ezzel tette le végleg névjegyét. Figyelem, durván SPOILEREZEK, csak saját felelősségre olvasni tovább!

se7en-2lhbwoy.jpg

Miután Fincher ott hagyta az Alien 3-at, másfél évig még csak olvasni sem volt hajlandó forgatókönyvet. Azt mondta inkább hal meg végbélrákban, minthogy még egyszer filmet készítsen, így visszament klipeket forgatni. Dolgozott az Aerosmithel, Stinggel, sőt még Michael Jacksonnal is. Mindközül a Rolling Stones Love is strong-ja sikerült a legjobban. Miután kapott érte egy Grammyt a kezébe került a He7edik forgatókönyve, ami miatt mégiscsak visszakanyarodott a filmek világába. Ha azt mondom Fincher újraértelmezte a thriller fogalmát a közelében sem járok az igazságnak. Annyi sorozatgyilkosról szóló filmet láthattunk eddig és mind egy kaptafára készült. Itt azonban már kezd látszani mi is Fincher egyik legerősebb tulajdonsága; teljesen hétköznapi témákat tud olyan új szemszögből elmesélni, hogy attól lesz maga a mű közel tökéletes.

Ha jobban belegondolunk ezt a storyt is el lehetett volna számtalan helyen rontani. Bár igaz, az Andrew Kevin Walker által írt script önmagában is ütős, és szemmel láthatóan nem majmol semmit. Sokan a Bárányok Hallgatnak-hoz hasonlítják a He7ediket, de aki ezt teszi, annak súlyosan károsultak a látóidegei. Látszik, itt bizony egyetlen tehetséges író működött közre a film alapjainak letevésekor, nem egy sereg majrés producer. Fincher kezét ezúttal nem kötötte már valami felépített univerzum, rajongók elvárásai, stb, teljes mértékben szabad kezet kapott. Így utólag ez szinte érthetetlen is, de a '90-es évek már csak ilyenek voltak. Napvilágot láthatott egy szigorúan 18 éven felülieknek való történet.

A Hét Főbűn bevetése telitalálat. De ha jobban belegondolunk bibliai elemek alkalmazása egy filmben mindig kapóra jön - és mielőtt messzemenő párhuzamokat vonnék, nem véletlen, hogy Az elveszett Frigyláda fosztogatói sokkal sikeresebb rész lett mint a Végzet Temploma - hiszen a legtöbb embernek van valamilyen vallása. Ugyanakkor a Hét Főbűn egyáltalán nem olyan ismert még a vallásosak körében sem, mint mondjuk a Tíz parancsolat, vagy az Üdvözlégy Mária. Nagyon jó ötlet volt leporolni őket. Nézzük melyek ezek.

se7en-sin-listing.jpg

Falánkság (Torkosság), Restség (Lustaság), Kevélység (Büszkeség), Fösvénység (Kapzsiság), Bujaság, Irigység és Harag. Olyan alapbűnök ezek, amik bizony nem szép tulajdonságok, azonban a csírája mindenkiben ott bujkál, sőt az emberek naponta gyakorolják ezek valamelyikét. Mindenki potenciális bűnös, s hogy azzá lesz e, avagy sem, csupán az egyén morálja döntheti el. Fincher már itt elkezdi társadalomkritikai oroszlánkörmeit mutogatni. Ugyan hány ember zabál mértéktelenül miközben észre sem veszi, hogy ez saját magának a legrosszabb? Vagy a rengeteg munkanélküli, aki meg sem próbál változtatni sorsán, mert a koldulás kényelmesebb?

Akinek van munkája folyton a másikra irigykedik, mindegy mire, lakás, kocsi, jobb fizetés. Ami pedig az övé, ahhoz ragaszkodik, minél jobb legyen neki, minél több pénze legyen, amikor majd a másvilágra indul. Vagy ott van korunk egyik legbetegebb tulajdonsága, a hihetetlen önmagamutogatás. A pornó, a szexualitás nem helyénvaló kezelése, a szerelem keverése a hús élvezetével, de ide tartoznak azok is, akik nyakra-főre csalják meg azt, akinek egyszer megfogadtak valamit. És így tovább. Fincher alapvetően betegnek tartja a társadalmat, mindegy hol élünk.

New York bemutatása szintén zseniális. Martin Scorsese vagy Woody Allen filmjeiben ez egy napfényes, gyönyörű város. A világ központja. A He7edikben egy merőben más New Yorkot kapunk. Szinte nincs olyan perc hogy ne ömlene az eső. A szenny, a mocsok, a kosz, kézzel tapintható. Zsúfoltság, és idegesség terjeng a levegőben is. Szinte vibrál az egész film. Itt nem lehet létezni. Egy földi pokol. Az urbanizált világ, amely simán kivetíthető bármely nagyvárosra, így Budapestre is akár.

screen_shot_2010-11-28_at_3_07_57_pm.png

Ebben a városban kezdi el szedni áldozatait egy John Doe nevű pszichopata. A John Doe az azonosíthatatlan hullák jelölésére használt név az USA-ban. A gyilkost Kevin Spacey alakítja, aki a '90-es évek egyik meglepetés színésze. Visszafogott játékát minden filmben élvezet nézni. 1995-ben két másik mesteri filmben, a Közönséges Bűnözőkben, valamint a Vírusban is játszott. Ezekkel az alakításokkal örökre beírta a nevét Hollywoodba, és hol volt még az igazán nagy dobástól, az 1999-es Amerikai szépségtől. Lényegében a film utolsó negyedéig nem is látható, azonban újságírónak öltözve megjelenik a harmadik áldozat helyszínén, és Mills kiveri a kezéből a fényképezőgépét. Ráadásul még egy hosszabb beszélgetést is lezavarnak, mégis ez senkinek nem tűnhet fel elsőre! A forgatáskor odament Fincherhez és megkérdezte tőle kopaszra borotválja e a fejét? Ha te megteszed akkor én is, válaszolta Fincher, így a film utolsó napjaiban mindketten kopaszon forgattak.

Morgan Freeman egy érdekes színész. Azon kevesek egyike aki karakterszínésznek, főszereplőnek, mellékalaknak is tökéletes, világ életében ódzkodott a sablon szerepektől. Egy fekete színésznek mindezt elérni nem kis teljesítmény. Évek óta szuperprodukciókban játszott ekkor már. Ezek közül talán A Remény Rabjait emelném ki, amely az IMDb-n az értékelések alapján a világ legeslegjobb filmjének birtokosa. A He7edikben egy nyugdíjazás előtt álló, magának való nyomozót, William Somerset hadnagyot alakítja. Ő a hűvös, nyugodt zsaru, aki nemigen lepődik meg már semmin. Nem hisz már abban a lendületben amiben a fiatal rendőrök, teljesen kiégett, harcolni nincs már kedve helyette menekülne. Agglegény, lehet még magányos is, és ahogy az az első jelenetből kiderül, az sem biztos, hogy sokan el tudják viselni okoskodó természetét.

Élete olyan kiszámítható mint a metronóm játéka a szobájában. Öltözéke remekül kifejezi, hogy régóta a szakmában van. Ballonkabátja, kalapja, lehet idejét múlt, mégis egyéniségének része. Ő már nemigen fog megváltozni. Ő a múlt. A film sikere következtében, később még kétszer ugyanezt a szerepkört játszotta el, az 1997-es A Gyűjtőben, majd annak 2001-es folytatásában A Pók hálójában. Bár ezekben Alex Cross a neve, de lényegében ugyanazt játssza, mint ebben a filmben.

screen_shot_2010-11-28_at_3_07_19_pm.png

És persze itt van Brad Pitt, aki ezzel a szereppel kezdett kitörni a nyálas szépfiú szerepből. Innentől kezdve szisztematikusan kereste és játszotta el az egyedi karaktereket. David Mills a forró fejű, pantallós nyomozó, aki inkább az öklét használja, mintsem az eszét, s aki feleségével nem rég költözött New Yorkba, és Somerset mellé rendelik társnak. Pitt és Fincher a forgatáson "egymásba szerettek", minek következtében azóta még két közös filmet forgattak. Ahogy látni lehet a szituáció nem új. Számtalan ilyen rendőrpárost láthattunk. A nyugdíjazás előtt álló zsaru, aki élete legnehezebb ügyét kapja, vagy a fekete-fehér zsarupáros, mind-mind a hatalmas klisék halmazát növelnék. Mégis lehet látni, hogy a bevált panelek rakosgatásából micsoda mesteri végkifejlet alakulhat ki értő kezek között.

Kezdve azzal, hogy ez a két ember nem szívleli egymást, és ezt se olyan viccesen ahogy pl. a Halálos fegyver sorozatban. Sőt az emberben először merül fel, hogy lehet nem is - vagy nem csak - azért kap társat egy rendőr, hogy egymást segítsék, vagy ne legyenek egyedül, hanem hogy legyen aki jelent az illetőről, aki befújja, aki kémkedik rá. Semmiben nem értenek egyet soha. Nem is értik egymás világlátását, és nem is igazán akarják. Mills csak egy újabb elmebeteget lát az eset mögött. Somerset azonban már sok mindent megélt, sok mindent látott, és amikor kedden megtalálják a Fösvénység áldozatát hamarosan kisakkozza, hogy egy elképesztő ámokfutásra lehet számítani. Ekkor Fincher kicsit tanítja is a nézőt. Freeman részletesen beavatja Pittet az elméletébe, hogy a különböző áldozatok milyen körökből várhatóak, aki persze az egészben csak egy újabb gyilkost lát, akit el kell kapni, és villamosszékbe kell ültetni.

Mivel Hét Főbűn van, és egy hét áll a nyomozók rendelkezésére, a feszültség megteremtése érdekében kézenfekvő, hogy a gyilkosságok Hétfőn kezdődnek, és minden újabb nap, egy újabb áldozatot is jelent. A legelső a Falánkság bűnöse, akit valami iszonytató formában találnak meg. A fickó egyetlen bűne a zabálás volt. A gyilkos etette, hizlalta, aztán egyszer egyetlen rúgással szétrepesztette a futball labda nagyságú gyomrát. A bűnét pedig zsírral írta fel hűtőszekrény hátuljára. Kapunk utalást különböző irodalmi művekre is, mint Dantétől az Isteni színjáték, Chaucertől a Canterbury mesék, Shakespearetől a Velencei kalmár, és Miltontól az Elveszett paradicsom. Persze minderről Millsnek gőze sincs, Somerset meg bemegy szépen a könyvtárba és kijegyzeteli a fontosabb oldalakat - ilyen könyvtár egyébként már nem létezik New Yorkban, úgy kellett megépíteni az egészet.

2013-10-04.jpg

Somerset és Mills aztán a film közepén elkezd közeledni egymáshoz, - vicces az is, hogy Somerset még dolgozik pár napot, de Mills már beköltözhet az irodájába, milyen jó lesz az a pár nap egymáshoz közel - elsősorban azért mert Mills felesége meghívja vacsorázni az öreget. Az ekkor még csupán huszonhárom éves Gwyneth Paltrow fájdalmasan gyönyörű a szerepre. Ezek a részek a legjobb hitchcocki hagyományokat elevenítik fel. Látszólag értelmetlen és teljesen felesleges dolgokról beszélgetnek, amik nem viszik előbbre a cselekményt. Azonban igenis fontosak. Segítenek emberibbé tenni a szereplőket. Éppen ezért lesz nehéz a film beskatulyázása. Krimi? Thriller? Film Noir? Mindegyik. Fincher Neo Noirként szeret beszélni róla, mert ugyan a régi elemeket - pl. Kínai Negyed - sikerült új tartalommal megtölteni, de legalább ugyanennyi újat is láthatunk. Például a gyilkos kiléte igazi rejtély. Nincs terelés, ámítás, gyanakvás bizonyos személyekre.

Csak gyilkosságai révén lehet következtetni személyiségére. A drogdíler az egyetlen, akit meg tudnak menteni. Egy éven keresztül gondoskodott róla a "gyilkosa", hogy senkinek ne tűnjön fel a hiánya. Bevásárolt neki, intravénásan táplálta, kitakarította a piszkát. Mindezt csak azért, hogy csont sovánnyá aszalja, és hogy a megfelelő napon tudjon beszélni a rátaláló rendőrökkel. Fincher gyilkosa, mai posztmodern poklunk szülötte. A társadalomba belefáradt egyszeri ember, aki elhatározza, majd ő megbünteti azokat, akik legálisan bűnözhetnek. Elfeledtük a valódi értékeket, megérettünk a pusztulásra. Az eddig készült filmekben a gyilkos puszta kedvtelésből ölt. Itt azonban van egy belső kódexe, amihez tartja magát. Erkölcsileg látszólag áldozatai, és üldözői felett áll.

Még Hannibál Lecter tulajdonsága is inkább az, hogy elborzasztja nézőit brutalitásával. Fincher szinte semmit nem mutat. Nem alkalmaz hatásvadász, vagy képzelt flashbackeket. A részleteket beszélgetésekből tudjuk meg. Sosem látjuk a gyilkosság kivitelezését, csupán az eredményét. A legszörnyűbb talán a már említett drogdíler ügye, ahogy port köhög fel, annyira kiszáradt már. A többi áldozattal ebből a szempontból mostohán bánik Fincher. A Büszke modell arcát vágásokkal csúfítja el Doe és az életét az ő kezébe helyezi: egyik kezébe telefont tesz, a másikba mérget.

se7en-gwyneth-paltrow-brad-pitt.jpg

Ha megfigyeljük, John Doe egyetlen áldozatával sem úgy végez, hogy mi azt látnánk. Még csak nem is ő végez velük. Vagy másokkal végezteti a piszkos munkát, vagy az öngyilkosságba hajszolja áldozatait. A kapzsiság áldozatának felkínálta a lehetőséget, hogy ő maga döntheti el melyik részélből vág le egy font húst, amitől aztán elvérzett. A prostituáltat szó szerint halálra kúratja egyik kuncsaftjával, akire egy fémfalloszt erősít. Az egyetlen kivétel a Falánkság áldozata, akit eredetileg addig akart etetni, mígnem belehal, de egy reggel belerúgott, hogy felébressze, mire elrepedt a gyomra. Mégis sokkal félelmetesebb így, mintha beleket ontana és fröcsögne a vér szerteszét. Somerseték nem jutnak közelebb hozzá. Minden este úgy fekszenek le, hogy tudják, holnap újra történik egy haláleset, és ők nem tehetnek ellene semmit.

Fincher a totális kilátástalanságba hajszolja hőseit. Somerset olyasmit tesz amit egész addigi pályafutása során nem. Megszegi a törvényt. Mills ezzel nem foglalkozik. Szerinte a cél szentesíti az eszközt. Amikor el is jutnak a gyilkos lakására Somerset csak meg akart bizonyosodni a helyszínről, de parancsot akar, amivel átkutathatják a lakást. Mills viszont berúgja az ajtót, mert érzi hogy jó nyomon járnak. És nagyon találékonyan kivágja magát később, amikor lefizetik a csövest, hogy hamisan tanúzzon. Fincher ügyesen mutatja be, hogy egy rendőr élete sem olyan könnyű mint ahogy a Piszkos Harry filmek mutatják.

Egyetlen lövés után is hatvan űrlapot kell kitölteniük. Somerset nem csak magát félti, hiszen pár napja maradt a nyugdíjig, de fél, hogy Mills a vesztébe rohan. Hiszen ők nem is lehetnének jelenleg a gyilkos lakása előtt. Ha megkérdezik honnan kapták a fülest nem mondhatják meg az igazat. Pechükre a gyilkos éppen hazajön a bevásárlásból. Mills utána rohan, s az üldözési jelenet talán az egész film egyik legzaklatottabb jelenete. Ficher vágásai mesteriek, a fényképezés, a kamerakezelés mind jobban beszippantja a nézőt a fogócskába.

screen-shot-2011-01-31-at-8-34-13-pm1.png

És amikor már azt hinnénk remény csillant, és megfeledkezhetnénk róla kinek a filmjét nézzük, megint kapunk egy pofont. A nyomozó egy sikátorban összefut a gyilkossal, aki majdhogynem saját fegyverével lövi le. De mégsem. Ott hagyja megszégyenülten. Legyőzötten. Mert nem illik a tervébe, hogy olyat is gyilkoljon, aki nincs a képben. Mills azonban még ekkor sem döbben rá, hogy a gyilkos csak játszik vele.

A film zárójelenete talán a legszörnyűbb, amit egy ilyen filmnek csak el lehet képzelni. A nyomozók zsákutcába futnak, tanácstalanok. És ekkor, John Doe besétál a rendőrségre, felemelt kézzel. Ujjaiból vér csorog. Levágta a bőrt róluk, hogy ne maradjon ujjlenyomata. Töredelmesen bevall mindent. És azzal a feltétellel, hogy csak Somerset, és Mills mennek vele, egy New Yorktól távol eső pusztaságba kalauzolja őket, ahol megtalálhatják utolsó két áldozatát is.

A végső helyszín éles ellentéte az esős Noir Yorknak. Süt a nap, tiszta a levegő, zöld a fű. És ez bizony a véletlen műve, - Pittnek már forgatnia kellett volna a 12 Majmot és fel kellett venni a jelenetet minél előbb - nem előre megtervezett koncepció, mégis emeli az egész filmet. Az autóúton lezajló beszélgetés, és főleg John Doe monológja egyszerűen zseniális. Ahogy ráébreszti a heveskedő Millst, hogy azért ül az autóban mert ő így akarta. Azért nem lőtte le, amikor lehetősége volt rá, mert azt is így akarta. Máris győzelmet arat a törvény s embere felett. Kiderül, hogy nem egy állat. Nem egy pszichopata. Gyilkos, akinek szintén bűne van, de látszólag - és ez a lényeg - nem különbözik semmiben tőled, vagy tőlem. Egy beteg társadalom, beteg tagja, akit azért lehetetlen kiszúrni, mert tökéletesen beleillik.

seven.jpg

Az egyetlen ok, ami miatt mai napig nem tudom/akarom a filmet dicsőíteni, hogy a végén hatalmas logikai baki rejlik. John Doe átveri a nyomozókat; hiszen a két hullának itt kell megszületnie. Állítása szerint Doe bűne az Irigység amiért halál lesz osztályrésze Mills fegyvere által. De Mills bűne a végtelen Harag, amiért nem feleségének kellene bűnhődnie. Szerencsétlen Tracy ugyanis semmilyen bűnt nem követett el, feje mégis egy csomagban végzi. Fincher ezt sem mutatja, csupán hihetetlen erővel érzékelteti. Ahogy azt József Attila megírta - a Hetedik te magad légy.

Fel lehet ezt ép ésszel fogni? Mit tennél ha elvennék életed értelmét? Ott nyomban bosszút állnál? Mills karaktere végképp elveszni látszik. Ha megöli Doet azzal épp a gyilkos nyer, ahogy azt Somerset és Doe is mondja. Ha nem öli meg, szerelmét már akkor sem kapja vissza, a gyilkosa pedig elmebeli okokra hivatkozva éldegél egy kényelmes börtönben. Ez az a pont ahol a legtöbb rendező bizony erkölcsi szobrot csinálna Millsből, és felolvasná a rab jogait.

Fincher azonban nem ilyen. Durván, szinte állatiasan agyonlöveti Doet - ugyanakkor az egyetlen gyilkosság a filmben, amit látunk is elkövetni! És igazat adunk neki. Ez a legkevesebb. A rendező megoldása nyitva hagyja a történetet. Mills nyomozót rabként teszik egy rendőrautóba. Karrierjének lőttek, de életének is. Büntetése talán sokkal nagyobb így hogy életben maradt, mintsem ha a sikátorban lelövik. A történet mégis úgy ér véget, ahogy kezdődött. Somerset alakjával. Utolsó hete az egy hét az ő hátrelévő életét is alapjaiban változtatta meg.

sevblu_shot14l.jpg

A forgatásról -

Mint említettem ez volt az első film, ahol Fincher úgy igazán kibontakozhatott. A költségek is jóval kevesebbre rúgtak, 30 millió dollár, az összbevétel elérte 327 millát, hamarosan pedig minden idők egyik legfélelmetesebb filmjeként kezdték emlegetni - az Entertainment Weekly a nyolcadik helyet adta neki. A film olyan sikeres lett, hogy a következő munkánál Finchernek már teljhatalmat adtak. De ennél is jelentősebb, hogy az eltelt húsz év alatt kultstátuszba emelkedett a mozi. Olyan alkotás vált belőle, aminek számtalan utánzója, tisztelője akadt. Említettem már a két Freeman filmet, de hasonló Denzel Washington és Angelina Jolie Csontembere, vagy az egész Fűrész sorozat, ahol a "gyilkos" hasonlóan prédikál, és látszólag nem ő öli meg áldozatait, mindig felkínálja a választás lehetőségét. Játékok terén egyértelműen merített belőle a Max Payne - a főszereplő egy az egyben Mills nyomozóra hajaz, neki is megölik a feleségét és a gyermekét, New York városa pedig ott is mocskos, és züllött, éppen csak az eső helyett hó esik - a Fahrenheit, és a Condemned is.

Az amerikai bemutató 1995. szeptember 22-én volt, nálunk azonban csak egy évvel később, novemberben kezdték játszani a mozik. Kritikai szempontból csupán a legkukacosabbak találták túlságosan lassúnak. Szinte mindenki az egekbe emelte. A film eleje olyan, mintha egy klipet néznénk. John Doe készíti itt elő az akcióit. Idegesítő, gyors vágások követik egymást. S már ekkor megjelennek a fincheri feliratok sajátosságai. Izzanak a betűk, kusza formákban követik egymást, csupán pár pillanatra villannak fel. Azonban a legkifejezőbb, miszerint mindenkinek kisbetűvel írja nevét, még itt nem érhető tetten.

A film forgatókönyvét Walker az alatt a két év alatt írta, amíg New Yorkban dolgozott. Somerset városgyűlölő alakját önmagáról mintázta. Ő is utálta a Nagy Almát, de ha nem élt volna ebben a mocskos, zsúfolt, züllött városban, sohasem írja meg a Hetediket. Ekkoriban teljesen ismeretlen név volt Hollywoodban, és szóba se akartak vele állni, nemhogy pillantást vessenek az irományára. Végül összeállított egy listát olyan ügynökökből, akik thriller, és krimi írókat manageltek, és addig hívogatta őket, míg az egyik végül kötélnek állt. Walker egyébként sosem tudta ezt a sikert megismételni, az ezután vászonra került 8 milliméter egy gyenge, és hatásvadász epigonja jelen alkotásának, a 2010-es Farkasember pedig egyértelmű bukta volt.

se7en_library_scene.jpg

A scriptből persze sok mindent ki kellett venni, többek között egy törpenövésű kriminológus nőszemélyt, aki minden egyes helyszínelésen látszólag csak azért lett volna jelen, hogy leteremtse a nyomozókat, és trágárkodjon egy sort. Végül nem a csúnya beszéd, hanem a túlzott Twin Peaks utánérzés miatt kellett kihúzni. Ezt bizonyítandó a Fuck szó hetvennégyszer hangzik el a film során, elsősorban Mills szájából. A számok sok helyen felbukkannak a filmben, legtöbbször a hetes. A gyilkosságok és az egy hetes cselekmény egyértelmű, a film kezdetétől, míg Mills felveszi a kagylót és értesül az első áldozatról, szintén pontosan HÉT perc telik el. Ahogy a film is véget ér HÉT percen belül azután, hogy Mills lelőtte John Doet. Az összes házszám hetessel kezdődik a nyitójelenetben. A végzetes szállítmány a hetedik napon este hét órakor érkezik, s Pitt gázsija is stílusosan HÉT millió volt. A harmadik áldozat, a harmadik emeleten lakik. Mills egy 5A számú lakásban él, az ő bűne a Harag, amely sorrendben az ötödik. Mills hat golyót ereszt John Doe-ba.

Pitt előtt felmerült Kevin Costner, Nicolas Cage és Denzel Washington neve is, de utóbbi túl sötétnek és gonosznak találta a produkciót és nem kért belőle - a siker után más lett a véleménye, és ezért is vállalta el a Csontembert. Majd Sylvester Stallone is visszautasította, amit később hatalmas baklövésként aposztrofált, de ő 95-ben erre a szerepre már egyértelműen túl öreg lett volna. Tracy szerepére eredetileg Christina Applegatet akarták, de őt nem érdekelte a dolog. Paltrow sem szándékozott részt venni a produkcióban, míg Pitt személyesen rá nem beszélte a szerepre. A forgatáson aztán olyan jól összemelegedtek, hogy három évig jegyben is jártak mígnem Paltrow kiadta Pitt útját - épp tavaly nyilatkozott ezzel kapcsolatban először.

Freeman helyett a kezdetekben Al Pacinon is gondolkodtak a producerek, de Pacino inkább a Minden gyanú felett című filmet választotta. Hasonlóan Robert Duvallt sem érdekelte a szerep. Harison Fordon is elgondolkoztak a producereket, Walker pedig egyenesen William Hurtre gondolt, amikor megalkotta Somerset alakját, akinek nevét kedvenc írójától William Somerset Maughamtól kölcsönözte.

Fincher előtt David Cronenbergre gondoltak rendezés terén, de ő rövid úton visszautasította a lehetőséget. Majd Guillermo del Toro is megköszönte az ajánlatot, de hasonló okokra hivatkozva mint Washington ő sem kért a rendezésből. Végül mikor Fincher kezébe került a script elsőre meg sem akarta rendezni, mondván túlságosan hasonlít egy átlagos zsarupáros filmre, később a forgatáson már ragaszkodott Walkerhez, hogy azonnal át tudjon írni bármit, amire szükség lehet. Például amikor Pitt üldözi Spaceyt megsérült a keze egy véletlen során. Eredetileg Mills tényleg szerzett volna egy sérülést, de nem a kezére. Azonban ha már így alakult, Fincher átíratta a forgatókönyvet és ezért fáslis a keze a film további részében.

A vége főcím szintén parádés, a megszokottól eltérve, és szintén megidézvén a régi filmek hangulatát, a stáblista nem lentről felfelé, hanem fentről lefelé mozog. Spacey neve itt látható először, ugyanis meggyőzte a producereket, hogy a főcímben ne szerepeljen a neve, így a nézők jobban meglepődnek majd, amikor feltűnik a filmben. Hogy ez abszolút hiteles legyen, egyetlen interjút sem adott, és nem jelent meg a film reklámhadjáratában sem, amit a legtöbb színész kifejezetten terhesnek tart. Cserébe kétszer olvashatjuk a nevét, először a stáblista előtt, valamint még egyszer a stáblistában. Spaceyt az utolsó pillanatban két nappal a forgatás megkezdése előtt szerződtették, eredetileg az ő szerepét is Val Kilmernek ajánlották fel, de ő visszautasította, ami nem csoda, hiszen ő ekkor volt Batman. A szerepre esélyes volt Michael Stipe is a R.E.M.-ből, valamint R. Lee Ermey is, aki miután Spaceyt választották, megkapta a rendőrkapitány szerepét.

A készítés során Fincher mindenkitől maximális valósághűséget követelt meg. Így Freeman és Pitt mellé rendőröket kértek fel, akik mindent elmagyaráztak nekik, figyelmeztették ha valamit rosszul csináltak - pl. a ravaszra tették az ujjukat -, valamint elvitték őket egy kis kocsikázásra, hogy lássák, hogyan telik egy napjuk, milyen egy rendőrségi iroda, hogyan zajlik egy helyszínelés, vagy boncolás. A valóságról mi sem tanúskodik jobban, minthogy John Doe jegyzeteit két hónapon keresztül írták, és 15 000 dollárt kóstált a művelet. Somerset a filmben ezért becsüli úgy, hogy két hónapba telne mire átrágnák magukat rajta.

Az egyes bűnök áldozatait mindig tükrözi a környezet amiben él. Pl. a Torkosság áldozatának lakásán mindenhol konzervdobozok, csomagolt tészták, és rengeteg evéssel kapcsolat eszköz található. Ez az ember csak evett, erről árulkodik az egész szoba. A jelenethez hét doboz csótányt szórtak szét a konyhában, és az áldozatot alakító Bob Mack orrát és fülét be kellett tömni, nehogy belemásszanak amíg felveszik a jelenetet, de ez nem tartotta vissza a rovarokat, hogy a gatyájába ne találják meg az utat. Mack többet semmiben nem játszott, a valóságban nem ennyire kövér, a sminkesek tették azzá. A Fösvénység áldozata ezzel szemben a legfelsőbb körökből származott, a szobájában minden a pénz imádatáról szól. Gene Borkan alakította az ügyvédet, és a nyolc liter művér végül a padlóhoz ragasztotta, mire felvették vele a kellő mennyiségű jelenetet.

A drogdíler Viktor helyisége maga a lerobbant szeméttelep. Az őt alakító Michael Reid McKay már a szerepválogatásra is 45 kilóval érkezett, Fincher viccesen odaszólt, hogy övé a szerep, ha fogy még öt kilót, McKay később szabadkozott, hogy sajnos csak hármat tudott, de reméli azért így is jó lesz. Mindezek után még tizennégy órán keresztül kellett sminkelni, hogy elnyerje a filmben látott állapotot. Emlékszem a bemutatókor mindenki azt hitte egy bábuval csinálták meg a jelenetet. A jelenetben a SWAT-osok nem tudták, hogy a karaktert ember játssza, így amikor köhögni kezdett az ijedtségük valóságos.

A Bujaság áldozatát meggyilkoló Leland Orser napokig nem aludt, hogy minél zaklatottabb és fáradtabb legyen az arca, a jelenet felvételekor pedig arra kérték minél gyorsabban lélegezzen ki és be, hogy a teste telítődjön oxigénnel, ami hiperventillációt idézett elő nála. A terem, ahol megtalálják pedig pasztellszínű, ahonnét a vér és a neonfények szinte kiviláglanak. Mindez persze nem lett volna ilyen jó Darius Khondji, az iráni operatőr munkája nélkül, akit azóta Allen is felfedezett, és többször is őt kérte fel filmjeihez.

A film vége külön story. Amikor a producerek elolvasták a forgatókönyvet láttak benne fantáziát, de már az elején megmondták Walkernek a végét át kell írni. Ez a dobozos baromság nem maradhat benne, írjon egy sokkal tradicionálisabb befejezést, értitek, sok lövöldözés meg ilyesmik. Ekkor Walker megírt egy templomos finálét, ami magyarázatot adott volna John Doe miért éppen bibliai bűnöket büntet. Ebben a verzióban kiderült volna, hogy Doet egy pap nevelte fel, aki természetesen rendszeresen molesztálta is, és attól lett ilyen. Doe megölte volna Millst, így Somerset már törvényesen lőhette volna le Doet. Csakhogy közben keresték a rendezőket is, és Finchernek véletlenül az eredeti scriptet küldték el, amiben a dobozos befejezés volt.

Amikor ez leesett a New Line-nak, a project igazgató, Michael de Luca személyesen találkozott FIncherrel, és figyelmeztette, hogy belső nyomásra vissza kell tartania a neki kiküldött forgatókönyvet. De ha Fincher igent mond a dologra, akkor megcsinálhatja a filmet ezzel a befejezéssel. Mivel a New Line-nak ez volt az első A kategóriás filmje, s előtte nem igazán jött ki tőlük semmi érdemleges, mindenáron szerettek volna megnyerni maguknak A listás rendezőt, és színészeket, de ahogy azt írtam, sokan már ránézésre is úgy vélték, nem kell ez nekik. Fincher pedig emiatt érezte, hogy kevésbé fogják megkötnia  kezét, mint anno a Foxnál az Alien 3 esetében. Mindezek ellenére Arnold Kopelson producer vért hányt a finálétól és egy sokkal pozitívabb befejezést akart kierőszakolni. Fincher tudta nélkül saját maga átírta a forgatókönyvet.

Az ő verziójában John Doe nem is ölte meg Tracyt, csak valaki mást, aki hasonlított rá, emiatt Millsnek nem maradt oka megölni Doet, és a hátralévő életét börtönben töltötte, mert lelőtt egy fegyvertelen embert. Somerset mégse vonult vissza, és gondoskodott Mills feleségéről, és gyermekéről. Pitt, ahogy megtudta ezt, azonnal Fincher mellé állt, és kerek perec kijelentette, hogy vagy az eredeti verzió lesz a filmben, vagy már megy is haza. Az se volt biztos, ki lövi le John Doet. Eredetileg Somerset lőtte volna le, hogy így megmentse Mills karrierjét, és megakadályozza John Doet, hogy nyerjen. Ez a verzió tetszett volna Freemannek, de Pittnek nem, mert szerinte nem illett a karakterhez, azok után, amit vele művelt John Doe egy ilyen forrófejű alak szitává kell lője, egész egyszerűen nem lehet máshogy vége. Finchert végül meggyőzte Pitt elkötelezettsége és így forgatták le a jelenetet.

Kopelson további alternatívákat vetett fel: Somerset és MIlls addig veszekednek a mezőn, míg Mills meglövi Somersetet, aki másnap a kórházban tér magához, emiatt nem látjuk, hogy mi történt. Bevisznek neki egy levelet, amiben Mills töredelmesen beismeri Somersetnek volt igaza mindenben. De a legszánalmasabb ötlete az volt, hogy a kiszállított dobozba Mills kutyájának feje kerüljön, hiszen őt is nagyon szerette a detektív, de azért nem ölne meg érte egy embert. Amikor egyiket se tudta elérni a tesztvetítés hűvös fogadtatás amiatt kiharcolta Somerset záró narrációját a Hemingway idézettel, és bár ezzel sem Fincher sem pedig Freeman nem értett egyet, de hajlottak a kompromisszumra, ha Kopelson cserébe belenyugszik a film végébe.

A film zenéjét külön dicsérnem illik. Howard Shore nagyszerű munkája, s ugyanakkor egyáltalán nem a szokványos nagyzenekari produkció. Remekül kiegészíti a film nyomasztó hangulatát, folyamatosan jelen van, szinte meg folytja a nézőt. Nem az a darab amit szívesen hallgatnék csak úgy írás mellé, mert zaklatottá és nyugtalanná varázsol.  A zenét kiegészítik a remekül beválogatott betétek, mint ez a kis szösszenet Bach-tól, aki stílusosságával egy csapásra megfesti Somerset lényét, hangulatát, kimértségét, érzéseit.

És ha már betétdaloknál járunk, mindenképpen meg kell említenem a stáblista alatt szóló The Heart's Filthy Lesson-t, amit a pár hete elhunyt David Bowie írt - és adott elő - Brian Eno-val. Érdekes módon a film komorságát a betétdalok sok helyen ellensúlyozzák, bár ez csak utólag lehet egyértelmű. De a Gloria Lynne előadásában hallható Speaking of Happiness, vagy az In the Begining a Statler Brotherstől, a Haircut 100 Love plus One-ja, és az örök klasszikus Billie Holiday I Cover the Waterfrontja mindenesetre ezt bizonyítja. Ezeket a zenei betéteket Fincher nem tolta az előtérbe, nagyjából úgy bújnak meg a film szövetében, mint a második halálesetet hirdető újságcikk sarkában olvasható baromság, hogy egy családot három napig terrorban tartott a saját aranyhörcsögük...

hetedik_dvd.jpg

A DVD kiadásról -

Na ez az a kiadás, ahol egyik szemem sír, a másik meg nevet. Amikor megírtam ezt az ismertetőt, még 2010-ben a DVD nem volt a birtokomban, aztán amikor végül beszereztem nem újítottam fel az írást, és igazából sok mindent nem is tesz hozzá. De ennél is bajosabb, hogy hiába van meg a dupla lemezes kiadvány, mégsem teljes, úgyhogy most is írhatnám, hogy majd akkor újra előveszem és tökéletesítem az írást, de fene tudja mikor lesz, mert ez nálunk még Blu-rayben se jelent meg - lényegében egyike annak a négy Fincher filmje ami nem jelent meg kékben, a másik három: Játsz/Ma, Pánikszoba, és a Zodiákus.

De haladjunk sorjában. A kiadással nagyon sokáig 2009-ig vártak, előtte talán fapadosban lehetett kapni, de nem volt rajta szinkron. Aztán az azóta megboldogult Fórum Home Entertainment behozta a külföldi remasterelt, dupla lemezes kiadást. Ők még adtak a minőségre, nem is csoda, hogy már csak történelem a létezésük. A kiadvány szemnek igen tetszetős, bár már szinte túl puritán hogy az egész csak fekete mint a szurok. Ez igaz a borítóra, meg a papír feknire is. De legalább kapunk feknit, aminek mindig örülünk. Ráadásul MAGYARUL van rajta a Hetedik felirat, a borítón is, amin minden ugyanaz mint a feknin. A tok kinyitható, szárnyas, a két lemez szitázása szintén MAGYAR!!! és gyönyörűséges, már szinte túl jó, egy sima tokozású filmnek, ilyet Digiknek szoktak csinálni. Szóval a külcsíny csillagos ötös.

Aztán a gondok kezdődnek máris amint betettük a lemezt a lejátszóba. Szóval, a menü még egész szép, bár nem ismeri fel, hogy szélesvásznú képernyőn nézem, amit nem igazán értek miért... Az, hogy a képi remasterelést mennyire sunnyogták el - amit a film eredeti negatívjáról kockáról, kockára végeztek Fincher felügyeletével és olyan jól sikerült, hogy azóta ez a verzió számít a hivatalos eredetinek - nem tudom megállapítani, de a képpel nincs különösebb gond. 2.35:1-es. Azt viszont, hogy miután a kettes korongon csak húsz percen keresztül ecsetelik, milyen műgonddal újították fel mind a képet, és főleg a hangot, hogy a DVD-n újra elővarázsolják azt  az élményt, amit a moziban élhetett át a közönség, szóval ennek a hiányát öt másodperc alatt meg lehet állapítani.

Kapunk persze magyar 5.1-et, angol 5.1-et, még DTS-t is, de miért nincs fönt a kibaszott tisztán szóló DTS ES DISCREET 6.1? Nem kellett volna sok hozzá, mondjuk kicserélni a szimpla DTS-re és voilá! És ez különösen azért fájó, mert az EXTRA DVD-n rajta van három jelenetnél is! Lehet meghallgatni, és sírni. Az ott egy precedens értékű hangzásvilág, amivel pozicionálni lehet a házimozirendszert, majdnem elfolytam a gyönyörtől, amikor meghallgattam. Zongorázik a különbség... akarom mondani csak zongorázna. Mert EZ nincs fent a DVD-n. És nem csak ez. Hiányzik mind a NÉGY audiokommentár. NÉGY audiokommentár, - köztük a rendezőé, és a főszereplőké - édes istenem!!!! Csak egy hét lett volna, míg átrágom magam ezen a lemezen, és kielemzem minden titkát. Azt már meg se említem, hogy persze nincs rajta a számítógépen előhívható megannyi DVD-extra se, többek között a film eredeti forgatókönyve...

És vajon mi foglalja ezek helyett az értékes helyet? Úgy van, az idióta cseh szinkron - sztereóban!!! -, meg a lengyel hangalámondás, 5.1-ben. Meg a bolgár, román, szlovén felirat, meg az összes létező Kelet-európai állam nyelvére átváltható menü. Amik között nem is lehet váltani a menüben, csak a film nézése közben érthetetlen módon. Én tudom, hogy egyen DVD-t adnak ki már jó régóta a volt Keleti blokknak, de ennél a filmnél azért lehetett volna erre figyelni. És még mindig nincs vége. Ez egy két órás film. 122 perc. Erre HÉT darab jelenetből lehet választani? A nem rég ismertetett Mindenki a napra tör esetében is volt egy tucat, pedig az csak kilencven perc és az egy totál ismeretlen film!

Ez meg egy kultklasszikus. Egy alapvetés! Ráadásul nem is osztották el jól. A második jelenet a 16. percnél következik, a harmadik a 28.-nál, a negyedik a 45.-nél, az ötödik az 55.-nél, a hatodik 1 óra 20 percnél, míg az utolsó kilenc perccel később. Rájöttem, hogy utalás a hét gyilkosságra, meg a hét napjainál vannak a jelenetek kezdetei is, de ez még akkor is durva poén, ha az eredeti kiadáson is így van. Ez a pofátlanság netovábbja.

Miután kiörjöngtük magunkat kellőképpen, jöhet az EXTRA LEMEZ. Ez már egészen úgy néz ki mint egy szokványos korong, minden földi jóval megrakodva. Bár szerintem a Fincher filmekhez kiadott extrák túlságosan is eltérnek a bejáratott dolgoktól, nincsenek werkfilmek, nincsenek interjúk, és az egész technikai blabla nagyon száraznak fog tűnni a laikusok számára. Egyik résznél folyamatosan visszatekertem, hogy mégis miről beszélnek, mert kb. mintha három UFO arról csevegett volna, hogy autópályát építenek és emiatt a Földet muszáj lesz eldózerolni, csak éppen nem fogtam fel.

A korongról itt is hiányzik a DVD-ROM-os extra, de ezeknek őszintén szólva sose láttam különösebb értelmét. Ezt leszámítva a lemez tartalma megegyezik a külföldi kiadáséval. Ráadásul MINDENHEZ magyar felirat is, ami mindig üdvös. A nyitányról különösen sokat megtudhatunk, ez egy 2 perc 50 másodperces anyag, amit három verzióban nézhetünk meg a "kamera látószögeket" - valójában rétegeket - váltogatva, vagy a menüben beállítva. A három verzió, a storyboard, a nyers vágás, és a végső változat, és mindegyikhez külön hozzáadhatjuk a nekünk szimpatikus hangsávot - sztereó, dolby EX, DTS ES, 24bit/96Khz szteró - vagy KETTŐ audiokommentárt is akár.

A törölt jelenetek ezúttal nem olyan érdekesek mint azt elsőre hinnénk, és nem olyan érdektelenek mint az elsőre hinnénk. Mindjárt elmagyarázom. Leszámítva az eredetileg tervezett nyitányt, ami lényegében annyival lett volna más, hogy bemutatja Somerset jövőbeli terveit - mutatják a házat hova vissza akar vonulni a zajos New Yorktól, és kivág a tapétából egy kis részt, amit egész film alatt magával hordoz a balon kabátjában - aztán jön a főcím, nem kapunk leforgatott, majd kivágott jelenetet. Hat "kibővített" jelenetet viszont igen, ahol a bővítés azt jelenti, más szögből felvett, máshogy megvilágított, pár másodperccel hosszabb jelenet - kivéve, amikor Tracy felébred, az valóban túl sokat sejtetett volna a végkifejletből. A kezdéshez választhatunk storyboardot verziót is. Hogy miért nem unalmasak mégis? Mert mindegyikhez jár kommentár, és Fincher ebben a rövid időben is sok érdekességet mesél el - úgyhogy még jobban hiányoznak a film kommentárai.

Aztán kapunk filmográfiákat, szinte csak a vízhordófiúé nincs feltüntetve, de a rendező, vágó, forgatókönyvíró, operatőr, producer és ki tudja mennyi szakemberé és a négy központi szereplő mellett még valamiért a Sziklás, Utolsó törvényenkívülis John C. McGinley is fel lett tüntetve - észre se vettem, hogy játszott a filmben! Természetesen megnézhetjük az eredeti trailert, és egy úgynevezett Press Kit-et, amit anno a sajtónak küldtek szét, hogy promóciós célzattal, ez egy hatperces filmecske, ami lényegében egy mini werkfilm, nyilatkoznak a színészek, egyszóval korabeli 95-ös anyag.

Az érdemi cucc ezen felül egy kilencperces anyag, ahol a látványtervező beszél a különböző szobabelsők megtervezéséről, egy nyolcpercnyi hosszúságú rövidfilm, amiben egy másik látványtervező avat be minket hogyan készült el John Doe jegyzetfüzete - bár ugye ezt inkább elolvasni volna érdekes, talán emiatt mégis kár, hogy nincs meg a DVD-ROM-os extra. Aztán kapunk négy fényképcsarnokot, aminek először értelmet is adtak, mert a különböző fényképészek beszélnek, meglepően érdekesen a munkájukról, ezáltal élvezet végignézni őket, és nem csak rutin az egész. Nem is gondoltam volna, hogy a forgatási fotóknak ennyi értelmük is lehet, ráadásul meglehetősen nyomasztó az egész, úgyhogy vigyázva velük. Több mint félórás, tömős anyag ez.

gallery_movies-20-shocking-twists-gallery-8.jpg

Láthatjuk a fentebb már ecsetelt alternatív befejezést, ahol Somerset lőtte volna le John Doet. Sőt, megnézhetjük storyboard verzióban is, és mindkét anyagot Fincher kommentárja kíséri. Szóval ez is élvezetes cucc. Hasonlóan érdekes az a huszonkét perces anyag, amiben elmesélik, hogyan is újították fel a DVD-t (aminek hiánya miatt már kidühöngtem magam), lépésről lépésre. Az utólagos színezés, pozicionálás igazi babramunkának tűnik, minden tiszteletem érte. A szemet és fület gyönyörködtető változásról meggyőződhetünk három jelenet segítségével, a Torkosság helyszínelésével - külső, és belső helyszín -, valamint a film vége, amikor Millst elviszi a rendőrautó. Durván másfél órás anyagot kapunk, ha mindent meg szeretnénk nézni, lehet kevés, de a mostanában kiadott dupla lemezes kiadványokhoz képest ez még maga a paradicsom, és ismét jelzem, nagyon érdekes elejétől a végéig.

A végére beszélnék a szinkronról is, ami rendkívül jól sikerül, és szerencsére ez az egyetlen a filmhez. Sajnos a hangokból majdnem mindenki meghalt mára, Freeman hangja itt Helyey László, aki a második legtöbbet használt hangja, de minthogy mára Kristóf Tibor is meghalt, csak Reviczky Gábor maradt. Pittet a szintén elhunyt Selmeczi Roland szólaltatta meg, aki véleményem szerint a legjobb hang volt Pitthez. De ugyanígy meghalt mára Grúber Hugó is, aki a rendőrkapitánynak adta hangját. A fontosabb szereplők közül egyedül Paltrow és Spacey magyar hangja él még, Udvarias Anna és Blaskó Péter, aki mindössze háromszor adta hangját a színésznek, de elképesztően jól illik hozzá ez a sejtelmes, és nyugodt visszafogottság.

Összegezvén azzal zárnám az írásom, hogy a Hetedik a mai napig egy rettenetesen borzasztó, felkavaró film, ami húsz év alatt egy napot se öregedett. Kell hozzá egy bizonyos kor, amikor az ember megnézi, megérti és felfogja miről is szól valójában. A végét a producerek nem hiába akarták unos-untalan megváltoztatni. Szörnyűséges. De enélkül nem lenne ilyen ütős az egész. Egy happy end kétségtelenül elrontott volna mindent. Ez egy pokoljárás, és ahhoz egy ilyen befejezés illik.

Ha lemaradtál az 1996-os hazai bemutatóról, vagy esetleg akkor még nem is éltél, és szeretnéd megnézni moziban, itt a lehetőség, jövőhéten az újra kinyitott Bem moziban megteheted.

Ha tetszett a cikk akkor azért, ha pedig nem, akkor azért oszd meg a Facebookodon!

Olvasnál még David Fincher munkásságáról?

Harcosok Klubja (1999)

Zodiákus (2007)

Holtodiglan (2014)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.01.31. 12:02:33

Fiatalon nézve, végig volt benne valami zavaró, mégpedig, hogy a szokásos sorozatgyilkosos film helyett valami mást látok.

SPOILER

A feleséget, nem irigységből ölte meg? Mert akkor elkövette volna ő is az egyik 'bűnt'.
Amúgy ezek a bűnök nem Bibliai bűnök, csak összekapcsolták vele.

Jerryco 2016.01.31. 13:40:15

Valahol, évekkel korábban fejtegettem, hogy én, hogyan fejeztem volna be a filmet:
Mills kiakad, hogy a feleségét megölte Doe, felszívja magát, beleüríti a tárat a gyilkosba, közben a jelent egyre lassul, Somerset üvöltve szalad Mills felé, Doe összeesik. Mills fölé áll és az utolsó lövést kis mérlegelés után elengedi és mi látjuk, ahogy a földön fekvő Doe állkapcsa elroppan, szinte eltűnik.
Mills sírva összeesik, Somerset átöleli, vágás.

Somerset látogatóba megy egy feltehetően rehabilitációs épületbe vagy speciális kórházba. Fegyverét leadja majd bemegy egy kórterembe, ahol Mills ágyhoz van kötve, szemlátomást teljesen kilépett a rendszerből és végig próbál kiszabadulni a kötéseiből, miközben Somerset megnyugtató hangon beszél hozzá: Eltemették az asszonyt, Doe lelövése miatt felmetik valószínűleg és ha végül rendbe jön, elképzelhető, hogy folytathatja a munkát és egy időre Somersethez költözhet. A lakásukat persze egyelőre Somerset lezárta és a rendőrségi alapból finanszírozzák, ha esetleg Mills haza kívánna térni, ha teljesen felgyógyult.
Somerset végül elköszön és visszacsukja az ajtót, a kamera követi.

Somerset a folyosón beszél egy orvossal, aki szerint nem fog Mills visszajönni az őrületből, mert miután lelőtte Doe-t, elpattant benne valami.
Ekkor Somerset rákérdez Doe állapotára:
- És ő hogy van?
- Nos, az ő állapota sem fog már sokat javulni. - feleli az orvos és közben odaérnek egy másik szárnyba, ahol egy hasonló ajtó mellett fiatal rendőr ül egy széken. Somerset ahogy bepillant az ajtó ablakán, a kamera elsuhan a válla felett, egyenesen a szobába, ahol Doe fekszik egy ágyon, lekötözés nélkül, de látszik, hogy mindkét térde, könyöke sérült - Mills az utolsó pillanatban nem szíven lőtte, hanem a fontosabb ízületeibe durrantott plusz az állába - és hiányzik az állkapcsa, amelybe most csöveket vezettek, hogy mesterségesen táplálják és rendesen kapjon levegőt is.

Ismét Somerset-tel vagyunk a folyosón, aki maga elé dünnyög:
- Hát, végül nem sikerült a terved, Doe. A harag nem pusztított el teljesen...
Azután kicsit hangosabban, mintha a szobában fekvő Doe-hoz intézné:
- Akkor most maradt még jóság ebben a világban vagy csak elszámoltad magad?

Doe persze nem reagál.
Somerset elfordul és elindul kifelé a folyosón, a kamera szemből követi, miközben mögötte a szoba ajtaja egyre kisebb lesz és egyre homályosabb.

Vége

classy57 2016.01.31. 14:35:39

@Jerryco: Hmm, szóval...ezzel el is rontottad volna.
Igy most nem a joggal cultmovie-nak nevezett He7edik-ről beszélnénk , csak egy türhetően sikerült amcsi kaptafa filmről...Jobb hogy esélyed sem volt ezt a lezárást beleirnod a forgatókönyvbe . ;)
Hogy mást nem is emlitsek , a film eredeti gondolatiságát ezzel végkifejlettel teljessen tökönszúrtad volna !

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.31. 15:44:24

@Madnezz: én hittanóráról emlékeztem rájuk, szal valami közük csak van hozzá :D

de igen még mondja is, hogy az irigység az ő bűne, mert megirigyelte a rendőrnyomozó mindennapos életét

@Jerryco: érdekes, íme egy újabb befejezés, bár én ezt vétózom, ha megölik a feleségem, ÉS a meg se született gyerekem nem hiszem, hogy tudnék ilyen precíziós lövéseket leadni

viszont jelentkezz producernek :D

@classy57: na mesélj csak mi az eredeti gondolatisága? szerintem Jerrycoval is az van mint velem, hogy a film túlságosan a gyilkos oldalán áll egészen a legvégéig

classy57 2016.01.31. 16:14:03

@scal: Hát a világvége hangulat , no future , a világ megérett az armageddonra .
Lám , azok sem jobbak , akiknek "itélkezniük" kéne , és ugye a végén ott hagy , szinte cserben hagy a saját sötét gondoltaiddal...Lám , lám Jerryco barátunk is "hiányosnak" érezte a befejezést , pont ez volt a célja Fincher-nek ...gondolj bele , és aztán MÉGEGYSZER ! "Ime, te sem vagy különbb!"

Jerryco 2016.01.31. 16:45:27

@classy57: "Jerryco barátunk is "hiányosnak" érezte a befejezést , pont ez volt a célja Fincher-nek "

Azt honnan tudjuk, hogy ez volt a célja Fincher-nek?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.31. 16:47:36

@classy57: én ezen azért nem gondolkoztam el, mert különb vagyok. John Doet egy kibaszott hipokritának tartom. Pl. miért rúgta hasba a zabagépet? Nem volt hirtelen ideje, hogy megvárja míg halálra eszi magát?

Miért hagyta életben a dogdílert? Pont a drogdílert?

És miért is ölt meg valakit, akinek nem volt bűne? Pláne annak gyerekét? Neki Millst kellett volna megölnie!

Ráadásul változtatott a terven valamikor csütörtök és péntek között, és úgy döntött beveszi Millst a játékba, meg önmagát is. Ergo valahol szaladgál a két eredeti kiszemelt áldozat, a Harag meg az irigység tulajdonosa.

Mills és Somerset is jobb mint Doe. Ha olyan rendőrök lennének mint az előbbi nem volna baj a világban, mert a gyilkosokat etetni se kéne. Utóbbi meg bölcs és megfontolt, és amíg tudott és volt ereje addig harcolt - a kiégés nem csak zsarukra jellemző.

És a filmből nekem nem a világvége hangulat jött le, az inkább más filmekből. Engem anno felháborított, hogy ennyire a gyilkos mellé áll a film, és mai napig is ez az ami miatt nem tudom szeretni, ami nem is baj. Inkább zsánerújító mivolta miatt ismerem el.

classy57 2016.01.31. 17:17:32

@Jerryco: Na na , én a magam nevében irtam , amit irtam...mert én igy gondolom :) De persze nem biztos hogy igazam van...
@scal: Persze , jól érzed ... de ha a szemet-szemért-el és a többiről ne is beszéljünk , élnek a "hőseink" , ők sem különbbek. És igy persze TE sem !!
Igen , a film , a történet nagyon szemét , és ez szándékos! Arra utazik , hogy kihozzon a sodrodból , és vitára ingereljen.... És máris a totalitarikus rendszerekről fogunk beszélgetni ...kinek mit szabad , és mit nem . A bűnről bármi is legyen az , és a büntetésről , ami akár halál is lehetne?! ... és minek ide a biróság stb , etc.
Innentől kezdve, vigyázzunk a megfogalmazásokkal , mert "magunkra húzunk" egy pár liberális jogvédőt a nem akarom megnevezni melyik oldalakról , és utána megint nem a filmről , hanem a világnézetedről fogtok , fogunk vitatkozni , az ilyenkor "megszokott" hangnemben ... ;)

classy57 2016.01.31. 17:20:12

@Jerryco: @scal: Na most ha ebbe mélyebben belemegyünk , nekem újra kell néznem a filmet , mert már van vagy 3 éve hogy utoljára láttam.
Most jól kicsesztetek velem :D:D

Jerryco 2016.01.31. 17:21:18

@classy57: Így világos. Szerinted a befejezése tökéletes, nekem meg hiányzott még valami. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.31. 17:27:09

@classy57: és? két óra, én tegnap megnéztem ezt is bluban :D gyönyörű már csak ezért megéri

amúgy pont ezért írom az ilyen ajánlókat, még most is vettem rajta észre egy két dolgot, pl. mikor Freeman bort kért Millstől ez a paraszt meg beletöltni neki egy üdítős pohárba :D szal vannak ebben a filmben ilyen eldugott poénok, de esélyük nincs kiviláglani legalábbis elsőre mert egész egyszerűen nem ezeket figyeli az ember

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.31. 17:30:50

@classy57: most nem azért de a Lex Talio elv a világ egyik legigazságosabb elve, és nem is értek egyet

persze hogy különb vagyok mert én ha megölöm már csak büntetek (ergo megelőzőm hogy esetleg még tovább gyilkoljon) én nem ölnék csak kedvtelésből, ha meg igen akkor kapjanak el és öljenek meg ennyi

pont a héten volt egy vérlázító törvény, Magyarországon ha meg akarod védeni a tulajdonod, és emiatt meghal az a barom aki átjár hozzád lopni az öt év

ha meg tönkreteszed két falu életét és nem mellesleg gondatlanságból megölsz 10 embert, az meg felmentés? mi a fasz van?

holnap ha megölöm a bírót mert felbaszta az agyam remélem lesz valaki aki felment, mert valójában az apám volt a hibás, amikor megcsinált, meg félrenevelt

vagy a kést készítő iparos ember mert nem gondolt rá, hogy ölésre is lehet hazsnálni

classy57 2016.01.31. 17:37:36

@Jerryco: Neeem ! Nem biztos hogy tökéltes , de az utolsó emlékeim kb. ezek , amit irtam .Amugy nekem is csak második nézésre "jött át" a Fincher féle sugalat...Mikor előszőr "nem" láttam , mert kb 20. percben érkeztem valami nyilvános helyre , ahol éppen ezt nézték , és háttal ültem le. De utána olyan parázs vita kerekedett a filmről , hogy másnap azonnal megnéztem "rendessen" moziban(házi) Na akkor nagyon nagyot ütött ....most meg nézhetem úra , a finomságokra már nem nagyon emlékszem ...
@scal: Persze hogy újranézem , azokat a filmeket amik megérdemlik , időnkén szoktam . :)
Ha átcsúszik világnézetibe a vita , én azonnal kiszállok ...Nem mintha nem lenne véleményem , de az nem publikus ;)

classy57 2016.01.31. 17:48:35

@scal: No látod ! Pont ez volt a film célja ! Vitára ingerelni, és a jelenlegi törvények megkérdőjelezése.Mindeközben a moralitást ezzel szembe állitja , az is nagyon ügyes , hogy ennek is többféle nézetét kinálja. A végén pedig azt a következtetést vonja le , nincs jó megoldás ...

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2016.01.31. 21:04:12

@scal: "ha meg tönkreteszed két falu életét és nem mellesleg gondatlanságból megölsz 10 embert, az meg felmentés? mi a fasz van?"

aha, mert az eszedbe sem jut, h TALÁN nem azok voltak a közvetlen felelősök, akikre a miniszterelnök az eset másnapján mindenféle nyomozást megelőzve rámutatott a szent ujjával (szándékosan nem Orbánt írok, mivel ez bárkitől nagyon helytelen volna, h finoman fogalmazzak). a főügyész a miniszterelnök barátja, ezek után sejtheted, h az ügyészségnek mekkora mozgástere volt önállóan, nyomozást követően megvádolni embereket. ide vezet az, amikor az ország vezetője a választóknak annyira akarja mutatni az erőt, h ennek érdekében felülírná a törvényeket.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.31. 21:38:53

@henrik_: alapvetően úgy gondolom a főkolomposok még azon a héten dobbantottak valahova külföldre, kivették az offshore számlájukat és ezt nem ÖT kibaszott év alatt kellett volna lezongorázni, hanem jóval zárosabb határidőn belül, már el is felejtette a nép hogy volt egy ilyen

ugyanakkor az elmondásod nem mentesíti a bírót mert egy olyan elbaszott indoklást vágott le az ítélet végén ami elfogadhatatlan

lényegében feltalálta Murphy törvényét, ami elromolhat az el is romlik, igen a házad is rádomolhat egy idő után, ezért végez az ember felújítást, tatarozást, stb. az autód is okozhat gebaszt, ezért viszed műszakira két évente

ennél a kibaszott gyárnál meg mindenki úgy ítélte meg hogy totál rendben van, 25 év alatt senki nem vett észre semmit? pedig a bíró szerint alapjaiban hibázott a tervezés? hát akkor meg nem értettek a szakmájukhoz, így vagy úgy de bűnösök, csak épp fel lettek mentve

nem olyan bonyolult ez, ki volt a bűnös? akié a gyár volt öt éve, a vezérigazgató, az ügyvezető igazgató, a tulajdonos, a részvényesek, a zsíros tetvek, akik pontosan tudták azt, hogy valami nem smakkol, csak szartak rá, mint nálunk a legtöbb cég a környezetvédelmi előírásokra, ahol ha felvesznek egy ellenőrt, az lesz a dolga, hogy azt fúrja ki, hogyan hozhatja ki a statisztikát, hogy semmi probléma, nem pedig azt, mennyi pénzt is költsön a gyér/cég az előírások betartására, különböző dolgok, eszközök beszerzésére

ez egy egzakt dolog, nem attól függ ki mutogat kire

classy57 2016.01.31. 22:29:39

...na mit mondtam ?!....már nem is a filmről van szó...
csak tudnám miért nem lottozok ?! :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.31. 23:10:48

@classy57: fogunk a filmről is, csak te nem láttad mostanában, az Index meg még nem lőtte fel a hype rakétát :)

shred 2016.02.01. 09:34:51

Kis adalék, hogy Darius Khondji operatőr Jean-Pierre Jeunet állandó kollégája, a jellegzetes sötét tónusú felvételei az ő filmjeihez is sokat hozzá tettek.

Csak Norris 2016.02.01. 09:58:33

Jó cikk lenne ha csak a lényeg lenne benne, és nem minden résztvevőtől az összes film listázva. Van egy Limit amely mennyiséget még jó elolvasni egy témában, de e fellett már unalmas.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.02.01. 10:22:16

A Bárányok Hallgatnak említésénél arra utalsz, hogy a Hetedikhez képest (megy szerintem amúgy is), egy teljesen középszerű filmről van szó? A Hetediket meg nem tudom mondani, hogy hányszor láttam. A BH-t egyszer... Nagy nehezen végigszenvedtem...

A Közönséges Bűnözőkben nem találtam egyáltalán fantasztikusnak Spacey-t sőt, a film is dögunalom volt még '90-es évek beli szemmel nézve, nemhogy ma. A Vírus megy egy Zskat blocbuster filmnek volt szánva a '90-es évek ebolás eseteit meglovagolva. Azzal nem írta be magát sehova. Az Amerikai Szépséggel annál inkább.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.02.01. 10:29:58

@scal: Ezt a gyilkos mellé áll a film részét nem értem. Pontosan a teljesen elmebeteg és kifacsart gondolkodásmódját helyezik előtérbe. Én még nem találtam senkit, aki kicsit is szimpatizált volna JD karakterével. A kérdés mindenkinél az volt, hogy mennyire gyorsan vagy lassan ölte volna meg...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.01. 10:48:41

@Desmond77: "minden résztvevőtől az összes film listázva."

öööö... he? négy szereplőt emelek ki a filmből, és 1-2 szerepük van megemlítve

@molnibalage: inkább arra, hogy totál máshogy járja körül ezt az egész gyilkosos témát

Hannibal Lecter az elmebeteg pszichopata, aki az emberek felett áll, néha megeszi a májukat, agyukat, de hát senki s elehet tökéletes

John Doe a hétköznapi ember, aki te is lehetnél, épp ettől modernebb, nem azzal akar elborzasztani, hogy vérengzik a filmen, legtöbb tették csak fényképről látjuk pl. szal nem hatásvadász

amúgy szerintem is jobb a Hetedik (bár ez se nagy kedvencem) mint a Bárányok hallgatnak, az a film számomra erősen túlértékelt

a másik két filmet azért említettem, mert mindkettő 1995-ös, az egyiket mai napig kultikus filmként emlegetik (tehát emblematikus szerep) sokak kedvence, bár én se szeretem, a Vírus meg a 90-es években épp az Ebola járvány meglovagolás amiatt egy hatalmas blockbuster volt

én anno rengeteg gyerekkel veszekedtem, aki azzal védte, hogy mennyire igaza van, ő a felsőbb erkölcs, az igazságosztó (a dagadt halálra rúgása szerintem eleve öngól, még ha a többieké érthető is)

a másik ami örök vita tárgyát képezte, hogy Millst tuti kivégzik majd, én meg azt hangoztattam hogy ezért max a karrierjét veszthetné el, nincs az a bíróság ami ezért halálra ítélné

tök érdekes hogy a Fűrész mennyire ellopta John Doe prédikálós ideológiáját

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.02.01. 11:32:04

@scal: Azok a felsőbb erkölccsel példálózó emberek/gyerekek rendkívül ostobák lehetettek. Nagyon remélem, hogy mára megváltoztak...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.01. 13:47:30

@Kelly és a szexi dög: köszi szépen, ilyen kommentekért érdemes írni :)

@molnibalage: ne hidd :)

Jerryco 2016.02.02. 01:37:57

@Desmond77: Az a Limit, amiről beszélsz, ha objektívek akarnánk lenni, akkor meg kell jegyezni, hogy egyénenként változó. Nincs kőbe vésve.
Én pl. szeretem a hosszú, aprólékos cikkeket.

Beppino von Stredlitz 2016.02.02. 12:45:58

Már amikor először láttam a filmet, feltűnt, hogy nem mondják ki a város nevét (ahol játszódik) egyszer sem, nincs New Yorkra utaló épület, célzás stb. semmi konkrétum a helyszínnel kapcsolatban. A biztonság kedvéért most beleolvastam az angol wikipédia cikkbe és lám:"In an unnamed American city..."

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.02. 17:35:06

@Beppino von Stredlitz: igen állítólag tényleg nem New Yorkot akartak, de ha egyszer annyira New Yorkos :) autóktól kezdve mindenig, ráadásul ott is forgatták

"When Mills and Somerset are sitting in the diner, you can see a poster with the words "New York City Pizza.""

tjunior 2016.02.03. 09:12:57

@scal: Én úgy tudom, hogy szándékosan nem mondják ki a filmben, hogy hol játszódik. Egy névtelen hatalmas városban ami valóban eléggé hasonlít New Yorkra.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.02.03. 11:01:49

@tjunior: ez lehet de az egész világ annyira New Yorkos, hogy két percig nem jutna eszembe, hogy Detroitban, vagy Seattleben járunk
süti beállítások módosítása