Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Disney reneszánsz után

2014. szeptember 14. - Santino89

És hogy miért lett vége? Mert a filmek elkezdtek megbukni. Közben létrejött a Dreamworks, amelynek animációs részlegét az időközben a Disneytől kiugrott Jeffrey Katzenberg vezette. A Pixar ugyan nem tekinthető anyagilag konkurenciának, de teljesen más alkotócsapat készítette az ő filmjeiket, mint a Disney rajzfilmeket. A bukások után pedig szinte teljesen leállt az animációs részleg a nagyfilmek gyártásával, helyette minden létező korábbi sikermozihoz legyártottak egy direct to dvd gagyifolytatást. Amikkel most nem fogunk foglalkozni, viszont kiválasztottam három filmet a 2000-es évek elejéről, ezekkel fogunk megismerkedni egy kicsit, és találgatni, vajon miért nem jöttek be az egeres cég korábbi számításai.

 

Eszeveszett birodalom (2000)

Első látásra azt gondolná az ember erről a tényleg teljesen eszeveszett rajzfilmről, hogy úgy készülhetett, hogy a készítők felvázolták egy tipikus Disney mese ötletét, de aztán időközben rájöttek, hogy ez most már kevés lesz, így olyan szinten poénra vették az egészet, mint még soha korábban. A verbális és helyzetkomikumok mellett a folyamatos kikacsintgatások, önreflektív utalások teszik igazán különlegessé és élvezetessé ezt a filmet. A fő poén pedig az, hogy nagyjából tényleg így készült ez a film. Szerencsére az már nem érződik rajta, hogy mennyire nehéz, erőltetett szülés volt ez a projekt, mert a végeredmény habkönnyű és iszonyatosan pörgős.

kuzco-l-empereur-megalo-02-g.jpg

Kezdetben egy epikus Oroszlánkirályhoz hasonló filmet szerettek volna csinálni belőle, The Kingdom of the Sun címmel, egy Koldus és királyfi történet lett volna gonosz boszorkánnyal – aki el akarja lopni a Napot - , meg persze némi romantikával az inka birodalomban. Az Oroszlánkirály rendezője, Roger Allers vezette a projektet, ami aztán teljesen dugába dőlt. Ha olvastátok a korábbi filmekről szóló cikkeket, akkor tudjátok, hogy ez nem volt különösebben nagy dolog a Disneynél, előfordult a Szépség és a Szörnynél és az Aladdinnál is, hogy a nulláról kellett újraindítani mindent. Azoknál ez sikerült is, itt nem tudtak megbirkózni a történet problémáival. Akit egyébként nagyon érdekel, és vágja az inglist, a The Sweatbox című dokumentumfilm könnyedén beszerezhető bizonyos külföldi torrentoldalakról. Az történt ugyanis, hogy Stinget kérték fel a betétdalok megírására – amelyeket végül nem nagyon használtak fel -, Sting pedig kikötötte, hogy a felesége rendezhessen egy filmet a Kingdom of the Sun készítéséről. A doksiban pedig őszintén szó esik a nehézségekről, a problémákról, a kirúgásokról, a rajzolók, a rendező, vagy akár Sting aggályairól, sőt az animációs részleg vezetőit is meginterjúvolják, illetve az értekezleteken is láthatjuk őket. Ez a dokumentumfilm soha nem került széles körben nyilvánosságra, egyetlen moziba futott, illetve két filmfesztiválon, a film dvd változatának extrái között mindössze két jelentéktelen részlete látható. Viszont 2012-ben szerencsére kiszivárgott a netre, a Disney pedig hivatalosan valószínűleg soha nem fogja a nyilvánosság elé tárni, úgyhogy akik jók angolból, nekik mindenképpen érdemes tenni egy próbát.

kuzco-l-empereur-megalo-05-g.jpg

Az Eszeveszett birodalom szerintem abszolút jó film lett végül, olyan különlegesség, ami elválasztja ugyan a reneszánsz alkotásaitól, de az élvezeti értéke simán van olyan magas, mint azoknak, legalábbis sokszor hülyére röhögtem magam már rajta. Bevételek tekintetében a várakozásokon alul teljesített. Mivel összesen 6 évig készült, eltapsoltak rá kemény száz milliót, ami a végeredményen egyáltalán nem látszik – talán még a fele se -, viszont az USÁ-ban 80 milliót sikerült csak kasszírozni, világszinten pedig szintén ugyanennyit. Aztán az Eszeveszett birodalom úgy igazán VHS-en, illetve DVD-n találta meg a maga közönségét, és vált kisebb kultfilmmé.

kuzco-l-empereur-megalo-04-g.jpg

 

Atlantisz (2001)

Szintén egy nagyon különleges rajzfilmről beszélhetünk, legalábbis a Disney vonatkozásában. Ez a film már teljesen szakított a korábbi tündérmesés-éneklős vonulattal, és a stúdió történetében először egy sci fi rajzfilm született. Ráadásul a rajzok jellegét tekintve sem mondanánk meg az Atlantiszról, hogy a Disney készítette, úgyhogy ha lemaradunk a főcímről, akkor több hasonlóságot mutat a Don Bluth féle Titan A.E.-vel, mint a ’90-es évek bármelyik Disney produktumával.

atlantide-l-empire-perdu-13-g.jpg

És nem csak a rendezők, a korábban A Szépség és a Szörnyeteget és A Notre Dame-i toronyőrt jegyző Kirk Wise és Gary Trousdale gondolták úgy, hogy ideje új utak felé kalandozni, hanem a stúdió vezetői is teljes mellszélességgel kiálltak a projekt mellett Az új utakkal alapvetően nem is volt semmi baj, csak nem a megfelelő irányba haladtak. 2001-ben, amikor bemutatták az Atlantiszt, hiába tartalmazott minden korábbi hagyományosan rajzolt filmnél több CGI effektet, egyszerűen nem tudta felvenni a versenyt a full CGI Shrekkel. Amit nem is csodálok, mert a Shrek egy mérföldkő, nem mellesleg ezerszer szórakoztatóbb, mint az Atlantisz. Nem mintha az Atlantisz egyébként rossz lenne, sőt bőven megvannak a maga erényei, mert nagyon látványos, a sztori nagyon pörgős, és kivételesen az egészet teljesen komolyan lehet venni, még a film humora sem emlékeztet a korábbi Disney filmekre. Viszont ezzel az a baj, hogy ha a néző befizet egy jól ismert márkára, és valami homlokegyenest mást kap, akkor gyakran elégedetlen lesz. Hacsak nem átütő a végeredmény, és bár az Atlantisz egy jó film, igazán átütő élménynek semmiképpen sem nevezném. Ami engem személy szerint külön idegesített a filmben, az sajnos maga a főszereplő személye volt, és ha nem is vágta teljesen taccsra az élményt, azért jelentősen megnehezítette az amúgy mívesen elkészített mozi élvezetét. És hogy milyen nagy odafigyeléssel készült a film, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy felkérték Marc Okrandot, hogy az atlantisziak számára alkosson egy saját nyelvet. Okrand egyébként arról a leghíresebb, hogy neki köszönhető a Star Trek klingonja. És bár akkor még nem volt olyan nagy név, mint manapság, de a szkript első változatát Joss Whedon készítette el, amit aztán mások folytattak, mert Whedont különböző Disney produkciókra kérték fel ezt követően. Maga a film készítése egyébként viszonylag zökkenőmentes volt, pláne a korábban tárgyalt Eszeveszett birodalomhoz képest, de a sok látványosság miatt így is elment erre a filmre is 100 misi, az Atlantisz pedig kísértetiesen úgy járt, mint az Eszeveszett birodalom. 80 millió otthon, 80 millió külföldön, aztán videón és dvd-n szűkebb körben sikerült kivívnia egy kultikus státuszt. A bemutató idején megosztott kritikákat kapott, ami nem is csoda, hiszen sokaknak szúrta a szemét a korábbi Disney filmekre jellemző stílus teljes hiánya.

atlantide-l-empire-perdu-42-g.jpg

Viszont szerencsére voltak, akik meglátták a vitathatatlan erényeket. Később egy Disney fejes úgy nyilatkozott, hogy most az egyszer nem egy édes tündérmesét akartak gyártani, és ez rossz döntés volt. Ez jól bizonyítja a szűklátókörűségüket, mert nem a kalandfilmes próbálkozással volt a gond, hanem azzal, hogy nem vették észre, hogy egy új korba léptek, és más típusú animációra van szükség. Bár nyilván a rengeteg tapasztalt rajzoló, animátor, és szakember azonnali kirúgása, vagy átnevelése sem tűnhetett még túl jó döntésnek a kilencvenes évek vége felé.

atlantide-l-empire-perdu03-g.jpg

 

 

A kincses bolygó (2002)

De az igazán nagy szívás csak ezután jött a Disney számára. Ron Clement, és John Musker, akik A kis hableányt, az Aladdint, és Herkulest rendezték, már 1985-ben, A kis hableány készítése előtt közvetlenül, felvetették az ötletet, hogy Robert Louis Stevenson A kincses szigetét szeretnék feldolgozni. Jeffrey Katzenberg az animációs részleg akkori vezetője azonban nem lelkesedett az ötletért, így elnapolták. Miután a két rendező elkészítette A kis hableányt, elindítva ezzel a Disney reneszánszot, illetve megcsinálták a kiemelkedően sikeres Aladdint, már úgy gondolták, zöld utat kaphat a projekt. Katzenberg azonban ismét beintett nekik; ha letesznek még egy Aladdinhoz hasonló sikerfilmet, akkor jöhet A kincses bolygó. Ez lett volna a Herkules, de nem aratott közel sem akkora sikert, mint az Aladdin, viszont már Katzenberg sem volt a Disneynél, így elindulhatott a projekt. Katzenberg viszont valamire nagyon ráérezhetett.

planete-au-tresor-2002-05-g.jpg

Sok mindent el lehet mondani A kincses bolygónál, amit az Atlantisznál már leírtam, hogy egyrészt nem igazán disneys, és bár rengeteg a CGI, a közönséget ekkor már jobban érdekelték a full CGI rajzfilmek. További gond lehetett a film belső logikája, és látványvilága, ami egy kicsit elszállt. A filmben ugyanis hagyományos vitorlás hajókkal szelik át hőseink a világűrt, mászkálnak a hajó fedélzetén, miközben nem fagynak meg, kapnak levegőt, és még a gravitációval sincs különösebb gondjuk. Egy ilyesmi húzás remekül megférne egy animében, igazából ott fel se tűnne, mert egy animében bármi megtörténhet. De az amerikai közönségnek egyszerűen túl sok lehetett ez a tényező. Nekem sikerült ettől elvonatkoztatnom, sőt igazából tetszett az ötlet, hogy ezzel összekombinálják Stevenson eredeti koncepcióját, a retrós-kalandfilmes érzést a modern technikai vívmányokkal, például a robotokkal. Az Atlantisszal ellentétben A kincses bolygó főszereplője nemhogy nem idegesítő, de kifejezetten szerethető karakter, mégsem őt emelném ki, hanem a történet főgonoszát, aki a leginkább árnyalt személyiség a Disney rajzfilmek történetében, igazából nehéz eldöntenünk, hogy szimpatikus-e vagy utáljuk, valahol a két érzés határán egyensúlyoz, és éppen ettől válik emlékezetessé. Azt pedig gondolom, mondanom sem kell, hogy baromira látványos ez a rajzfilm is, kifejezetten sajnálom, hogy nem láttam annak idején moziban. De hát, mi tagadás, addigra már kinőttem abból, hogy Disney meséket nézzek a moziban, és engem is jobban érdekeltek a full CGI látványosságok.

planete-au-tresor-2002-08-g.jpg

A közönség többi része is hasonlóan gondolhatta, A kincses bolygó ugyanis egy nagyon drága produkció volt, és a stúdió az Atlantisz szerény box office szereplése után is belefektette a bizalmát, ami az ő szempontjukból kár volt. A 130 milliós költségvetés Észak-Amerikában csak 38 milliót hozott vissza. A világ többi részén már inkább vevőek voltak az emberek, mert 110 millió összejött külföldről, de a stúdió így is csúfos bukást könyvelhetett el.

66135002.png

 

Persze, akadtak azért a fentieknél sikeresebb filmek is, a Dinó (pofátlan Őslények országa koppintás), a felejthető Mackótestvér, vagy a tényleg cuki Lilo és Stitch, de ezek sem értek el olyan sikert, mint a reneszánsz filmjei. Arról nem is beszélve, hogy nem A kincses bolygó volt az egyetlen bukás, a Legelő hősei szintén hatalmas csalódást okozott a stúdiónak, ahogy a Csodacsibe is. A 2000-es években leginkább a Pixar kapta meg azt a folyamatosan magas elismerést, és sikert, amit korábban a Disney animációs részlege ért el.

Most, hogy a Pixar és a Disney összeolvadt, néhányan egy második reneszánszt emlegetnek az olyan sikerek után, mint az Aranyhaj és a Jégvarázs, ami a bevételeket tekintve jogosnak tűnhet. Szerintem meg már négy éve nem készült igazán jó animációs film, a Toy Story 3 volt az utolsó igazán színvonalas munka ezen a téren, azóta éhkoppon vagyok, és szerintem az animációs filmek műfaja alapvetően válságban van. Elhiszem, bár nem értem, hogy sokaknak tetszik az Aranyhaj, meg a Jégvarázs, de kötve hiszem, hogy úgy ki fogják állni az idő próbáját, mint a Disney reneszánsz filmjei.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yojunior23 2014.09.14. 10:21:24

Nekem igazából pont ezek a kedvenceim, talán csak azért mert ezek voltak a "fiús" mesék. Az eszeveszett birodalom talán a legelborultabb animációs film, Az Atlantisz nagyon izgalmas es pörgős, valamint remek mellékszereplőkkel dolgozik. A kincses bolygónak pedig van egy hatalmas üzenete a gyerekek számára arról, milyen is felnőni. (pl a főszereplő jellemfejlődése és a betétdal)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.09.14. 11:15:05

Örülök, hogy ezek is említésre kerültek. A kincses bolygót utólag fedeztem fel magamnak. A Go Go Dollsos pacák betétdala is nagyon jó benne, Kránitz Lajos szinkronteljesítménye Silverként pedig mindent visz!

Az Atlantiszt az HBO-n láttam, az is kellemes csalódás volt. Ha jól tudom, ez volt a stúdió első cinemascope képarányú rajzfilmje, erre nálunk képesek voltak 4:3-as képpel kiadni DVD-n, hogy rohadnának meg!

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2014.09.14. 16:59:19

Nem értem, mi ez a nagy hype a Jégvarázs körül... A régi rajzolt filmek sokkal jobban néztek ki. Ne értsetek félre az egyik kedvencem a Shrek, nincs bajom a CGI-vel csak nem értem miért kellett teljesen elhagyni a jó régi kézzel rajzolt meséket... :(

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.15. 08:45:09

bumm, ezeket nem is láttam még. :S Valószínű már öreg is voltam hozzá, vagy nem is tudom,m ert a pixar cuccokat viszont megnézem a mai napig.

@Rainse: nah ezt én se értem az a bruti, hogy már a minimax is tele van ilyen olyan számítógépes cgi-s szarokkal.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.15. 11:45:39

@Lazók György: ezeket én is mind utólag fedeztem fel, mert akkoriban ezek a filmek nem voltak menők, na meg pont kinőttem belőlük, az utánunk jövő generáció meg már nem ezt nézte.

A Csipkerózsika volt az első Cinemascope rajzfilmjük, de tényleg nem sűrűn használták, könnyen belátható, hog miért - sokkal többet kell minden egyes képkockán dolgozni. Amúgy az érdekes, hogy nálunk 4:3-ban adták ki, a Disney nem szokott hagyni ilyesmit.

@doggfather: szerintem érdemes tenni velük egy próbát alkalomadtán, sokkal felnőttesebbek, vagy legalábbis kamaszosabbak, mint a '90-es évek disney meséi.

2014.09.15. 12:34:19

Az eszeveszett birodalmat és A kincses bolygót unalmasnak találtam. Valahogy nincs benne az a tűz mint a régebbi (vagy akár újabb) Disney filmekben. Nincsenek benne különösen emlékezetes pillanatok és az újranézhetősége is alacsony. A birodalomban volt pár jó poén, de ennyi (akkor már inkább a konkurens El Dorado).
Az Atlantisszal kapcsolatban felemás érzéseim voltak. Az elején imádtam a film minden egyes pillanatát. Igazi kalandos hangulat, fergeteges szereplők és egészen komoly forgatókönyv. Minden szép és jó amíg nem találkoznak az atlantisziakkal. Ott egyszerűen leül a film. Megszűnik az izgalom, a zseniális karaktereket takarékra teszik. Kida hercegnő talán a Disney legérdektelenebb főszereplője.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.09.15. 12:44:54

Nade kérlek, a Mackótestvér egy baromira jól sikerült, érzelmes mese, ezerszer emlékezetesebb, mint az Atlantisz, vagy a Kincses bolygó szerintem. Az Eszeveszett birodalmat én is nagyon komálom, és szerintem a Jégvarázs és az Aranyhaj simán verik a Toy Story 3-at :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.15. 13:16:14

@lisztes: kommentközhely alert: ízlések és pofonok. a Mackótestvérre azért írtam, hogy felejthető, mert ténylegesen elfelejtettem :)
Szerintem meg a Toy Story 3 kategóriákkal jobb, mint ez a két tinipicsás éneklős gagyi. Na most ezzel úgy érzem, nem lettünk sokkal előrébb. :D Igazából nem értem ezt sokszor emlegetett Toy Story ellenérzéseidet, se azt, hogy ezeket a tinilányoknak szóló meséket miért tudod olyan nagyra értékelni.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2014.09.15. 20:36:59

Imádom, mikor rajzfilmnek hívják a CG-t - úgy odatolva is. Ezért keverik a legtöbben a szezont a fazonnal.

Sajnos a nyugati világ szemellenzősen technokrata hozzáállása képtelen regisztrálni a tényt, hogy attól, hogy valami modernebb, még nem feltétlenül jobb, csupán más, és a réginek is ugyanúgy helye van.

Még szerencse, hogy az anime gyártás ilyen jól megy.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2014.09.15. 20:49:57

Szerintem a kézzel rajzolt mesék eltűnésében az is közre játszott, hogy sokan ezeket egyértelműen "gyerek" meséknek vélték, míg a cgi cuccokra bátrabban öltek be, mondván az felnőtteknek is szól és nem ciki megnézni idősebben. Viszont egy régi vágásu kézzel rajzolt alkotás is lehet véresen komoly vagy drámai ahogy egy cgi animáció is lehet gyerekes vagy éppen gagyi. Nem a technika számít amivel készül hanem nyílván a tartalom csak sokaknak ez nem esik le vagy nem veszik észre. Habár őket még talán meg meg értem, a legrosszabbak akikne NEM akarják észrevenni... de ebbe inkább most ne menjünk bele!

TBal 2014.09.16. 10:28:39

@Santino89: a Kincses bolygó nem lenne rossz, csak nekem az egész élményt elvitte a Martin Lawrence-karakterü robot. Azóta sem értem, miért kell minden (vagy legalábbis nagyon sok) filbe egy ilyen idegesítö szófosó n...(emíromleaszót), vagyis afro-amerikait betenni (lehet robot formájú is, a szinkronhangja tuti fekete). Nem tudom, ki hogy van vele, talán van, ahol annak helye van, mindenesetre szerintem az a karakter abban a filmben totál oda nem illö, idegesítö és eröltetett volt, számomra az egész filmet elcseszte.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.16. 10:42:17

@TBal: A niggerre gondolsz? :D
Én szinkronosan néztem a Kincses bolygót, Rajkai Zoltán volt a magyar hangja, akit egyébként is nagyon kedvelek, úgyhogy nekem ez fel sem tűnt, sőt még valamennyire bírtam is. Ha meg mindenképpen bele akartak erőszakolni egy négert egy ilyen sztoriba, szerintem jól csinálták.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.16. 12:51:41

@Santino89: most, hogy megszületett a lányom tuti, hogy fogok nézni sok sok mesét pár év múlva. :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.16. 13:01:25

@doggfather: gratulálok hozzá! neveld bele a filmszeretet :D

TBal 2014.09.16. 13:24:15

@Santino89: egy kedves ürmanó (et) lemaradt a mondatod végéöl :D

TBal 2014.09.16. 13:27:53

@Santino89: Rég láttam, de ez így maradt meg bennem, hogy az nagyon csípte a szemem (izé, fülem). Viszont a fögonosz árnyalt karaktere nekem is tetszett.
Szemomra a robot kb. annyira ütött el a filmtöl, mint amikor a cigit kellett beeröszakolni az Avatarba (gondolom egy rakat lé miatt), és ráeröltették a dohányzást Sigourney Weaver karakterére.

Mangekyo22 2015.06.22. 18:51:58

Nálam a Disney a 3D-és CGI filmek tömegtermelése után váltak érdemtelené, s egyedül a Wreck-It Ralph (Rontó Ralph) tetszett + a Hercegnő És A Béka, ami azért nálam teljesítmény.
süti beállítások módosítása