Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2016 legjobb filmjei

2016. december 26. - Santino89

Idén igazi élvezet, mi több gyógyír volt moziba járni a szenvedő lelkeknek. Többször élhettünk át igazi mozivarázslatot, vagy juthattunk el művészi magasságokba, katartikus csúcspontokhoz, ha a megfelelő alkotásokra ültünk be. Filmes szempontból sok év múlva is jó szívvel fogjuk visszaidézni 2016-ot, még a csalódások sem tudtak olyan erővel szíven ütni, mint a korábbi években, az pedig külön öröm, hogy sok igénytelen blockbuster bukott meg kritikai és pénzügyi értelemben, ami esetleg elindíthat valamiféle minőségi változást a filmiparban.

Mint ahogy minden évben, úgy idén is a magyar mozibemutatókat vettem alapul a lista összeállításakor, illetve ahogy az elmúlt években mindig, úgy idén is leginkább az érzelmeimre hallgattam mind a sorrend, mind a felkerült filmek tekintetében, úgyhogy objektivitásra, vagy megfelelni vágyásra véletlenül se számítson senki. A legszebb pedig az, hogy jóval több filmet be lehetett volna választani, mint 10, de ennek a tízesnek így lesz valódi súlya.

la-la-land-5.jpg

 

10.

Café Society

cafe-society-woody-allen-kristen-stewart-jesse-eisenberg_1.png

Woody bácsikának a nagy számok törvénye alapján néha becsúszik 1-1 igazán remek film, és ez egy szerencsés év volt, ez a legjobb mozija az Éjfélkor Párizsban óta. Pedig se benne, de főleg Kristen Stewartban és Jesse Eisenbergben nem bíztam. A végeredmény mégis meggyőzött,a színészek is a helyükön voltak, a korfestés megint szépen sikerült, akadtak jó  poénok, no meg mondanivaló. Összességében inkább a 30 évvel ezelőtti Woody színvonalát idézte meg ez a film, nem a mostaniét. 

Legjobb jelenet: Az állástalan írópalánta és a kezdő kurva.

Kritika itt

 

9.

A szoba

room-sat-together.jpg

Nyomasztó témája miatt kicsit nehéz nekiállni ennek a filmnek, de ha egyszer elhatároztuk, akkor mindenképpen megéri, annál is inkább mert a végeredmény igencsak felszabadító. Brie Larson észveszejtően hiteles a szerepében, a fiát játszó Jacob Tremblay pedig minden idők tán legjobb gyerek alakítását tette le az asztalra, értelemszerűen igen fiatalon. A történet érdekessége, hogy nem csak a szökésig foglalkozik az áldozatokkal, hanem azt is vizsgálja, hogyan tudják feldolgozni a traumát, ami érte őket.

Legjobb jelenet: A szökés

 

 

8.

Kubo és a varázshúrok

kubo.jpg

Az utóbbi években mintha divat lett volna cikizni a stop motion technikával készült animációs filmeket a CGI-os társaihoz képest; azt mondták ezek már ódivatúak, és a rengeteg munka, amivel járnak inkább felesleges, semmint lenyűgöző. Szerencsére a Kubo most szépen rácáfolt ezekre az előítéletekre, kiemelkedően magas színvonalat képvisel, mind az animáció, mind a történet terén, ritkán látni ennyire kemény, félelmetes, vicces mesét ilyen komplex gondolatvilággal, egzotikummal, és rengeteg fantáziával felvértezve.

Legjobb jelenet: A gonosz nővérek támadása.

Kritika itt 

 

7.

Creed

brody-creed-is-a-knockout-1200.jpg

Nem hittem ebben a filmben. Már megint nem, pedig Stallone karrierje erről szól, és én balga módon, újra és újra elvesztem a hitemet, hogy aztán csodaként éljem meg, amikor visszakapom. Persze, ebben most elsősorban nem Stallone-é az érdem, hanem Ryan Coogleré, akinek sikerült friss vért pumpálnia a régi franchise-ba, és Rocky Balboa karakterébe. Nem merült el a nosztalgiában, nem is sikerült felérnie a legelső film szintjére, de nagyon szépen, korrekten és a várakozásokat felülmúlóan mondta fel a leckét, és adott nekünk reményt.

Legjobb jelenet: A vágatlan bunyó.

Kritika itt 

 

6.

A nagy dobás

bighortuj1ab6.jpg

Fontos film, ami egy nagyon fontos témát dolgoz fel, nagyon szórakoztatóan, ilyen szempontból pedig talán egyedülálló. A színészek kiválóan alakítják a szerepeiket egytől egyig, a metapoénok nagyon működnek, mert a készítők azt akarták hogy ne csak megértsük, és átlássuk a folyamatokat, de közben jól is érezzük magunkat. Azt hiszem erről a témáról ennél többet, ennél jobban nemigen lehetett volna elmondani, a jelöltek közül én ennek adtam volna oda az Oscart.

Legjobb jelenet: Na jó, igazából nem is így történt.

Kritika itt

 

5.

Zootropolis

zootopia-10.jpg

Az év messze legjobb animációs filmje. Soha nem vártam volna a Disney-től egy ilyen típusú mozit, inkább a Pixar legszebb, és mára sajnos tovatűnt korszakait idézte számomra. Judy Hopps az egyik leginkább szerethető animált karakter, a köré épített világ pedig nagyon fantáziadús, nagyon egyben van, de még ez sem érne semmit, ha nem kapnánk egy alaposan kidolgozott, szépen felépített forgatókönyvet. Most, hogy ezek után még vicces is, az már csak hab a tortán.

Legjobb jelenet: Keresztapa és Breaking Bad paródia egy Disney filmben?

 

4.

A szobalány

festivals_handmaiden_article-house-780x440.jpg

Az év leginkább feminista filmje, amit egy férfi rendezett, és férfiak számára is tökéletesen élvezhető, hiába aljas, buta, perverz és elnyomó férfiakról, és okos, elnyomott nőkről szól. Dél-Koreából rendre érkeznek az ehhez hasonló csodák, az Oldboyt is rendező Park Chan wook ismét egy remekművet tett le az asztalra. Ez a mozi intelligens, csavaros, felkavaró, gyönyörű, érzéki, összhatását tekintve pedig valami egészen fantasztikus élmény.

Legjobb jelenet: Ha ez a két lány egyszer beindul...

Kritika itt 

 

3.

Éjszakai ragadozók

nocturnal-animals-title-banner.jpg

Tom Ford tökéletesre csiszolta letaglózó erejű remekművét. Minden egyes kép, minden egyes beállítás gyönyörűen a helyén van, az ilyen filmekért legalább annyira érdemes moziba menni, mint a blockbuster látványosságokért. Az alakítások fantasztikusak, a párhuzamosan futó történetek kontrasztja a film végére szépen egybeolvad, ahogy az egyik karakter mélységes fájdalommal tölti fel a másik érzelmi sivárságát. Számomra az egyik leginkább katartikus élmény volt idén.

Legjobb jelenet: Amy Adams tekintete a legutolsó snittben.

Kritika itt 

 

2.

Amerika kapitány - Polgárháború

captain-america-civil-war.jpg

És akkor eljutottunk minden idők egyik legjobb szuperhősfilmjéhez, az olajozottan működő Marvel Univerzum eddigi csúcsteljesítményéhez. Az okosan felépített, morális problémákat felvető forgatókönyv, a szerethető ám súlyosan traumatizált, egymásnak eső karakterek, a visszafogottságában egyszerre ütős és emberi főgonosz, a nagyszerűen bevezetett új szuperhősök, a komplex és kreatív akciójelenetek, a jól elhelyezett poénok,és nem utolsósorban az elkeseredett, érzelmes végső harc teszi a Polgárháborút műfajának fényesen ragyogó állócsillagává. Na meg, hogy még a hibájából (Pókember kilógó karaktere) is képes előnyt kovácsolni.

Legjobb jelenet: A Fekete Párduc megmenti apja gyilkosának életét.

Kritika itt

 

1.

Kaliforniai álom

lala2.jpg

A La La Land lehetett volna egy jókedvű, éneklős, múltidézős semmiség, vagy egy öncélú stílusgyakorlat, de Damien Chazelle rendező olyan gyönyörűen komponálta meg második alkotását, és annyi hiteles aprósággal, kis poénokkal, mélyen átélhető, emberi érzésekkel ruházta fel, hogy a film végére teljesen elvarázsolt. A fantasztikus párosnak vagy a magukkal ragadó betétdaloknak szintén nagy szerepük van ebben, de még inkább annak, hogy Chazelle-nek szemmel láthatóan komoly mondanivalója volt, a végén pedig érzelmileg is akkorát ütött rajtam, hogy én is olyan szenvedélyesen szerelmes lettem a filmbe, mint Gosling karaktere a jazzbee. Kevesen értenek ennyire a film művészetéhez úgy, hogy közben közérthetőek és mégis különlegesek maradjanak..Chazelle-re nagyon komolyan oda kell figyelnünk a jövőben.

Legjobb jelenet: A vágatlan kezdőjelenet. Nem! Emma meghallgatásai. Vagy várj! A szteppelés a domboldalon. Inkább Ryan Gosling a mólón. Esetleg amikor Emma fejében elkezd szólni az a bizonyos dallam. Legyen az, amikor Gosling a jazzről magyaráz. Vagy a közös City of Stars éneklés. De maradjunk a legutolsónál: akár így is történhetett volna...

Kritika itt

 

Néhány kiegészítő ajánlás a toplista mellé, sorrend nélkül:

Mustang, Spotlight, A dzsungel könyve, Eddie, a sas, Sing Street, Doctor Strange, Nézd, ki van itt,  Csontok és skalpok, Cloverfield Lane 10, Rendes fickók

 

Köszöntem a figyelmet, Boldog Új Évet Kívánok minden kedves Olvasónknak, még a szarházi trolloknak is!

 

A korábbi évek listái:

2015 legjobb filmjei

2014 legjobb filmjei

2013 legjobb és legrosszabb filmjei

Top '12 - 2012 legjobb filmjei

TOP 10 - 2011 legjobb filmjei

2010 legjobb filmjei

2009 legjobb filmjei

2008 legjobb filmjei

2007 legjobb filmjei

2006 legjobb filmjei

2005 legjobb filmjei

2004 legjobb filmjei

2003 legjobb filmjei

2002 legjobb filmjei

2001 - A kultfilmek éve

A 2000. év legjobb filmjei

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2016.12.26. 12:01:53

Úristen de gyenge volt ez az év.... Remélhetőleg a 17-jobb lesz... Habár Hollywood....

Történelem p 2016.12.26. 12:25:05

Szerintem ez az év minden idők egyik leggyengébb éve volt. Ha nem a magyar bemutatók idejét néznéd, akkor szerintem nagy bajban lettél volna.... :D

2016.12.26. 12:46:56

@Történelem p:

miért lett volna az?
sem a magyar, sem a mondjuk amerikai vagy világpremiereket tekintve.
a tavalyi év rosszabb volt.

Történelem p 2016.12.26. 13:35:53

A tavalyi is az volt. :D

Viccet félretéve szerintem egyszerűen Hollywood elfogyott a kreativitásából, annyi mocsokszar remake-t és vígjátékot termel ki magából, hogy az már borzalmas. A szuperhősös filmeket egyszerűen meg nem szeretem...ennek ellenére a AK: Polgárháború nem volt olyan rossz, a Deadpool-t meg még nem láttam.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.12.26. 15:42:48

Az eddigi legrosszabb, élvezhetetlen és minden logikát vagy emberi jóérzést mellőző Marvel-szemét lett a Polgárháború - és ezt nem azért köhögöm ide, mert mennyire ügyes vagyok és "írjál jobbat" meg "csinálj jobbat, ha tudsz", hanem mert gondolkodó emberi lényként tetszik, amikor egy film képes a realitás szintjén egyensúlyozva hozzám, a nézőhöz közel maradni.
A lehető legrosszabb kivitelezés az akciók terén volt, amikor két ütés között a szereplők vicces beszólásokat vagdaltak kifele a képernyőn, de olyan sebességgel és gyakorisággal, hogy a tévé alá rakott hatalmas fürdetőkád végül tele lett Marvel-bölcsességekkel. Azóta kiönteni sem tudtam, mert a szemétbe nem rakhatom, vissza nem válthatom, senki sem veszi át őket tőlem.

Mekkora ökörség, amiket a "szuperhősök" művelnek, miszerint olyanokat köpködnek feléd, amiktől a hasadat kéne fognod a röhögéstől - de közben inkább szégyenkezel, főleg a forgatókönyvet "írók" (összedobálók) miatt. A probléma gyökere még úgy-ahogy érthető és logikusnak is mondható, bár az erőltetettség érezhető... bla-bla és bla...

Nem megyek bele. A lényeg, hogy legjobb filmek között említeni egy ilyen agyzsibbasztó "szert" több mint érdekes.

De én tiszteletben tartom mindenki véleményét! :-)
süti beállítások módosítása